Nasze Miśki - MSS Zielona żaba by Bizi78.
Bizi78 - 16-07-2019, 16:46
Odwiedziłem dzisiaj innego klimaciarza i wniosek jest taki, że wszystko w porządku .
Termometr fachowca pokazał nawet 8°C na kratce.
Podpięte zostały manometry i podobno jest ok.
Strzeliłem jakąś fotkę przez ramię fachowca choć chyba lewa wskazówka coś opadała i rosła jak kompresor się załączał .
Dodatkowo fachowiec nie chciał żadnej kasy za diagnozę .
Janq - 16-07-2019, 19:14
Bizi78, u mnie klima, po tym jak ją uruchomiłem po prawie 5 latach stania pokazała -> foto poniżej, przy temperaturze zewnętrznej circa 20°C.
Podnoszenie i opadanie wskazówki to rzecz normalna - zawór jest po kompresorze. Jak się kompresor włącza to rzecz naturalna, że ciśnienie skoczy.
Co do samej temperatury - to nie wymagajcie, że na postoju będziecie mieli jakąś mega wydajność chłodzenia. Spróbuj jechać ze stałą prędkością na poziomie ja wiem - 80km/h i zobacz co wtedy będzie.
robertdg - 16-07-2019, 20:35
Dla układu w trakcie pracy przy temperaturze zewnetrznej 20stopni C prawidłowy parametr HP 10-15bar, LP 1,5-2,5bar, po wyłaczeniu sprezarki ciśnienie HP moze zawierac sie w przedziale 1-7bar a LP 2-6bar
Jezeli dobrze odczytuje z manometrów to u Ciebie jest 0.2MPa na lewym zegarze (2bar), na prawym manometrze 8bar
Ze zdjecia (oraz skali manometrów) wnioskuje ze lewy manometr to LP (2bar) a prawy HP(8bar)
Temperatura z kratek przy 20 stopniach C powinna wynosic od 3 do 7stopni C
Dla załaczonego układu zakładajac ze temperatura zewnetrza byla na poziomie 20stopni isnienie HP i temperatura powietrza z kratek minimalnie ponizej progu, aczkolwiek nie jest to jednoznaczny wskaznik, że np czynnika bylaby za malo, czy wentylatory by niewyrabialy, lub szwankowałby presostat, jednymi słowy jest dobrze ale nie bardzo dobrze
Bizi78 - 16-07-2019, 21:56
robertdg napisał/a: | Dla układu w trakcie pracy przy temperaturze zewnetrznej 20stopni C prawidłowy parametr HP 10-15bar, LP 1,5-2,5bar |
Wg. manuala od MSS przy 20°C
-HP 7.7-9.6bar
-LP 0,4-1,4bar.
robertdg napisał/a: | jednymi słowy jest dobrze ale nie bardzo dobrze |
I tu jest pies pogrzebany, bo wiem że kiedyś lepiej chłodziło .
robertdg - 16-07-2019, 22:07
Bizi78 napisał/a: | Wg. manuala od MSS przy 20°C
-HP 7.7-9.6bar
-LP 0,4-1,4bar. |
Możliwe, posłużyłem sie ogólnym diagramem funkcji cisnienia wzgledem temperatury
Przychodzi mi na mysl jedna rzecz, możliwe ze masz w układzie za dużo czynnika smarujacego, jezeli za kazdym razem gdy robiles uzupelnianie klimy i za kazdym razem byl po odessaniu czynika z olejem dokladany nowy olej w specyfikacji ukladu pustego - to jest juz blad, bo nigdy nie uda sie odessac calego oleju z ukladu
Bizi78 - 16-07-2019, 22:25
robertdg napisał/a: | możliwe ze masz w układzie za dużo czynnika smarujacego |
No to będzie ciężko określić na oko .
Ogólnie na parowniku znajduje się jakiś dodatkowy termostat A/C wg manuala to automatic compressor ecu i jestem ciekawy jego zadania .
Janq - 16-07-2019, 22:54
On musi być, bo inaczej może dojść do zamrożenia. Kontroluje on temperaturę parownika. Jak jest parownik za zimny, to wtedy częstotliwość załączania kompresora jest rzadsza. Ogólnie jak działa klima to powietrze lecące z nawiewów jest suche, dlaczego? Bo wilgoć wykrapla się na mocno ochłodzonym parowniku.
Poza tym kontrola temperatury - ot żeby użytkownik nie odmroził sobie czegoś :d
Olej - spuszczenie czynnika, odpięcie kompresora, wylanie oleju. Założenie kompresora, nowych oringów, napełnienie klimy z odpowiednią ilością oleju.
Bizi78 - 16-07-2019, 23:05
Janq napisał/a: | Olej - spuszczenie czynnika, odpięcie kompresora, wylanie oleju. Założenie kompresora, nowych oringów, napełnienie klimy z odpowiednią ilością oleju. |
Dodatkowo pewnie trzeba będzie przepłukać układ, wymienić osuszacz i tylko pytanie który mechanik na to pójdzie w środku sezonu .
Zobaczymy może po sezonie uda się ogarnąć temat, bo lato to i tak już chyba się skończyło .
Janq - 17-07-2019, 17:40
Bizi78, podjrżdżasz do punktu, gdzie robią klimy. Prosisz o odciągnięcie czynnika i o wypisanie karteczki ile Ci ściągnęli. Potem podjeżdżasz sobie pod dom, luzujesz pasek klinowy, odkręcasz 2 śruby od przewodów ciśnieniowych. Następnie 4 mocujące kompresor do podstawy i masz go na wierzchu. Potem wylewasz olej z kompresora, miejsca, gdzie idą oringi czyścisz, odtłuszczasz i na czas montażu wciskasz w nie jakąś folię. Montujesz kompresor, wymieniasz oringi na nowe i montujesz - oczywiście przed wciśnięciem węży do kompresora smarujesz je delikatnie olejem - żeby weszły z poślizgiem. Jak się postarasz to w 1,5h się uwiniesz ze wszystkim.
Wymieniać osuszacz- po co? Zatkaj wloty folią na czas zabawy z kompresorem i po problemie :]
Bizi78 - 17-07-2019, 19:12
Wolałbym aby to zrobił fachowiec w przypadku jakichś nieszczelności .
Janq napisał/a: | Wymieniać osuszacz- po co? Zatkaj wloty folią na czas zabawy z kompresorem i po problemie :] |
On jest już pełnoletni a po drugie chciałbym zobaczyć w jakim jest stanie w środku .
Janq - 17-07-2019, 20:07
Bizi78 i co z tego, że jest pełnoletni? Zasadniczo jeśli układ był względnie szczelny to nie powinno nic być osuszaczowi :]
Jak mogę coś polecić, to bierz części od NRFa. Oringi - oryginał, no niestety kosztują, ale są wykonane z właściwej gumy - HNBR.
AidsD - 22-07-2019, 13:32
Bzyk_R1, czemu tak daleko mieszkasz? Bo też mnie ta kawa interesuje
Bzyk_R1 - 22-07-2019, 18:21
AidsD, a mam taką dobrą świeżo mielę dla gości
Coś mi się obiło o uszy że spot będzie na Śląsku w tym tygodniu.
apg2312 - 22-07-2019, 18:31
Bzyk_R1 napisał/a: | Coś mi się obiło o uszy że spot będzie na Śląsku w tym tygodniu. |
To kawę i whiskey przywozisz ?
A tak serio, to wiesz coś więcej ?
Bzyk_R1 - 22-07-2019, 18:45
Kurczę to by było fajne, każdy bierze kubek organizujemy butlę turystyczną i parzymy kawę
Planujemy przyjechać w piątek do Sosnowca i zostać na weekend. Oczywiście dla mnie to doskonała okazja na spocik
|
|
|