[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana piasta/lożysko przód
Hugo - 28-04-2015, 07:47
wlodek93 napisał/a: | mam 2.0 gala przedlifta i podejdzie od 2.5? i polift a przed lift tez chyba nie ma roznicy? | Podejdzie. Nie ma różnic. Co do używanej piasty to strasznie kiepski pomysł. deejay napisał/a: | Ostatnio miałem w rękach łożyska firmy Japan Line i FAG . W obydwu przypadkach w środku było KOYO | Ile kosztowało JAPAN LINE? FAG też robi łożyska do Gala EA? Jaka cena tak z ciekawości?
DanielBogusz - 01-05-2015, 22:06
263zł /szt
Hubeeert - 02-05-2015, 09:29
Hugo jak proste to czemu nie?
wlodek93 - 02-05-2015, 13:43
Hugo, moim zdaniem lepiej sie pokusic o uzywany oryginal niz kupowac badziewne podroby typu hart i za 2 3 miesiace znow wymieniac
Hugo - 02-05-2015, 22:19
O przepraszam. Nie to miałem na myśli. Myślałem o używanym łożysku z piastą. Co do samej piasty to oczywiście tylko i wyłącznie oryginał (może być używka), sprawdzić bicie i wio
Sunderland86 - 06-05-2015, 12:06
Problem łożyska dopadł i mnie. Wyje przednie lewe.
Jest duża rozbieżność w zdaniach czy wymienić same łożysko czy razem z piastą bo nikt nie chce się bawić z wyprasowaniem łożyska więc postanowiłem wymienić łożysko z piastą. W "internetach" znalazłem Koyo za 395 zł, Czy wg was jest to dobra cena (nie za niska?)
Znalazłem je po numerze MR475333 (ruska winiarka podaje kilka numerów więc nie jestem pewien do końca).
Hugo - 06-05-2015, 12:27
Sunderland86 napisał/a: | Wyje przednie lewe | Standard, w 99% przypadków pierwsze pada lewe. U mnie też się chyba zaczyna odzywać. Sunderland86 napisał/a: | Jest duża rozbieżność w zdaniach czy wymienić same łożysko czy razem z piastą bo nikt nie chce się bawić z wyprasowaniem łożyska | Jak to nie? Przeciez to dziecinnie proste. Sunderland86 napisał/a: | W "internetach" znalazłem Koyo za 395 zł | Japońskie łożysko i chińska piasta, nie wiem czy to dobry pomysł.
KsiadzRobak - 06-05-2015, 12:49
jeśli siedzi tam od nowości to w większości przypadków i tak trzeba zabierać zwrotnicę na prasę, bo nie wyjdzie od młotka
robertdg - 06-05-2015, 16:57
Sunderland86 napisał/a: | Jest duża rozbieżność w zdaniach czy wymienić same łożysko czy razem z piastą bo nikt nie chce się bawić z wyprasowaniem łożyska więc postanowiłem wymienić łożysko z piastą. W "internetach" znalazłem Koyo za 395 zł, Czy wg was jest to dobra cena (nie za niska?) | Trzeba odkręcić nakrętke przegubu i sprawdzić czy będzie problem z wybiciem przegubu, jak się ruszy to wymieniaj samo łożysko, kupując łożysko z piastą narażasz się na wątpliwośc czy jest to dobry produkt, później się okażę, że piasta fabrycznie krzywa i trzeba przekładać, no chyba, że stać Cię na oryginał.
andpul - 06-05-2015, 17:33
Z lewą stroną jest jakaś masakra. Kiedyś próbowałem zdemontować piastę z uwagi na bicie i poległem. Teraz padło mi łożysko i problem demontażu piasty powrócił. Nie idzie nawet przegubu wybić z piasty.
Czy jest jakiś prosty sposób na wypięcie przegubu z półośki beż użycia kątówki? Muszę go wyjąć ze zwrotnicą.
Hugo - 06-05-2015, 21:49
andpul napisał/a: | Czy jest jakiś prosty sposób na wypięcie przegubu z półośki beż użycia kątówki? | Przegub zewnętrzny jest zabezpieczony na półosi pierścieniem sprężystym. Teoretycznie zdejmujesz dużą opaskę na gumie osłonowej przegubu, odsuwasz gumę i strzał z młotka powinien spowodować, że przegub się odbezpieczy i półoś wyjdzie z niego. Niestety w praktyce często można walić tak długo młotkiem, że przegub się rozpadnie, a zabezpieczenie nie puści. Niestety przekonałem się o tym. Pierścień sprężysty lubi się "podwinąć" przy zbijaniu półosi i wtedy pozamiatane. Życzę powodzenia.
robertdg - 06-05-2015, 21:59
andpul napisał/a: | Czy jest jakiś prosty sposób na wypięcie przegubu z półośki beż użycia kątówki? Muszę go wyjąć ze zwrotnicą. | Prościej zdemontować całość ze skrzyni
andpul - 06-05-2015, 23:37
Czy możecie zerknąć na poniższy link. Tam kolega o nicku Pieronio zaprezentował ciekawy sposób wypięcia przegubu z półośki. Da radę tak ogarnąć w naszych Miśkach?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic200458.html
dmi - 07-05-2015, 00:03
Nabyłem łożysko Japan Line za 250zł a w środku było Koyo Jutro będę działał w końcu.
robertdg - 07-05-2015, 09:02
Może być z tym problem, mianowicie jak pisał wcześniej Hugo, ze względu na to, że pierścień jest wykonanyu z bardzo cieńkiego drutu który stanowi naprawde bardzo mocne zabezpieczenie przed rozłaczeniem, wszystko zalezy od tego jak mocno rozpręzony będzie owy pierścień
|
|
|