Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
mkm - 21-10-2014, 19:24
a jeżeli nie jest zapięty to dlaczego?
MKV, przeczyść wszystko co dasz radę i przesmaruj.
Śruby i inne elementy metalowe dość mocno się utleniają i klasycznie zacierają
MKV - 22-10-2014, 15:10
mkm napisał/a: | a jeżeli nie jest zapięty to dlaczego?
MKV, przeczyść wszystko co dasz radę i przesmaruj.
Śruby i inne elementy metalowe dość mocno się utleniają i klasycznie zacierają |
Ten silniczek w jaki sposób odczepić od reflektora? Na zdjęciach widzę że sam silniczek składany jest na zatrzask i można go chyba otworzyć bez większych problemów ale co dalej - WD40 go potraktować?
MKV - 05-12-2014, 16:04 Temat postu: Które świece wybrać? Które świece byście wybrali:
1. NGK PFR6G-11 (seria LPG Laser Line - platynowe) - 41zł sztuka
http://www.e-ngk.pl/katalogi/sam3.php
http://www.ngk.de/pl/prod...plonowe-lpgcng/
2. DENSO VK20 (seria Iridium Tough LPG) - 51zł sztuka
http://www.e-denso.pl/den...ugh-p-2082.html
Zarówno jeden jak i drugi producent poleca je do LPG i własnie te do silnika 6A13. Obecnie mam Denso IK22 więc z inną ciepłotą niż oryginalnie i po okł 30tys km niestety pojawiają się wypadające zapłony.
3. NGK BKR7E-11 (zwykłe) - 10zł sztuka
4. DENSO PK20PR-P8 czyli platynowe standardowo polecane do tego silnika. - 36zł sztuka
Te dopiski LPG w nazwach serii to chyba tylko w Polsce występują ale jakby nie patrzeć coś w tym jest, że dobra świeca musi być
Fragu - 05-12-2014, 16:22
Ja bym brał zwykłe tanie świece i wymieniał je po 30tys. Teraz mam jakieś Beru z przerwą 0,8 i wszystko śmiga. Wcześniej Denso i też latało aż miło.
MKV - 08-12-2014, 09:35
Fragu napisał/a: | Ja bym brał zwykłe tanie świece i wymieniał je po 30tys. Teraz mam jakieś Beru z przerwą 0,8 i wszystko śmiga. Wcześniej Denso i też latało aż miło. |
Też się właśnie zastanawiam nad takim rozwiązaniem. Z drugiej strony te NGK PFR6G-11 to jest to co Mitsubishi oryginalnie chyba pakowało do naszych silników...
Ze zwykłych świec chyba te NGK będą dobre? O Denso TT coś słyszałem jakies niepochlebne informacje... jest też jest NGK V-Line... jakies sugestie ?
MKV - 10-12-2014, 08:36
Zastanawiam się gdzie w układzie zapłonowym może być problem - zdarza się, że podczas przyśpieszania na LPG silnik na chwilę kompletnie nie przyśpiesza - odpuszczę gaz i wcisnę to jedzie normalnie ale czasami się pojawia jakby chwilowe zablokowanie chyba na wszystkich cylindrach jakby mieszanka się nie spalała i wywala wtedy check engine ale przeważnie jest to tylko missfire na 4 cylindrze (czasami na multiple cylinders).
Zastanawiam się czy wymienić tylko świece, czy kable też (NGK mają okł 25tys km przejechane) czy od razu sprawdzać też cewkę (tutaj jest chyba w aparacie zapłonowym??)
Hugo - 10-12-2014, 08:55
Stawiam na padający aparat zapłonowy.
MKV - 10-12-2014, 09:00
Hugo napisał/a: | Stawiam na padający aparat zapłonowy. |
Je się jakoś regeneruje? Bo wiem że chyba towar trudno dostępny ??
Częsta usterka w 6a13??
One w przed i poliftach były takie same ?
Hugo - 10-12-2014, 09:26
MKV napisał/a: | Je się jakoś regeneruje? | Tak, najczęściej pada cewka zapłonowa. Regeneruje je np. firma YAKUZA, ogłaszają się na alle... MKV napisał/a: | Częsta usterka w 6a13?? | Niestety tak. MKV napisał/a: | One w przed i poliftach były takie same ? | Tak.
MKV - 10-12-2014, 09:31
Akurat koło domu mam firmę która zajmuje się regeneracją aparatów zapłonowych ( http://www.jettro.pl/aparaty-zaplonowe.htm ) więc chyba się do nich wybiorę.
Wyjęcie aparatu w tym silniku jest jakieś bardziej skomplikowane czy można to z łatwością szybko zrobić pod domem??
Hugo - 10-12-2014, 09:36
MKV napisał/a: | Wyjęcie aparatu w tym silniku jest jakieś bardziej skomplikowane czy można to z łatwością szybko zrobić pod domem?? | Nie jest źle.
1. Odkręcasz i wyjmujesz część dolotu z tylną pokrywą filtra powietrza, przepływomierzem i "trąbą słonia",
2. Odkręcasz 3 śrubki (2 na klucz 10 i 1 na klucz 12) i zdejmujesz osłonę aparatu,
3. Odręcasz 3 śrubki na klucz 8 od kopułki aparatu i odsuwasz na bok,
4. Odłączasz wtyczkę na aparacie,
5. Odkręcasz 2 śruby na klucz 12 mocujace aparat zapłonowy do głowicy i wyciągasz go, jest na oringu, więc poruszaj prawo-lewo i ciągnij, wyjdzie bez problemu.
Ja nie jestem przekonany, że to aparat zapłonowy pada, najpierw sprawdź tańsze opcje (świece, przewody WN, itp.)
Bartek - 10-12-2014, 09:38
Nie jest bardzo trudne, ale gazownik u Ciebie puścił rurkę zasilającą bardzo skutecznie utrudniając dostęp - bluzgi leciały na pół Bródna jak Paweł wymieniał kopółkę
MKV - 10-12-2014, 09:55
Bartek napisał/a: | Nie jest bardzo trudne, ale gazownik u Ciebie puścił rurkę zasilającą bardzo skutecznie utrudniając dostęp - bluzgi leciały na pół Bródna jak Paweł wymieniał kopółkę |
No ale co ja mogę - na Hery się pytałem czy wymieniać przewód to powiedzieli że nie
Najpierw świece wymienię ale dziwny ten objaw jest w silniku bo to by chyba na wszystkich świecach jednocześnie musiało występować . Niemniej mam teraz Denso IK22 które mają chyba okł 25tys km przejechane więc coś szybko by padły.
Kable jest sens wymieniać już po 25tys km przy okazji ściągania kolektora ?
Hugo - 10-12-2014, 10:04
MKV napisał/a: | Kable jest sens wymieniać już po 25tys km przy okazji ściągania kolektora ? | Zależy jakiej firmy są. Najpierw sprawdź czy nie mają przebić.
MKV - 10-12-2014, 10:06
Hugo napisał/a: | MKV napisał/a: | Kable jest sens wymieniać już po 25tys km przy okazji ściągania kolektora ? | Zależy jakiej firmy są. Najpierw sprawdź czy nie mają przebić. |
NGK
|
|
|