To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.

AidsD - 31-05-2019, 09:56

Bizi78 napisał/a:
Trochę szkoda, że producentem jest Valeo

nie przejmuj się. Ja kupiłem Ashikę a w środku było Valeo i jeźdźę

Bizi78 - 03-06-2019, 21:06

Dzisiaj Żaba odebrana od mechanika :D .
Sprzęgło wchodzi jak w masełko, aż byłem w szoku, że tak może lekko chodzić 8) .
Okładziny tarczy prawie doszły do minimum, w docisku słoneczko trochę podtarte a łożysko hałasowało jak diabli :evil: .
Ogólnie +-110kkm wytrzymało jak na zamiennik (AISIN) chyba dobrze.
Uszczelniacz wału korbowego od strony skrzyni podpasował bez problemu.
Dodatkowo wymieniona została osłona przegubu wewnętrznego, bo delikatnie wychodził spodniej smar.
Przy dzisiejszej temperaturze niestety klima trochę nie ogarnia tematu, trzeba będzie pewnie dobić czynnika, wymienić filtr i odgrzybić :doubt: .

jacek11 - 03-06-2019, 21:32

Nowe sprzęgło to od razu 20 koni więcej :) :mrgreen:
Bizi78 napisał/a:
Przy dzisiejszej temperaturze niestety klima trochę nie ogarnia tematu, trzeba będzie pewnie dobić czynnika, wymienić filtr i odgrzybić .

Mam podobnie, ale się nie zrażam, bo wiem,że wychłodzić nagrzane wnętrze jest ciężko. Dopiero po kilku minutach w aucie robi się chłodno.

Bizi78 - 03-06-2019, 23:41

jacek11 napisał/a:
Mam podobnie, ale się nie zrażam, bo wiem,że wychłodzić nagrzane wnętrze jest ciężko. Dopiero po kilku minutach w aucie robi się chłodno.

U mnie zdecydowanie za słabo chłodzi :doubt: .
Przy ustawieniu chłodzenia na maxa temperatura z nawiewów :butthead: nie urywa :wink: .

Hugo - 04-06-2019, 00:05

Bizi78 napisał/a:
Okładziny tarczy prawie doszły do minimum, w docisku słoneczko trochę podtarte a łożysko hałasowało jak diabli .
Ogólnie +-110kkm wytrzymało jak na zamiennik (AISIN) chyba dobrze.
Eee tam, oryginalne przejechało w SS 1,6 16V 300 000 km i wyglądało tak :mrgreen:

To na ostatnim zdjęciu to łożysko oporowe, jak zobaczyłem nowe to chciałem je oddać, bo na oko stwierdziłem, że nie podejdzie :mrgreen:

Bizi78 - 04-06-2019, 10:59

U mnie oryginał spalił wujaszek, tak mu powiedzieli w ASO a tam wiadomo może coś zapiszczało i już wymiana, bo i tak klient płaci :wink: .
Mój docisk wyglądał sporo lepiej (miał może 1/3 wytartego słoneczka jak u Ciebie) pewnie jakby się uparł to by jeszcze pośmigał 8) .
Oporowe było w jednym kawałku ale jak mechanik zakręcił nim to pracowało jak maszyna do szycia :mrgreen: .

Plany do Zlotu to:
-dobicie klimy
-wymiana przedniej szyby, w ciągu 10lat już druga

AidsD - 05-06-2019, 13:52

Bizi78 napisał/a:
wymiana przedniej szyby, w ciągu 10lat już druga

Na co tym razem? Może wycieraczki zmień a nie papier ścierny używasz :)

Ja muszę układ chłodzenia ogarnąć bo pod korkiem chłodnicy tyle syfu że tam inne życie by mogło być.
Opony będą jutro przynajmniej :)

Bzyk_R1 - 05-06-2019, 14:14

Bizi78, Ty to masz fajnie. Dwie rzeczy ogarnąć do zlotu i fajrant. A ja to muszę rozkręcić przód przenieść chłodnice oleju w miejsce IC, dorobić mocowania i przewody. Potem montaż brembo, przewodów dystansy, i nowe tarcze i klocki. Serwis olejowy do tego :roll: a gdzie jeszcze wyciszenie? jak żyć?
AidsD - 05-06-2019, 14:30

Bzyk_R1, widzisz jakbyś więcej działał nad autem, jak Rafał poza sezonem, to byś się wyrobił na rozpoczęcie :)
Bizi78 - 05-06-2019, 15:53

AidsD napisał/a:
Na co tym razem? Może wycieraczki zmień a nie papier ścierny używasz :)

Stałem lewą stroną na krawężniku przy większym mrozie i sama z siebie w nocy strzeliła :evil: .
A jak z furą, tył już naprawiony, montaż szyby zareklamowany :?:

Bzyk_R1 napisał/a:
A ja to muszę rozkręcić przód przenieść chłodnice oleju w miejsce IC, dorobić mocowania i przewody. Potem montaż brembo, przewodów dystansy, i nowe tarcze i klocki. Serwis olejowy do tego :roll: a gdzie jeszcze wyciszenie? jak żyć?

To w większości Twoje fanaberie :P .

Moje plany na ten rok:
- wymiana przedniej szyby, pewnie dopiero po Suścu
- dobić klimę w tym miesiącu, jakby trzeba było gonić do Suśca
- zamontować wreszcie podłokietnik, nawet jak nie pasuje kolorystycznie
- zamontować wreszcie halogeny, bo mi zalegają na półce i zbierają kurz
- pogonić trochę rudą pod podłogą przy tylnych kołach
- wstawić reperaturkę tylnego nadkola i ogarnąć próg
- ogarnąć oba kielichy, bo ruda tańczy jak szalona
- wymienić tarcze, klocki i zaciski przód
- rozkleić przednie lampy a przynajmniej lewą
- założyć elektryczne lusterka, bo mi zalegają na półce i zbierają kurz
-
no i pewnie coś po drodze jeszcze dojdzie :wink: .

W sierpniu urlop to może skorzystam u wujaszka z kanału i chociaż halogeny i podłogę trochę ogarnę, choć mam już zaplanowaną rodzinną fuchę na malowanie pomieszczeń :rolleyes: .

AidsD - 07-06-2019, 10:02

Bizi78 napisał/a:
tył już naprawiony, montaż szyby zareklamowany

tył naprawiony, lotka wleciała i wygląda ładnie ale...

prawdopodobnie nagrzewnicę szlak trafił i cieknie do środka, pod korkiem chłodnicy pełno syfu wiec układ do płukania. Mój mechanik będzie dopiero w poniedziałek więc mało czasu.
Zdjąłem dolne plastiki deski rozdzielczej żeby zmienić im kolor.

Bizi78 - 07-06-2019, 10:05

Czyli to jednak nie szyba ciekła :?:
Bizi78 - 12-06-2019, 10:43

Dzisiaj Żaba dostała serwis klimy, dosłownie bo czynnika odessanego było 690gr, czyli tyle ile powinno być fabrycznie (670-700gr) :wink: .
Dodam, że ostatni serwis klimy był robiony w 2017r.
Koszt serwisu klimy 100zł + filtr kabinowy z IC 24zł.
Pozostanie jeszcze spryskać parownik preparatem wurtha 8) .

MitsuGo - 12-06-2019, 13:03

Co wchodzi w koszt serwisu za 100 zł, czy tylko odessanie i sprawdzenie ilości czynnika-oleju
i ponowne dostarczenie czynnika-oleju do układu oraz sprawdzenie ciśnienia czy coś jeszcze ?
Widać układ w Żabie jest szczelny, brawo Ty, brawo Wy :)
Mogę prosić o rysunek usytuowania parownika w CS9W, też bym sobie jakiś środek do dezynfekcji klimy podał.

Bzyk_R1 - 12-06-2019, 13:46

Właśnie daj znać jak to działa. Może też by mokrego psa wygonił z klimy :wink: