Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
Fragu - 21-09-2015, 07:58
http://www.denso-am.pl/pr...enso/hybrydowe/
Torp12 - 21-09-2015, 09:24
A ja używam MOTGUM tylko że płaskich od 4 lat i jestem zadowolony
komarsnk - 21-09-2015, 13:43
Torp12 napisał/a: | A ja używam MOTGUM tylko że płaskich od 4 lat i jestem zadowolony |
Jeden komplet od 4 lat? Bo u mnie pół roku nie wytrzymały :-/
mjsystem - 21-09-2015, 14:07
Torp12, komarsnk, zależy, kto gdzie mieszka, parkuje, ile pór deszczowych ma, ile nasłonecznia przednią szybę, ile razy myje auto, ile razy czyści wycieraczki, ile razy czyści szybę, jaki uzywa płyn do spryskiwaczy i milion innych powodów.
Cały ambaras jest o to, ile wytrzyma zwykła wycieraczka w każdych ekstremalnych warunkach.
WreX - 21-09-2015, 14:16
W ogóle te grafitowe powinno się czyścić tzn przecierać samą gumę? bo widziałem że zaraz ten cały "grafit" zostawał na szmacie z brudem... no to niechaj ktoś napisze z 20 przykazań zdrowej wycieraczki co i jak i dlaczego, jaki płyn i w ogóle
Torp12 - 21-09-2015, 14:38
komarsnk napisał/a: |
Jeden komplet od 4 lat? Bo u mnie pół roku nie wytrzymały :-/ |
Zmieniam raz na rok.
mati_z - 21-09-2015, 14:47
Ja mam w tej chwili Motgumy od prawie roku i od początku mnie wkurzały, bo mazały, ale jakoś się przyzwyczaiłem
Niestety szyba jest trochę porysowana, ale nie chce jej wymieniać ani polerować we własnym zakresie, bo nie mam do tego warunków. Są jakieś zakłady (najlepiej w Poznaniu), które polerują porysowane szyby?
mjsystem - 21-09-2015, 14:50
mati_z napisał/a: | Są jakieś zakłady (najlepiej w Poznaniu), które polerują porysowane szyby? | NORDGLASS
http://www.nordglass.pl/p...CFSoMcwodnpIMtA
viader - 21-09-2015, 15:24
To ile wytrzymują wycieraczki zależy też od stopnia tolerancji użytkownika. Dla jednego wycieraczka jest jeszcze super podczas gdy dla drugiego nadaje się już na śmietnik. Przetestowałem wiele kompletów wycieraczek i doszedłem do następujących wniosków:
-banany tylko wyglądają fajnie ale nie działają tak sprawnie jak zwykłe
-cena ani marka nie mają przełożenia na jakość
-lepiej wymieniać tanie wycieraczki co 2 miesiące niż piłować te drogie przez rok, czy dłużej
-każda wycieraczka po zimie nadaje się na śmietnik
-preparaty typu niewidzialna wycieraczka powodują anomalie w pracy wycieraczek
WreX - 21-09-2015, 21:05
Dobra, zdam się na booohalowe, robótki ręczne przy szybie, a raczej moje pod jego nadzorem ;d
A tak odbiegając od tematu szyb wycieraków itd...
ALTERNATOR, temat jak bumerang wraca, pisałem czytałem, rozmawialem i czytałem i dalej nie wiem w końcu.
Na wolnych obrotach tj 630-670 powinien mięć CONAJMNIEJ 13,8 a najlpeiej +14v czy może 12,4-12,7 to NORMA? Przypominam, że mój jest po wątpliwej "regeneracji" i niestety na wolnych mam ponad 12v, zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś altka i nie wysłać od razu na pełną regeneracje (tylko gdzie?) i podmienić i mieć w dupie bo kupiłem akumulator za prawie 400zł i boje się że albo już albo niedługo go wykończe...
mjsystem - 21-09-2015, 21:09
viader napisał/a: | -każda wycieraczka po zimie nadaje się na śmietnik | Dokładnie ]
WreX, przy wyłączonych odbiornikach masz tak małe? Kup demobil, ale po co regenerować od razu skoro jest orginał?
WreX - 21-09-2015, 21:13
mjsystem napisał/a: | WreX, przy wyłączonych odbiornikach masz tak małe? Kup demobil, ale po co regenerować od razu skoro jest orginał?
|
Boże jak prychłem, przy niczym włączonym mam takie ;d im więcej włącze tym w sumie "rosnie" bo do 12,7 a jak włącze wszystkie możliwe, klima (jak kieds miałem) wszystkie światła dam na D i wcisne hamulec nawiew full muzyka to spada... od 12,6 do 11,8 po 5min
booohal - 21-09-2015, 21:28
U mnie na ''P'' pokazuje 14,34V, na ''N'' pokazuje 14,35V.
Ispeszeli for ju sprawdziłem właśnie
WreX - 21-09-2015, 21:30
booohal napisał/a: | Ispeszeli for ju sprawdziłem właśnie
|
Boże co ludzie pomyślą i Twoja żona
Dobra to co mogę zrobić ze swoim żeby też tyle było? Albo gdzie oddać coby zrobili full serwis za dobre pieniądze?
booohal - 21-09-2015, 21:33
Alllle, poczekaj. Lecę do sedana. Wydaje mi się, że tam tak wesoło nie było na wolnych, a światła wyraźnie przygasają. W kombiaku chyba nie przygasają, tak mi się wydaje.
EDIT:
Niestety sedan oscyluje 14,30-14,31V
|
|
|