To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.

jacek11 - 12-06-2019, 15:39

Czyli skoro gaz jest, a słabo chłodzi, to co poległo ?
Bizi78 - 12-06-2019, 16:36

jacek11 napisał/a:
Czyli skoro gaz jest, a słabo chłodzi, to co poległo ?

Filtr trochę był zasyfiony, ale ogólnie klima w MSS :butthead: nie urywa.
W brata foce to przy ustawieniu na maksa i nawet na jedynce to suty stają dęba :mrgreen: .
W cenie: ściągnięcie, sprawdzenie szczelności (10min), dobicie, ozonowanie.

Co do CS9W to chyba dostęp do parownika jest kiepski.
Gdzieś czytałem, że ludzie nawiercają jakieś dziurki i wtedy wprowadzają sondę i spryskują parownik.
Ogólnie jestem w pracy to ciężko mi coś więcej napisać :wink: .

MitsuGo - 13-06-2019, 09:45

Dzięki za naprowadzenie, znalazłem coś na ten temat
czyszcenie parownika_Lancer CS0

AidsD - 14-06-2019, 08:44

Bizi78, a ja mam nagrzewnicę rozciekniętą więc rwanie deski i całego środka żeby się tam dostać.
jacek11 - 14-06-2019, 14:35

Rafał, a osuszacz wymieniałeś ?
Bizi78 - 14-06-2019, 17:23

Nie, fachowcy od klimy stwierdzili, że jak układ nie został na dłużej rozszczelniony to żeby nie ruszać :? .
Oczywiście w domu leży jakiś NFR na wszelki wypadek.
No i czekam aż dostanę używany od mkm-a czujnik ciśnienia na osuszaczu, choć czekam już parę ładnych lat :mrgreen: .

jacek11 - 14-06-2019, 19:59

Nigdy nie rozbierałem osuszacza, ale z tego co Darek pisał, to są w nim kulki które mają za zadanie odbierać wilgoć. Jest możliwość,że osuszacz się popsuł, i kulki powłaziły w resztę układu. Albo jakoś tak :roll: W każdym bądź razie chyba czasem warto wymienić ten element.
Hugo - 14-06-2019, 22:50

Bizi78 napisał/a:
No i czekam aż dostanę używany od mkm-a czujnik ciśnienia na osuszaczu, choć czekam już parę ładnych lat
Ja też na coś od niego czekam już 3,5 roku i coś czuję, że będzie wyjebka. Kontakt się urwał, a wcześniej były tylko podpuchy, zdjęcia, filmiki...
Bizi78 - 19-06-2019, 08:18

Szybkie pytanie odnośnie klimy.
Czynnik nabity, nowy filtr i moim zdaniem jakoś słabo chłodzi :evil: .
Znalazłem pod maską trzy przekaźniki, jeden typowo od klimy i dwa condenser fan low i condenser fan high.
Pytanie czy padnięcie jednego z przekaźników L lub H może spowodować, że klima śmiga na pół gwizdka :?:
Po pracy lub jutro zmierzę szczelinę na sprzęgle bo wydaje mi się, że po odpaleniu klimy sprężarka pracuje cały czas :? .

jacek11 - 19-06-2019, 16:31

Bizi78 napisał/a:
Po pracy lub jutro zmierzę szczelinę na sprzęgle bo wydaje mi się, że po odpaleniu klimy sprężarka pracuje cały czas .

To by mogło wskazywać, na uszkodzoną sprężarkę. Skoro nie potrafi wytworzyć odpowiedniego ciśnienia, to siłą rzeczy nie będzie chłodziło.

Bizi78 - 19-06-2019, 18:17

Sprawdziłem szczelinę i jest 0,50mm gdzie norma to 0,40-0,65.
Poległem na wyjęciu przekaźników, chyba muszę użyć kombinerek :evil: .

jacek11 napisał/a:
To by mogło wskazywać, na uszkodzoną sprężarkę.

To pytanie, czy można tak jechać na klimie bo w czwartek śmigam do Suśca :? .

Bzyk_R1 - 19-06-2019, 18:22

Jechać możesz, najważniejsze żeby koło pasowe się nie rozleciało bo wtedy lipa. Poużywaj jeszcze trochę klimy. Jak przez dłuższy czas nie chodzi to trochę mija zanim osiągnie pełną wydajność. Później już dmucha zimnym bardzo szybko.
jacek11 - 19-06-2019, 18:52

Bzyk_R1 napisał/a:
Poużywaj jeszcze trochę klimy. Jak przez dłuższy czas nie chodzi to trochę mija zanim osiągnie pełną wydajność. Później już dmucha zimnym bardzo szybko.

Cała prawda :) ja mam z pracy 9 km, i dopiero jak dojeżdżam do domu to się fajnie chłodno robi. Ale jak czasem zaraz jadę gdzieś, to już szybko robi się zimno w kabinie.

Bizi78 - 19-06-2019, 19:06

Trochę doczytałem w manualu i problemem może być:
-czujnik ciśnienia w osuszaczu (dual)
-przełącznik temperatury na kompresorze
-jakiś termostat na skraplaczu
Drugą rzecz idzie sprawdzić miernikiem pozostałe to już problem :? .
Będzie co robić po powrocie z Suśca :evil: .

jacek11 - 20-06-2019, 11:59

Bizi78 napisał/a:
czujnik ciśnienia w osuszaczu (dual)

2 piny? czy trzy ?