Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
mjsystem - 22-09-2015, 08:17
WreX, wynika, że po regeneracji podaje Ci za małe napięcie. Jak widać regulator dxiała, ale co z tego, jak nie ma pod ręką odpowiedniego napięcia. Wymieniaj i to szybko, bo za duży amperaż Ci leci po instalacji.
Owczar - 22-09-2015, 09:27
Ładowania nie mierzy się na biegu jałowym. ECU świadomie obniża to napięcie. Wystarczy odłączyć mu sprzężenie zwrotne, a będzie ladowal aż spuchnie. Procedura pomiaru napięcia ładowania znajduje się w manualu. Są tam też dopuszczalne zakresy.
Co ciekawe w lexie ładowanie mam podobne jak w galancie - na biegu jałowym obniża. A wszystko działa jak trzeba. Manual potwierdza normalne wartości.
Marcino - 22-09-2015, 11:42
booohal napisał/a: | Alllle, poczekaj. Lecę do sedana. Wydaje mi się, że tam tak wesoło nie było na wolnych, a światła wyraźnie przygasają. W kombiaku chyba nie przygasają, tak mi się wydaje.
EDIT:
Niestety sedan oscyluje 14,30-14,31V |
MI też przygasają czasem a ładowanie 14.3 V.
Obstawiam co Owczar mówił ze ECU obniża...
Owczar - 22-09-2015, 11:54
Co więcej, ładowanie zależy od temp. Na rozgrzanym silniku będzie o wiele niższe. Temp regulatora jest wyznacznikiem dla określenia temp aku. Gorące aku wymaga niższego ładowania. Manual podaje by pomiar robić bez włączonych odbiorników prądu (pobór ok 10 A czyli tyle co na obsługę silnika) wtedy ładowanie na rozgrzanym silniku powinno wynosić 13.1-14,5. Wydajność i sprawność alternatora wymaga także pomiaru prądu. Strategia inżynierów Japońskich ma sens. Po co utrzymywać cały czas wyższe ładowanie i obciążać silnik oraz alternator? Nawet jeśli na światłach ładowanie spadnie do 12,7 na biegu jałowym to jest to chwilowy spadek. Akumulator ładuje się podczas jazdy. Jak odpialem kiedyś dla testów ECU od regulatora to ładowanie na biegu jałowym było o wiele wyższe, ale też spalanie było o ok 0,3l/h wyższe. Dzięki tej strategii alternatory wytrzymują naprawdę setki tysięcy km.
mjsystem - 22-09-2015, 12:00
Owczar, zaskoczyłeś mnie. Czyli inaczej niż zazwyczaj w europejskich autach.
WreX - 22-09-2015, 12:09
Czyli co, u mnie działa a u tych co mają na jałowym 14v to nie?
Poza tym co raz mi się świecą kontroli od aku, szczególnie jak schodze z obrotów dojeżdzając do skrzyżwowania i napięcie spada poniżej 13v...
Pamiętam jak odpinąlem na włączonym silniku wtyczke od altka i podpinałem spowrotem wtedy na wolnych bylo ponad 14 przez dluzszy czas tzn minute dwie
Owczar - 22-09-2015, 12:14
Ile ja swego czasu kombinowalem w swoim... Cuda na kiju. Założyłem nawet mniejszą rolkę alternatora aby zwiększyć obroty. Ingerowalem w sprzężenie zwrotne diodami (to wrzucam na zimę by podnieść napięcie ładowania przez wzgląd na drugi żelowy aku). Ostatecznie przewertowalem manual, sprawdziłem co robi ecu i dlaczego. Ostatnio w lexusie zmierzylem napięcie i przez chwilę tez myślałem ze coś nie tak. Od razu telefon do kolegi, który ma identyczne auto - ma tak samo. Manual, fora zagraniczne i okazuje się, że stosowali identyczną strategię
Owczar - 22-09-2015, 12:17
Jeśli zapala się kontrolka to nie jest ok. Ale u mnie nawet jak spada poniżej 13 to się nie zapala. Ale może to być wina regulatora w zamienniku. Różnice wyników pomiarów mogą wynikać np. Z temp. Kiedyś na spocie wziąłem multimetr i mierzylem w 3 różnych galantach. Każdy miał tak samo. Pomiar najlepiej robić jak silnik jest dobrze rozgrzany po trasie. Zmierz u siebie na zimnym i zobacz jakie będzie...
WreX - 22-09-2015, 13:03
Owczar, wiem i rozumiem o czym mówisz i też zauważyłem że altek w Galu jest strasznie "elastyczny"
ja mam woltomirze w UKP skalibrowany i w radiu dodatkowo, także wiem dokładnie kiedy co jest.
Także na zimnym 14,2-14,6 na wolnych i w zależności od czasu od odpalenia i rozgrzewania się silnika tym bardziej spada generalnie poniżej 1k rpm spada już na 13 a poniżej 900 na ciepłym silniku to raczej 12,8
Na rozgrzanym całkowicie raczej 12,5
Podczas jazdy 14,2-14,6
Dodam tylko, że na starym wolne nie wolne zimne ciepłe nie było mniej niż 13,8v
Owczar - 22-09-2015, 13:14
To po co go regenerowales? Czy te wartości to odczyty z UKP? Ono zaniza o jakieś 0,3v.
WreX - 22-09-2015, 13:22
Owczar napisał/a: | To po co go regenerowales? Czy te wartości to odczyty z UKP? Ono zaniza o jakieś 0,3v. |
Tak ale można było go skalibrować i z miernikiem go kalibrowałem tak że wahnięcie max to 0,1v ale raczej pokazuje to samo co miernik.
Bo mi zdechł i wcale ładowania nie miałem.
Owczar - 22-09-2015, 13:48
Nawet nie wiedziałem, że można go kalibrowac. A jak ładowanie przy 2.5k? Nie pamietam teraz który, ale odpinajac jeden z bezpieczników pod maską odcinasz sprzężenie zwrotne. Albo awaryjne albo przeciwmgłowe. W zależności od wersji silnikowej. U mnie po dieslu chyba przeciwmgłowe. Musiałbym zerkancyzerknąć. Możesz sprawdzić jak będzie gdy wyjmiesz awaryjne.
WreX - 22-09-2015, 13:57
Owczar napisał/a: | Nawet nie wiedziałem, że można go kalibrowac. A jak ładowanie przy 2.5k? Nie pamietam teraz który, ale odpinajac jeden z bezpieczników pod maską odcinasz sprzężenie zwrotne. Albo awaryjne albo przeciwmgłowe. W zależności od wersji silnikowej. U mnie po dieslu chyba przeciwmgłowe. Musiałbym zerkancyzerknąć. Możesz sprawdzić jak będzie gdy wyjmiesz awaryjne. |
Na 95% ładowanie przy takich obrotach jest "prawidłowe" z 14.2-14.4v
I co jak odetne to sprzężenie? ustawie na stałe ładowanie ponad 14v? i jak odetne jakieś światła to nie będą działać? bo się gubie troche
Owczar - 22-09-2015, 14:09
Zrób to tylko na próbę. Jeśli ładowanie wzrośnie to będzie winny tylko regulator. Jeśli nie wzrośnie to alternator może nie mieć wystarczającej wydajności. Bez tego nie jezdzij
WreX - 22-09-2015, 15:38
Owczar napisał/a: | Zrób to tylko na próbę. Jeśli ładowanie wzrośnie to będzie winny tylko regulator. Jeśli nie wzrośnie to alternator może nie mieć wystarczającej wydajności. Bez tego nie jezdzij |
Sprawdze ale daje 70% na regulator, i co wtedy jak faktyczne będzie 'niedobry"? mam tak od samego początku po regeneracji i te złodziejskie ... nic z tym nie zrobiły przy ponownym demontazu i zarzutach że na wolnych nie ładuje.
W serwisie alternatorów powiedzieli, że nie mają specjalistycznego stołu i jedynie wysłac gdzieś mogą wymontowany, ale nie mam czasu na X tygodniowe przerwy w jeżdzeniu. Z lakiernikiem na tydizen był problem, także zakładam tylko kupno i podmiane innego.
|
|
|