Nasze Miśki - Biały Avance kombi EA5W 2001r. w manualu aka "Biały Miś
MKV - 22-01-2016, 04:11
Niemiła poranna niespodzianka.
Przed chwilą wsiadam do samochodu i jadę do pracy ale czuję, że coś nie tak jest z siedzeniem - odchylając się mocniej do tyłu czuję, że siedzisko z lewej strony z przodu unosi się do góry...
Po dojechaniu do pracy oczywiście włączam latarkę i szukam powodu - i bach! Pęknięta lewa szyna fotela zaraz za przednią śrubą mocującą do podłogi... :/
Zdarzyło się to komuś? Szynę chyba powinno dać się bez problemu wymienić jeśli się nie mylę? Czy trzeba spawać? Fotele skórzane elektryczne.
robertdg - 22-01-2016, 07:41
Mozna wymienić (o ile masz zbędny fotel na fanty), można pospawać (ale trzeba dobrze zabezpieczyć, albo rozebrac fotel co by nie spłonął)
MKV - 24-01-2016, 17:49
robertdg napisał/a: | Mozna wymienić (o ile masz zbędny fotel na fanty), można pospawać (ale trzeba dobrze zabezpieczyć, albo rozebrac fotel co by nie spłonął) |
Najlepiej by było wymienić - jutro rano jadę do SMM i zobaczymy co się da zrobić - może znależli jakąś szynę...
Wczoraj od mrozów nagle coś zaczęło mi dodaktowo skrzypieć w zawieszeniu - chyba na którymś wahaczu z prawej strony ale głowy nie dam - jest to strasznie irytujące.
Zastanawiam się też czemu szyby zwłaszcza tylne ledwo mi się wczoraj otworzyłyt do końca 0 czyżby od mrozu przez wygłuszenia drzwi które mam w środku było tak ciasno, że mają z tym problemy? Ktoś się spotkałz czymś takim po wygłuszeniu drzwi? Zamek elektryczny zamka ma podobne opory gdy samochód jest zimny - po rozgrzani uwnętrza już lepiej pracuje centralny zamek i jego siłowniki a im większy mróz tym gorzej...
Hugo - 24-01-2016, 18:39
Ja nie mam żadnych problemów z opuszczaniem szyb czy centralnym zamkiem, wręcz przeciwnie, wszystko działa jeszcze lepiej, bo zostało dodatkowo wyczyszczone i nasmarowane. Ale jeśli są problemy to jak najbardziej powodem może być wygłuszenie drzwi, a konkretnie niestaranny montaż.
MKV - 24-01-2016, 19:12
Hugo napisał/a: | Ja nie mam żadnych problemów z opuszczaniem szyb czy centralnym zamkiem, wręcz przeciwnie, wszystko działa jeszcze lepiej, bo zostało dodatkowo wyczyszczone i nasmarowane. Ale jeśli są problemy to jak najbardziej powodem może być wygłuszenie drzwi, a konkretnie niestaranny montaż. |
Montowałem wszystko w Media Centrum w Warszawie http://www.caraudiovideo.pl/ i chłopaków raczej nie posądzałbym o niestaranny montaż - raczej mają duże doświadczenie w tej sprawie bo wiele dobrego o nich słyszałem. Z drugiej strony też to przychodzi mi do głowy jako powód ale zeszłej zimy nie pamiętm abym miał takie problemy.
A może gdzieś się dostała woda i zamarzła?
Hugo - 24-01-2016, 19:20
Co do szyb to nigdy się nie spotkałem z tym żeby w Galancie lód powodował problemy. Co do centralnego zamka to jak najbardziej woda mogła dostać się do zamków i mechanizm przymarza. O takich problemach w Galu słyszałem nie raz.
MKV - 24-01-2016, 19:24
Hugo napisał/a: | Co do szyb to nigdy się nie spotkałem z tym żeby w Galancie lód powodował problemy. Co do centralnego zamka to jak najbardziej woda mogła dostać się do zamków i mechanizm przymarza. O takich problemach w Galu słyszałem nie raz. |
Rzecz w tym, że problem nie jest chyba w samych bembenkach - smarowałem je ostatnio ale przy otwieraniu kluczykiem opór czyć jakby gdzie indziej - czasami elektryczny siłownik dopiero po kilku razach jest w stanie otworzyć/zamknąc drzwi bo zatrzymuje się np w połowie.
Hugo - 24-01-2016, 20:49
Nie miałem na myśli wkładek na kluczyk w klamkach tylko właśnie zamki ryglujące drzwi.
robertdg - 24-01-2016, 21:59
MKV napisał/a: | Najlepiej by było wymienić - jutro rano jadę do SMM i zobaczymy co się da zrobić - może znależli jakąś szynę... | Kanapy pod pradem sa cięzkie a i prowadnice nie sa liche, chyba trochę za mocno brykasz po kanapie jak popsułes prowadnice
Owczar - 24-01-2016, 22:00
robertdg napisał/a: | mocno brykasz po kanapie jak popsułes prowadnice |
No właśnie chyba nie była używana zgodnie z przeznaczeniem
MKV - 29-03-2016, 09:52
Zastanawaim się nad jakąś lżejszą alternatywą na zimę lub lato jeśli hcodzi o felgi. Może Team Dynamics?
Znalazłem taką ofertę http://olx.pl/oferta/moto...D5-IDdQH0l.html - po prostowaniu i malowaniu. Lepiej takie białe z czerwonymi napisami czy np kupić trochę taniej srebrne i pomalować np na czerwono (plys do tego np plastidipem zrobić czerwone akcenty typu lusterka). A może na czarno lub jeszcze inny kolor??
Juiceman - 29-03-2016, 10:20
Jeśli chcesz mieć białe felgi to je bierz , jeśli nie to bierz te tańsze - naprawdę cieżko je pogiąć więc prostowanie prawdopodobnie i tak Ci odpadnie w tych tańszych.
MKV - 29-03-2016, 10:22
Juiceman napisał/a: | Jeśli chcesz mieć białe felgi to je bierz , jeśli nie to bierz te tańsze - naprawdę cieżko je pogiąć więc prostowanie prawdopodobnie i tak Ci odpadnie w tych tańszych. |
No właśnie nie wiem czy by białe na białym dobrze wyglądały...
Bardziej mnie właśnie kuszą czerwone bo wyglądać to może naprawdę fajnie
Ty chyba masz te felgi więc jak byś je widział na żywo w innych kolorach??
Tutaj znalazłem lekko uszkodzone ale rant bez problemu chyba do renowacji i moż enawet napisów by nie uszkodzili a pomalowac można na dowolny kolor
Juiceman - 29-03-2016, 10:40
Oryginalnie srebrne dają radę, Czarne z żółtym rantem też ok, czarne z polerowanym rantem tak sobie, całe czerwone bez rewelki, złote wyglądają ciekawie ale to też nie to.
Koniec końców wybrał bym
Ew. czarne z żółtym rantem lub białe. ( tak właśnie parę fotek przejrzałem i jest ok)
[size=18]Felgi [/size]
MKV - 29-03-2016, 10:48
Juiceman napisał/a: | Oryginalnie srebrne dają radę, Czarne z żółtym rantem też ok, czarne z polerowanym rantem tak sobie, całe czerwone bez rewelki, złote wyglądają ciekawie ale to też nie to.
Koniec końców wybrał bym
Obrazek
Ew. czarne z żółtym rantem lub białe. ( tak właśnie parę fotek przejrzałem i jest ok)
Felgi |
Tylko czy własnie srebrny by dobrze wyglądał z bialym lakierem? Mi się wydaje, że raczej ginie. A co do czerwonych to IMHO chyba nie są wcale takie złe - tylko taka żywa jasna czerwień a nie ciemna
|
|
|