Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
Owczar - 24-01-2016, 22:17
Tylko CE się zapali. Żadnych innych reakcji nie będzie. Tak, wystarczy zlutować. Ja go zrobiłem póki co na skrętkę i koszulkę termokurczliwą. Dałem kawałek nowego przewodu, jakieś 3cm żeby nię prężył. Nie miałem prądu pod ręką.
WreX - 24-01-2016, 22:29
Owczar napisał/a: | Tylko CE się zapali. Żadnych innych reakcji nie będzie. Tak, wystarczy zlutować. Ja go zrobiłem póki co na skrętkę i koszulkę termokurczliwą. Dałem kawałek nowego przewodu, jakieś 3cm żeby nię prężył. Nie miałem prądu pod ręką. |
A mogłem poczekać na finalną wersję moda no nic po robocie jutro może się za to zabiorę.
WreX - 31-01-2016, 15:44
Owczar,
zalutowałem, chociaż check mi się nie zapalił i wszystko niby było ok, ale dziwna sprawa mianowicie w powiedzmy 90% przypadków napięcie nie spada na hamulcu D czy R albo N poniżej 14v ale zdarza się czasami że spadnie, najczęściej na wstecznym kręcąc kierownicą tak do 13-13,5v potrafi zlecieć, raz też po 200km na D spadło do 13,3v jak stałem na światłach fakt że katowałem bardzo głośno muzykę ale za dużo po zciszeniu się nie zmieniło, ale w tak to tak jak pisałem w większości zdarzeń napięcie waha się 14,2-14,6v
Owczar - 31-01-2016, 21:13
Ale tak czy inaczej jest o niebo lepiej jak krecisz kierownicą to obroty spadają i może nie wyrobić.
WreX - 31-01-2016, 21:54
Owczar, to fakt. Masz u mnie flache czy co tam chcesz o ile auto mi nie wybuchnie od tego ;D
WreX - 02-02-2016, 19:42
Jak wygląda sprawa z ładowarkami mikroprocesorowymi i słuchaniem muzyki podczas ładowania akumulatora? Można tak robić czy raczej nie?
Hugo - 02-02-2016, 20:08
WreX, aleś Ty muzykalny. Ostatnio w prawie każdym Twoim poście czytam, że słuchasz muzyki
P.S. Jak tam ładowanie? Powiedz no czy po tym występuje jeszcze jakiekolwiek przygasanie świateł itp. na wolnych obrotach? Nie mam czasu żeby u siebie też odłączyć ten kabel...
WreX - 02-02-2016, 20:55
Hugo napisał/a: | WreX, aleś Ty muzykalny. Ostatnio w prawie każdym Twoim poście czytam, że słuchasz muzyki
P.S. Jak tam ładowanie? Powiedz no czy po tym występuje jeszcze jakiekolwiek przygasanie świateł itp. na wolnych obrotach? Nie mam czasu żeby u siebie też odłączyć ten kabel... |
TSSS najwidoczniej podświadomie się chwale ;d ale nie no serio pytam bo w zasadzie nie dogrzebałem się w internecie do rzeczowej odpowiedzi na ten temat.
A co do ładowania przygasania nie zauważyłem, napięcie dostaje po dupsku jak się dmuchawe na full odpali i jest na D czy R ale na N już lepiej to wygląda. W zasadzie tylko zadowolony jestem jak na razie z tego powodu ;p
Owczar - 03-02-2016, 10:46
Teoretycznie nie powinieneś słuchać co tak naprawdę zaburzasz ładowanie. Audio pobiera prąd, który jest parametrem do ustalenia napięcia. Powodujesz stany nieustalone i może głupiec. Ja bym sobie odpuścił. Albo ladujesz albo słuchasz. Ja tam wole włączyć stereo w mieszkaniu
WreX - 03-02-2016, 10:55
Owczar napisał/a: | Teoretycznie nie powinieneś słuchać co tak naprawdę zaburzasz ładowanie. Audio pobiera prąd, który jest parametrem do ustalenia napięcia. Powodujesz stany nieustalone i może głupiec. Ja bym sobie odpuścił. Albo ladujesz albo słuchasz. Ja tam wole włączyć stereo w mieszkaniu |
Przetestowałem ładowanie, CTEK dąży w ostatniej fazie ciągle do 14,1v i o ile nie przekraczam jego wydajności amperowej to z napięciem nic się nie dzieje poza tym jest przystosowany do ładowania z klemami na aku więc wydaje mi się że odlicza sobie amperaż idący na lewo od aku ale mogę się mylić ;d ale pewnie masz racje, chodzi bardziej o to że w domu to kilka klas niżej niż w aucie ;p
Owczar - 03-02-2016, 12:07
Ctek nie wie czy prąd płynie w bok. Jest pobór prądu i nie ma znaczenia czy płynie on do akumulatora czy odbiornika. Pewnie będzie ladowal, ale nie będzie to proces kontrolowany.
W domu możesz o wiele taniej zrobić sensowny zestaw. W samochodzie ciężko o jakość - z tego względu Mark Levinson odmawiał wszystkim producentom zrobienia systemu CA. Dopiero lexus przekonał go najcichszym autem. I choć lubię posłuchać muzyki 2 lexie to mimo wszystko w domu słucha się lepiej.
WreX - 04-02-2016, 15:51
Owczar napisał/a: | Ctek nie wie czy prąd płynie w bok. Jest pobór prądu i nie ma znaczenia czy płynie on do akumulatora czy odbiornika. Pewnie będzie ladowal, ale nie będzie to proces kontrolowany.
W domu możesz o wiele taniej zrobić sensowny zestaw. W samochodzie ciężko o jakość - z tego względu Mark Levinson odmawiał wszystkim producentom zrobienia systemu CA. Dopiero lexus przekonał go najcichszym autem. I choć lubię posłuchać muzyki 2 lexie to mimo wszystko w domu słucha się lepiej. |
Możliwe, wiem że nie potrzebnie bronie swojej tezy bo i tak nie mam racji, ale mam kondensator 2f więc pobór prądu z aku jest dużo bardziej "gładki" niżeli bezpośrednio miałby pobierać sam wzmacniacz.
Tak btw, wzorowy voltarz akumulatora po np postoju 5-10h bez ładowania to 12,55v? czy większy?
Wiem, że w domu o wiele łatwiej a przede wszystkim taniej zrobić fajnie grający system audio, ale ja zacząłem od auta pewnie za bardzo mnie pieniądze swędziały i czas wolny ;d i mam kolosalną przepaść między tym co mam w samochodzie a w domu i się jakoś przyzwyczaiłem że u mnie odsłuch równa się siedzenie w samochodzie ;d poza tym audio bez korekcji czasowych zgrywania fazy itd to nie byłoby to samo
Owczar - 04-02-2016, 16:02
Powinno być powyżej 12.5. Przy czym to dolna granica.
WreX - 04-02-2016, 16:34
Owczar napisał/a: | Powinno być powyżej 12.5. Przy czym to dolna granica. |
12,55v mam na tym starym, którego X razy wyładowałem do zera, oryginalny mitsubishi 60Ah, spróbuje jeszcze mu odpalić rekondycjonowanie i naładować na full
W swojej yausie mam 12,8v po kilku jazdach po mieście, wcześniej trzymało się w granicy 12,9-13,2v po ładowaniu
MichciuGT - 04-02-2016, 16:44
WreX, jakim multimetrem mierzyłeś? trzeba pamiętać o błędzie pomiaru miernika, a w tych tańszych jest spory rozrzut wyniku.
|
|
|