To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś

MKV - 22-01-2016, 04:11

Niemiła poranna niespodzianka.
Przed chwilą wsiadam do samochodu i jadę do pracy ale czuję, że coś nie tak jest z siedzeniem - odchylając się mocniej do tyłu czuję, że siedzisko z lewej strony z przodu unosi się do góry...
Po dojechaniu do pracy oczywiście włączam latarkę i szukam powodu - i bach! Pęknięta lewa szyna fotela zaraz za przednią śrubą mocującą do podłogi... :/

Zdarzyło się to komuś? Szynę chyba powinno dać się bez problemu wymienić jeśli się nie mylę? Czy trzeba spawać? Fotele skórzane elektryczne.

robertdg - 22-01-2016, 07:41

Mozna wymienić (o ile masz zbędny fotel na fanty), można pospawać (ale trzeba dobrze zabezpieczyć, albo rozebrac fotel co by nie spłonął)
MKV - 24-01-2016, 17:49

robertdg napisał/a:
Mozna wymienić (o ile masz zbędny fotel na fanty), można pospawać (ale trzeba dobrze zabezpieczyć, albo rozebrac fotel co by nie spłonął)

Najlepiej by było wymienić - jutro rano jadę do SMM i zobaczymy co się da zrobić - może znależli jakąś szynę...
Wczoraj od mrozów nagle coś zaczęło mi dodaktowo skrzypieć w zawieszeniu - chyba na którymś wahaczu z prawej strony ale głowy nie dam - jest to strasznie irytujące.

Zastanawiam się też czemu szyby zwłaszcza tylne ledwo mi się wczoraj otworzyłyt do końca 0 czyżby od mrozu przez wygłuszenia drzwi które mam w środku było tak ciasno, że mają z tym problemy? Ktoś się spotkałz czymś takim po wygłuszeniu drzwi? Zamek elektryczny zamka ma podobne opory gdy samochód jest zimny - po rozgrzani uwnętrza już lepiej pracuje centralny zamek i jego siłowniki a im większy mróz tym gorzej...

Hugo - 24-01-2016, 18:39

Ja nie mam żadnych problemów z opuszczaniem szyb czy centralnym zamkiem, wręcz przeciwnie, wszystko działa jeszcze lepiej, bo zostało dodatkowo wyczyszczone i nasmarowane. Ale jeśli są problemy to jak najbardziej powodem może być wygłuszenie drzwi, a konkretnie niestaranny montaż.
MKV - 24-01-2016, 19:12

Hugo napisał/a:
Ja nie mam żadnych problemów z opuszczaniem szyb czy centralnym zamkiem, wręcz przeciwnie, wszystko działa jeszcze lepiej, bo zostało dodatkowo wyczyszczone i nasmarowane. Ale jeśli są problemy to jak najbardziej powodem może być wygłuszenie drzwi, a konkretnie niestaranny montaż.

Montowałem wszystko w Media Centrum w Warszawie http://www.caraudiovideo.pl/ i chłopaków raczej nie posądzałbym o niestaranny montaż - raczej mają duże doświadczenie w tej sprawie bo wiele dobrego o nich słyszałem. Z drugiej strony też to przychodzi mi do głowy jako powód ale zeszłej zimy nie pamiętm abym miał takie problemy.

A może gdzieś się dostała woda i zamarzła?

Hugo - 24-01-2016, 19:20

Co do szyb to nigdy się nie spotkałem z tym żeby w Galancie lód powodował problemy. Co do centralnego zamka to jak najbardziej woda mogła dostać się do zamków i mechanizm przymarza. O takich problemach w Galu słyszałem nie raz.
MKV - 24-01-2016, 19:24

Hugo napisał/a:
Co do szyb to nigdy się nie spotkałem z tym żeby w Galancie lód powodował problemy. Co do centralnego zamka to jak najbardziej woda mogła dostać się do zamków i mechanizm przymarza. O takich problemach w Galu słyszałem nie raz.

Rzecz w tym, że problem nie jest chyba w samych bembenkach - smarowałem je ostatnio ale przy otwieraniu kluczykiem opór czyć jakby gdzie indziej - czasami elektryczny siłownik dopiero po kilku razach jest w stanie otworzyć/zamknąc drzwi bo zatrzymuje się np w połowie.

Hugo - 24-01-2016, 20:49

Nie miałem na myśli wkładek na kluczyk w klamkach tylko właśnie zamki ryglujące drzwi.
robertdg - 24-01-2016, 21:59

MKV napisał/a:
Najlepiej by było wymienić - jutro rano jadę do SMM i zobaczymy co się da zrobić - może znależli jakąś szynę...
Kanapy pod pradem sa cięzkie a i prowadnice nie sa liche, chyba trochę za mocno brykasz po kanapie jak popsułes prowadnice :P
Owczar - 24-01-2016, 22:00

robertdg napisał/a:
mocno brykasz po kanapie jak popsułes prowadnice

No właśnie chyba nie była używana zgodnie z przeznaczeniem :P

MKV - 29-03-2016, 09:52

Zastanawaim się nad jakąś lżejszą alternatywą na zimę lub lato jeśli hcodzi o felgi. Może Team Dynamics?
Znalazłem taką ofertę http://olx.pl/oferta/moto...D5-IDdQH0l.html - po prostowaniu i malowaniu. Lepiej takie białe z czerwonymi napisami czy np kupić trochę taniej srebrne i pomalować np na czerwono (plys do tego np plastidipem zrobić czerwone akcenty typu lusterka). A może na czarno lub jeszcze inny kolor??

Juiceman - 29-03-2016, 10:20

Jeśli chcesz mieć białe felgi to je bierz :) , jeśli nie to bierz te tańsze - naprawdę cieżko je pogiąć więc prostowanie prawdopodobnie i tak Ci odpadnie w tych tańszych.
MKV - 29-03-2016, 10:22

Juiceman napisał/a:
Jeśli chcesz mieć białe felgi to je bierz :) , jeśli nie to bierz te tańsze - naprawdę cieżko je pogiąć więc prostowanie prawdopodobnie i tak Ci odpadnie w tych tańszych.

No właśnie nie wiem czy by białe na białym dobrze wyglądały...
Bardziej mnie właśnie kuszą czerwone bo wyglądać to może naprawdę fajnie :)
Ty chyba masz te felgi więc jak byś je widział na żywo w innych kolorach??

Tutaj znalazłem lekko uszkodzone ale rant bez problemu chyba do renowacji i moż enawet napisów by nie uszkodzili a pomalowac można na dowolny kolor :)

Juiceman - 29-03-2016, 10:40

Oryginalnie srebrne dają radę, Czarne z żółtym rantem też ok, czarne z polerowanym rantem tak sobie, całe czerwone bez rewelki, złote wyglądają ciekawie ale to też nie to.

Koniec końców wybrał bym

Ew. czarne z żółtym rantem lub białe. ( tak właśnie parę fotek przejrzałem i jest ok)

[size=18]Felgi [/size]

MKV - 29-03-2016, 10:48

Juiceman napisał/a:
Oryginalnie srebrne dają radę, Czarne z żółtym rantem też ok, czarne z polerowanym rantem tak sobie, całe czerwone bez rewelki, złote wyglądają ciekawie ale to też nie to.

Koniec końców wybrał bym

Obrazek

Ew. czarne z żółtym rantem lub białe. ( tak właśnie parę fotek przejrzałem i jest ok)

Felgi

Tylko czy własnie srebrny by dobrze wyglądał z bialym lakierem? Mi się wydaje, że raczej ginie. A co do czerwonych to IMHO chyba nie są wcale takie złe - tylko taka żywa jasna czerwień a nie ciemna ;)