Nasze Miśki - Avan(s)ce Elegancji Juiceman'a czyli 2.5V6 z 2003
Juiceman - 18-12-2020, 10:39
Mały update:
Hamulce:
Przód: 2,04-2,05 kN vs przed wymianą 2,40-1,98 kN
Tył: 2,18-2,07 kN vs przed wymianą 2,11-1,82 kN
Ręczny:3,01-2,84 kN vs przed wymianą 3,62-3,37 kN
Ogólnie wygląda to gorzej niż było, natomiast 'odczuciowo' hamowanie z większych prędkości oraz mniejszych w mieście wygląda lepiej niż wyniki wyżej.....
Zastanawiam się czy jest możliwość aby diagnosta spieprzył wynik czy po prostu tak jest? ( ta sama stacja ale dwie różne osoby przeprowadzały test)
Tarcze/klocki przejechały ponad 1kkm
MichciuGT chyba zły filmik podlinkowałeś, Bartek jak sprawdzał napięcie po zamontowaniu to stałe 14.2 było jeśli dobrze pamiętam.
No i Gal dwa dni temu wypluł checka P0300 - auto na gazie/benzynie chodzi tak samo 'beznadziejnie' czyt. czuć że nie równo chodzi mimo nowych świec/nowych kabli ehhh
MichciuGT - 18-12-2020, 17:09
Filmik jest Łukasza ze Szczecina, na którejś grupie na fb opisywał problem, jeśli z ładowaniem nie ma problemu to moim zdaniem nie ma się co martwić, u siebie mam ładowarkę z wskaźnikiem napięcie i czasem sprawdzałem, ale już nie pamiętam jakie były wartości, jak nie zapomnę to spojrzę.
Juiceman - 22-12-2020, 08:54
Hej pora na mały update tematu : )
W minioną sobotę Galant wybrał się do Wolsztyńskiego SPA
Gdzie zostało pomodzonych parę rzeczy.
Zegary HC zmieniły swoją barwę z takich ( fotka z forum)
na takie -->:
W końcu w galancie trochę świeżości wpadło : ), na razie minus jeśli słońce pada na zegary od strony kierowcy to na górnych cyfrach dalej są one białe, tragedii nie ma : ) W każdym bądź razie bardzo mi się to podoba : )
Następnie wpadły nowe lampy z przodu z soczewkami BI - w końcu jazda nocą ponownie sprawia przyjemność I ponownie użyte te same chińskie ledy, które zamontowałem w Maju 2018 roku : )
oraz fotka z długimi ( i noc staje się dniem....):
Najważniejsza zmiana to był upgrade Hamulców, których dokonał Hugo, auto obecnie hamuje jak dobry francuz, zatrzymuje się w miejscu. Nawet Deejay stwierdził że jeszcze nie jeździł w galu który tak dobrze hamuje.... : )
Oczywiście byłem na tej samej SKP sprawdzić jaki jest upgrade hamulców i coraz bardziej kwestionuje poprawność samej stacji...
Hamulce:
Przód: 2,04-2,05 kN vs new 2,63-2,46 kN
Tył: 2,18-2,07 kN vs new 2,08-1,84 kN
Ręczny:3,01-2,84 kN vs new 2,01-2,04 kN
I zrozumiał bym różnice w przypadku Przód i tył ale ręczny ? Gdzie nie było nic robione ?
W tygodniu może podjadę na lepszą stacje...
.... i mała ciekawostka z tarcz przednich ( po niecałych 230km) zaczęło robić się lustro, zupełnie jak u Hugo w aucie bajka
Krzyzak - 22-12-2020, 09:29
to co teraz zamontowałeś? - zestaw z santafe?
Juiceman - 22-12-2020, 09:32
Krzyzak napisał/a: | to co teraz zamontowałeś? - zestaw z santafe? |
Tarcze/przewody/klocki te same, zmiany za to z pompą hamulcową i Serwo z MSS'a
auto naprawdę wgryza się w asfalt : )
deejay - 22-12-2020, 09:56
Dobra robota Hubert 👍😉
Hugo - 22-12-2020, 11:20
Hamuje jak wściekły, tak samo jak mój na hamulcach z Santa Fe. Tak sobie myślę, że tutaj serwo i pompa hamulcowa grają główne skrzypce. Gdyby to założyć do ori hamulców to podejrzewam, że też by wymiatał, no ale gięły by się i wichrowały na potęgę
Dzięki za pozytywny komentarz deejay, szkoda, że nie mogłeś wpaść.
deejay - 22-12-2020, 11:40
Cytat: | deejay, szkoda, że nie mogłeś wpaść. |
Przyjedziemy z Przemkiem jak będzie cieplej i wypijemy browar 😉
Juiceman - 22-12-2020, 11:45
A i zapomniałem jeszcze o jednej wymianie, w sierpniu zakupiłem Podświetlenie Tablicy Mitsubishi Outlander I CWU z racji że stare były pożółkłe, a uszczelka się rozpadała w rękach to teraz była okazja aby je zamontować
jacek11 - 22-12-2020, 17:29
Czyli już potwierdzone, że pompa z Eclipsa daje radę Chyba czas na polowanie.
Juiceman - 22-12-2020, 17:38
Oj tak daje radę Jacku w sumie można zrobić test czy serwo tez trzeba wymieniać czy może być ori bo wielkosciowo tak samo wygląda. ....
A co powiecie o ledach?
Hugo - 22-12-2020, 19:25
Juiceman napisał/a: | w sumie można zrobić test czy serwo tez trzeba wymieniać czy może być ori bo wielkosciowo tak samo wygląda | Tu nie chodzi o jego wielkość (średnicę), ale czułość. Nie wiem co na to wpływa, może grubość membrany lub sprężyna wewnątrz, bo nic więcej w serwie nie ma, ale średnica nie ma znaczenia. W swoim jak miałem jeszcze z przodu hamulce z ASX to najpierw wymieniłem serwo i zupełnie inaczej reagował pedał hamulca, potrzeba było dużo mniej siły włożyć by zahamować i szybciej reagował.
Juiceman - 28-12-2020, 11:53
Musze to jeszcze raz napisać nowe soczewki wymiatają. Auto świeci jak trzeba, a co najważniejsze nie oślepia nikogo:)
Hugo - 28-12-2020, 19:31
No to się bardzo cieszę, wrzuć fotki jak świecą w dzień i w nocy, również na jakiejś ścianie.
Juiceman - 04-01-2021, 13:37
Hugo napisał/a: | No to się bardzo cieszę, wrzuć fotki jak świecą w dzień i w nocy, również na jakiejś ścianie. |
Mówisz i masz w końcu zmieniłem cegłówkę na coś co robi fotki
Więc tak wyglądają soczewki:
A tu gif z postoju:
Fotki:

długie:
Autostrada GIF:
Przejechane już ponad 1kkm ( nawet nie wiem kiedy) światła ustawione i nie oślepiają : )
|
|
|