Outlander III Ogólne - Pierwsze wrażenia
and - 19-03-2016, 17:41
nasa1 napisał/a: | zdecydowanie lepszy samochód |
Jeszcze jeżdżę O II.Jak w O III wygląda sprawa klimatyzacji a dokładniej jazdy jesienią i zimą gdy w OII nogi gotują się od gorącego powietrza a w twarz i na przednią szybę wali zimne powietrze? Poprawili konfigurację nagrzewania?
wit - 13-04-2016, 18:49
and napisał/a: | Jak w O III wygląda sprawa klimatyzacji a dokładniej jazdy jesienią i zimą |
OIII PHEV: klima całą zimę i wiosna: rewelka nie mam uwag... grzeje i chłodzi bez efektów ubocznych...
Grimm - 13-04-2016, 20:18
wit jak będziesz jechał w dłuższą drogę, połóż na podłodze przed przednim fotelem pasażera, butelkę wody.Oczywiście włącz nawiew na szybę. Daj znać co z tego wyszło
wit - 19-04-2016, 12:29
Grimm napisał/a: | połóż na podłodze przed przednim fotelem pasażera, butelkę wody |
ale chodzi ci o grzanie, czy chłodzenie? obok jeździ zwykle żona i jest bardzo zadowolona z klimy... ani nie przegrzewa, ani nie wieje lodem po nogach... u mnie jest właściwie równo.. jak w drodze jest jej chłodno to raczej podkręcam (zwiększam temperaturę) aby mocniej grzał... Mam zwykle ustawioną klimę i w zimie i latem na 22 oC i jest ok. a w trasie 300 km bez problemów... Sprawdzę z tą butelką, ale jakiego efektu mam oczekiwać? że mi wodę wypije
[ Dodano: 19-04-2016, 12:49 ]
No ale tak się nad tym Twoim problemem zastanowiłem i chyba wiem dlaczego nie zrozumiałem o co chodzi z tym przegrzewaniem ! Moja klima jest elektryczna a nie z silnika spalinowego i ma zupełnie inną charakterystykę. U mnie robi się ciepło szybciutko i prawie niezauważalnie. Z nawiewów płynie delikatnie ciepłe powietrze i czuje się ciepło na około a nie z nawiewu na nogi... Przy minus 10 stopniach po dwóch minutach mam w środku przyjemne ciepełko. No chyba, że z telefonu włączę klimę przed wyjściem z biura, to cieplutko jest zanim wejdę do autka...
Grimm - 19-04-2016, 19:10
Zrób jak napisałem i daj znać.
wit - 19-04-2016, 19:44
OK.
[ Dodano: 05-05-2016, 17:44 ]
Jeździłem z tą butelką, a że było parę dni chłodniej i podkręciłem na 25 st. to ogrzewanie chodziło i powiem tak: lekko ciepła, w porównaniu do butelki na drzwiach (miałem dla porównania) troszkę cieplejsza. Ale wielkiej różnicy nie ma Może przy bardzo ekstremalnych warunkach, gdyby ogrzewanie chodziło non stop na ful i nawiewy tylko na dół puścić to byłaby faktycznie ciepła... Ale muszę powiedzieć, że u mnie nie ma żadnego efektu przegrzewania, jest równo. A jak u pozostałych w PHEV? nie jeździłem na tyle zwykłym Outlanderem to nie mam jak porównać...
Grimm - 05-05-2016, 20:07
wit pojeździj trochę dłużej, przetestuj częściej na dłuższych odcinkach i do rozmowy wrócimy np przy przebiegu 40 K
Jestem pewny ,że Twoja wiedza w tym temacie będzie wtedy obszerniejsza
Sim1 - 06-05-2016, 10:05
Pytałem w innym wątku ale jakoś brak było odzewu...
Jestem ciekaw czy tryb manualny skrzyni CVT biegów jest generalnie tak ustawiony czy tylko u mnie ten efekt jest, że biegi 1-5 działają normalnie a 6 to w zasadzie tylko podtrzymywanie prędkości? Bo ni jak nie chce się zbierać na 6-tce.
Grimm - 06-05-2016, 10:51
Podczas jazdy na 6 biegu , zrzuć bieg manetką na 5 i podciągnij np do 7000 obr poczym daj znowu na 6 i pedał gazu wciśnięty dość mocno ale nie na maxa (80% - kwestia wyczucia)
W moim przypadku przyśpiesza bez problemu.
Sim1 - 06-05-2016, 11:27
Na to już wpadłem, że redukcja na 5 przyśpieszanie i 6 tylko się zastanawiałem czy to zestrojenie softu skrzyni begów czy tak tylko u mnie się dzieje.
Grimm - 06-05-2016, 14:49
Ten typ tak ma
menti - 07-05-2016, 21:50
Pierwsze wrażenia z OIII MY2016 2.2 DID.....co mnie zdziwiło - w dieslu jedna wersja wyposażenia! Ok przełknąłem....reflektory - bajer podświetlenie LED, a do jazdy zwykłe żarówki. Generalnie auto trzyma się drogi (w sumie 4WD), jest dynamiczne...ale oszczędności nie szukajmy. Katalogowe 5.4 to nie wiem jak miałbym osiągnąć - chyba kapelusz z piórem i 90km/h non stop na autostradzie. Jadąc w miarę żwawo (160-200km/h) auto wypiło około 9.5l/100km. Chyba wynik niezły biorąc pod uwagę prędkość, masę, i koła. Pozdrawiam
mkm - 09-05-2016, 04:26
menti napisał/a: | Jadąc w miarę żwawo (160-200km/h) auto wypiło około 9.5l/100km. |
Miałem nadzieję, że w tym dziale dzieci nie piszą... a tu niespodzianka - jednak piszą.
"Pojechałem 200km/h " napisał dumny starszak pomijając, że przez 200metrów obwodnicy Lublina między fotoradarami tatę poniosła fantazja i się zbyt mocno rozwinął nie bacząc na punkty i błyskające lampy z karmników na słupach.
Trwało to moment, ale wystarczyło, żeby starszak nie zasnął po dobranocce i przeanalizował jazdę.
Tak się pobudził, że wziął tablet pod kołdrę i z kitrańca wszedł na Forum marki auta taty, a nawet na jego profil, żeby czasu nie tracić na zbędne bzdety.
W końcu starszak nie tak lata na swoim trójkołowcu.
Trzeba to przekazać światu- pomyślał.
Gdyby nie ban na forum "trójkołowy lans" przekaz byłby pełniejszy, a tak musi się zmagac z piernikami-czterokołowcami.
Trzeba podmienić sprzęty i opisać historię za tatę.
Tata lata żwawo - starszak zapina jak poparzony.
Zwykły kijek drewniany z tyłu sprawdza się na tyle, że i "pińcet na sekundę" wczoraj leciał po parku.
"Jaka lubelska obwodnica?" oburzy się wkrótce starszak, gdy zobaczy, że ktoś wie gdzie jest ta długa prosta pod pięknym Lublinem, gdzie tata dywan pod gazem ubija.
"Autoban w dojczlandzie jak po niemieckie proszki zapinałem!" sprostuje starszak i szybko zmieni temat na ulubiony wątek wuja ze strony mamy.
"Spalił mi przy tym niecałą dychę - chyba nieźle nie? Ziomeczki nieźle nie? Naprawdę nieźle! Bardzo dobrze! W końcu kawał bryki... Kurcze! REWELACYJNIE!!! Ale czad! Jeszcze jakby czwarte kółko miał... wróć! przecież to taty furka na tapecie a nie mój starszakowy bolid...
I wtedy weszła mama i wyłączyła komputer...
A tak na poważnie...
menti! Pilnuj konta przed starszakiem!
a teraz już całkiem poważnie.
Panowie... tyle razy było proszone - bez stroszenia piórek jak to ktoś "żwawo" pojechał
[ Dodano: 09-05-2016, 04:49 ]
Grimm napisał/a: | wit pojeździj trochę dłużej, przetestuj częściej na dłuższych odcinkach i do rozmowy wrócimy np przy przebiegu 40 K |
Czy wit, ma przez 40K kisić butelke z wodą na podłodze?
A jak mało jeździ? Lata będziemy czekać.
Uchyl rąbka tajemnicy na co czekamy? Zagotuje się? Zamarznie? Czy przemieni w wino?
Grimm - 09-05-2016, 09:34
mkm myślę, że jak przeczytasz cały wątek a nie jego fragment to wyciągniesz wnioski...
Jackie - 09-05-2016, 15:09
Bulbo napisał/a: | co to za bełkot z tym straszakiem |
Rzuć okiem na zasady forum zanim Junior Adminowi zarzucisz bełkot.
Bulbo napisał/a: | a to w PL nie można osiągać prędkości przelotowych rzędu 160-200 |
Zgodnie z prawem - nie. Jeżeli o tym nie wiesz, poczytaj kodeks drogowy.
Bulbo napisał/a: | ostatni mój powrót z Katowic do Warszawy wyglądał tak i nie byłem najszybszy ,nikogo nie zabiłem przejechałem i wszystko zgodnie z przepisami |
Nie pomyliłeś Polski z Niemcami przez przypadek?
Post zgłaszam.
Pozdrawiam
|
|
|