Outlander I GEN Techniczne - Tuning Turbiaka
Bzyk_R1 - 15-08-2018, 13:47
Sonda musi być tylko wpięta we wtyczkę i najlepiej wkręcić ją w gniazdo(przy budowie nowego wydechu) ingerencja w katy nie ma dla niej znaczenia.
U mnie wygląda to tak:
Tiamat - 20-08-2018, 13:17
kompletuję na fmic.pl dolot co to go nie zdążyłem nabyć od Bzyk_R1'a i mam dwa pytania:
1) rura nierdzewka czy alu? ( wiem, że amelinium nie pomaluje ),
2) czy łącznik prosty 57 wystarczy 10 cm ? rura ma 30cm.
Bzyk_R1 - 20-08-2018, 13:51
Rozumiem że budujesz hard pipe TMIC? rura nie ma żadnego znaczenia, wybór należy do Ciebie. Lepiej podjechać na jakąś hurtownie metali i nabyć jakiś odpad. A amelinium pomalujesz ino dobrą farbę musisz mieć.
Łącznik 10cm wystarczy jak najbardziej. Zwykle mają około 8cm przynajmniej te turbo works co miałem. Jak coś to zawsze można przyciąć lub bardziej wsunąć
Tiamat - 20-08-2018, 14:25
Dzięki za info. Buduje TMIC'a i uwalniam wydech w pierwszej kolejności
Bzyk_R1 - 20-08-2018, 14:30
Niechaj ryczy radośnie i przynosi banana na twarzy przybywa dłubniętych turbiaków cieszy mnie to. Trzeba ratować te samochody bo są mega!
Laban - 06-08-2019, 16:37 Temat postu: Tuning silnika 4G63 - Wielkopolska Witam,
będę podnosił moc w swoim Outlanderze 2.0 Turbo.
Zależy mi na napisaniu mapy do mojego konkretnego silnika, a nie wgrać gotowca.
Możecie polecić jakiś warsztat gdzie piszą mapy i mają porządną hamownię - we Wielkopolsce, a najlepiej w okolicach Poznania?
Może robiliście gdzieś już swoje turbiaki i polecacie to pojechałbym w to samo miejsce?
Bzyk_R1 - 06-08-2019, 16:46
Temat wielokrotnie wałkowany. Przenoszę.
ciuciekk - 23-08-2022, 14:01 Temat postu: Chip Outlander Turbo Witam wszystkich.
Czy możecie polecić jakiegoś tunera aby zrobić program w Turbiaku?
Śląsk ewentualnie małopolska wchodzi w grę
Tiamat - 03-08-2023, 13:54
Jaka jest średnica montażowa stożka w O1T? Jak ktoś wie, to nie będę rozbierał dolotu
W@sio - 03-08-2023, 17:01
Outek turbo seryjnie ma tą samą puchę filtra powietrza co evo 7-9. Plus jeśli nie robisz 400+ to stożek nic Ci nie da, a nawet pogorszy bo będzie ssał gorące powietrze spod maski. Kup lepiej wkładkę.
Tiamat - 03-08-2023, 20:35
W@sio napisał/a: | bo będzie ssał gorące powietrze spod maski. |
zgadza się, jak będzie leżał nieosłonięty na nieosłoniętym kolektorze wydechowym
Nie zakładam z góry, że jest lepszym rozwiązaniem, dużo zostało napisane na ten temat, ale tak sobie rozkminiam, że jakby był airbox ( generalnie jakaś customowa zabudowa, nie blaszka nad filtrem ) i do airboxa doprowadzone powietrze łapaczem np. z halogena, to ciekawe jak by wyszło porównanie z ori dolotem. Być może ostatecznie przy "małych" modach gra nie warta świeczki, ale ... no właśnie...ale ciekawi mnie porównanie
ledziu - 03-08-2023, 21:15
Tiamat napisał/a: | W@sio napisał/a: | bo będzie ssał gorące powietrze spod maski. |
zgadza się, jak będzie leżał nieosłonięty na nieosłoniętym kolektorze wydechowym
Nie zakładam z góry, że jest lepszym rozwiązaniem, dużo zostało napisane na ten temat, ale tak sobie rozkminiam, że jakby był airbox ( generalnie jakaś customowa zabudowa, nie blaszka nad filtrem ) i do airboxa doprowadzone powietrze łapaczem np. z halogena, to ciekawe jak by wyszło porównanie z ori dolotem. Być może ostatecznie przy "małych" modach gra nie warta świeczki, ale ... no właśnie...ale ciekawi mnie porównanie |
Były porównania w Evo i nic dało. Nic nie warta robota.
Tiamat - 03-08-2023, 21:28
I rest my case.
|
|
|