Outlander III Ogólne - Pierwsze wrażenia
Sim1 - 23-09-2016, 11:42
W nowym to dziwne trochę bo zapewne i geometria i opony ustawione/założone przez fabrykę...
Mocno go ściąga? Bo zdarzało mi się jeździć poprzednimi samochodami na drogach w szczególności dwupasmowych zbudowanych jak dach, jakby się woda na zewnątrz miała wylewać.
Sprawdź czy jest różnica przy ściąganiu na bok kiedy samochód przyśpiesza i kiedy turla się ze stałą prędkością (a nawet wytraca powoli prędkość).
bodo44 - 23-09-2016, 13:17
dzięki za zainteresowanie.
Auto nie ściąga - tak jak pisałem przy większej prędkości wymaga ciągłej korekty toru jazdy. Troszkę w prawo, troszkę w lewo - takie minimalne ruchy. Jeżeli droga jest idealna to jedzie dobrze. Na podlejszych drogach tak jakby reagował na spadki czy nierówności.
Może ja porostu odzwyczaiłem sie od takich reakcji auta ?
Przy okazji mam pytanie - czy znacie może sposób na wyłączenie (na stałe) funkcji ato-stop-start ?
Sim1 - 23-09-2016, 16:21
W serwisie nie tak dawno pytałem i na razie twierdzą, że nie da się. Strasznie mnie to cholerstwo denerwuje! Znalazłem kiedyś w necie jakiś schemat na amerykańskich forach i tam rzeczywiście wyglądało że ta kupa mocno zintegrowana jest w zmodułami zapłonu, immobilizera, i dodatkowo czyta dużo informacji z innych podsystemów więc może rzeczywiście być problem.
Szybciej jakąś głupawkę znajdą (typu symulacja sygnału mocnego nadmuchu klimatyzacji - to m.in. powoduje że ASAG się nie włącza) niż cywilizowany sposób dezaktywacji całości.
tyku - 23-09-2016, 18:06
bodo44, W ASX robi się to tak:
Cytat: | Jezeli chcecie to wylaczyc do wyciagnijcie wtyczke z czujnika sprzegla i po klopocie.
Sa dwie, trzeba wyciagnac ta blizej sciany grodziowej odpowiada ona za pelne wcisniecie sprzegla do konca.
Serwis nie pytajcie o takie rzeczy, nie maja takiej mozliwosci.
Mozna to usunac poprzez wyprogramowanie i usuniecie skladnikow as&g - troche pracy i paprania sie. Sprzeglo wystarczy |
Pewnie w O3 jest podobnie jak nie tak samo.
tokyo pewnie się odezwie jak będzie na forum.
Sim1 - 23-09-2016, 18:32
Tak pewnie można jak się ma sprzęgło
sebowy - 23-09-2016, 18:33
bodo44 napisał/a: | Jeżeli droga jest idealna to jedzie dobrze. Na podlejszych drogach tak jakby reagował na spadki czy nierówności. |
bodo44 no i sam sobie odpowiedziałeś jak pojedziesz po płaszczyźnie pochylonej w lewo to będzie ci leciał w lewo przecież to normalne grawitacja czyli daj spokój mechanikom z tą zbieżnością . wszystko masz dobrze ustawione .
bodo44 - 26-09-2016, 13:02
Dziekuję Kolegom za odpowiedzi
sebowy napisał/a: |
bodo44 no i sam sobie odpowiedziałeś jak pojedziesz po płaszczyźnie pochylonej w lewo to będzie ci leciał w lewo przecież to normalne grawitacja czyli daj spokój mechanikom z tą zbieżnością . wszystko masz dobrze ustawione . |
Na pewno masz rację. To moje przyzwyczajenia z Pacyfiki (8 lat nią jeździłem) ona na żadne niedoskonałości drogi nie reagowała - no ale wagę miała 2,2t. Juz jest lepiej przyzwyczajam się do MO
rezon - 26-09-2016, 17:18
Outek jest taki "nerwowy" na drodze. Waga nie ma tu większego znaczenia - układ i nastawy zawieszenia oraz układu kierowniczego są powodem.
bodo44 - 27-09-2016, 10:10 Temat postu: regulacja wspomagania kierownicy otlander III Witajcie
Jak już zszedłeś na temat nastawów - to mam pytanie. Czy z poziomu serwisu (bo pewnie samemu NIE) można te nastawy zmieniać ? np. usztywnianie się wspomagania kierownicy ?
rezon - 27-09-2016, 15:28
Pewnie można, ale po doświadczeniach z kilkoma ASO Mitsu to jednak wolałbym, aby polskie ASO nie poprawiało fabryki w zakresie zawieszenia. Wystarczy, że u mnie tylnych klocków nie potrafili dobrze zmienić. Zawias czy układ kierowniczy to nie tylko wygoda, to przede wszystkim bezpieczeństwo.
mkm - 30-09-2016, 06:47
bodo44, jak chcesz kombinować pojedź jednak na zbieżność.
Tylko do fachowca ze sprzętem
Na kontrolę możesz pojechać niekoniecznie do ASO
Na początek niech sprawdzą czy jest "zbieżny" czy "rozbieżny", bo opis (jeżeli faktycznie nie jest to kwestia przyzwyczajeń/drogi) wskazuje to drugie.
Lekka korekta na drążkach i zrobi się bardziej "przyjazny".
Możesz się pobawić ciśnieniem w oponach - chyba, że już elektronika decyduje za Ciebie.
Możesz kupić większe felgi i opony z niższym profilem.
Sprawdź też opory toczenia (czy Ci któreś koło nie trzyma).
Podnośnik lub rolki u diagnosty jak ma "lepszy" sprzęt.
Wspomagania nie dotykaj, bo narobisz sobie niepotrzebnego kłopotu.
Oczywiście pomijamy ewentualne wizyty w rowie, uderzenie któryms kołem w coś dużego, fruwanie nad progami/przejazdami itp. zdarzenia losowe?
esesen - 30-09-2016, 17:51
Witam wszystkich,
czy to tylko jak tak mam, czy Wy także widzicie różnicę w odcieniach koloru pomiędzy zderzakami a karoserią? Piszę o Outlanderze III po ostatnim faceliftingu. Ja to widzę na każdym kolorze chociaż najmniej na czarnym. Nie przeszkadza Wam to? Praktycznie nie dostrzegam tego w innych markach a nawet innych modelach Mitsubishi.
Esesen
Grimm - 30-09-2016, 18:10
esesen napisał/a: | Witam wszystkich,
czy to tylko jak tak mam, czy Wy także widzicie różnicę w odcieniach koloru pomiędzy zderzakami a karoserią? Piszę o Outlanderze III po ostatnim faceliftingu. Ja to widzę na każdym kolorze chociaż najmniej na czarnym. Nie przeszkadza Wam to? Praktycznie nie dostrzegam tego w innych markach a nawet innych modelach Mitsubishi.
Esesen |
Mało tego, to pojechałem z tym drugiego dnia po odbiorze auto do ASO aby sprawdzić powłokę lakierniczą!
Ten typ tak ma, a najbardziej to widać gdy na auto świeci słońce. Welcome to Mitsubishi world!
Georg - 01-10-2016, 18:31
Grimm napisał/a: | Welcome to Mitsubishi world! |
Nie muszą się starać, bo nadal jadą na legendzie Pajero z rajdu Dakar - na ile starczy tego paliwa?
esesen - 01-10-2016, 18:52
Panowie, bardzo to pesymistyczne brzmi. Nie zachęca to do zakupu tego auta.
|
|
|