Nasze Miśki - Nasza Niebieska Sigma
Krzyzak - 12-04-2019, 15:54
masz zapewne podłączony kabel od obrotów pod nie wiadomo co a powinien być pod czujnik TDC1, wałka rozrządu inaczej
Wojciech Bogacz - 14-04-2019, 13:13
Krzyzak napisał/a: | masz zapewne podłączony kabel od obrotów pod nie wiadomo co a powinien być pod czujnik TDC1, wałka rozrządu inaczej |
A jak ustalić gdzie ten czujnik jest ? W ogóle to planuję sprawdzić wszystkie luty (jak zasugerował Bizi) i zobaczymy... Szprej nie pomógł nic niestety
Krzyzak - 15-04-2019, 08:38
Przecież dział Download udostępnia manuale, schematy itd. Trochę czasu na pogrzebanie i wszystko stanie się jasne...
Wojciech Bogacz - 16-04-2019, 11:34
Wczoraj wieczorem przystąpiłem do sprawdzenia zimnych lutóww kompie od LPG. Pod lupą wizualnie nic. Miernikiem też nic - sprawdzony każdy pin od złączek.
Ale na płytce drukowanej od spodu był taki sobie nalot:
A bliżej wygląda na fotce z lewej jakby coś tam rdzewiało, a na prawej jest jakiś dzielony nalot.
Wyczyściłem ładnie wacikiem nasączonym spirytusem (a sam zastosowałem smarowanie wewnętrzne czarną IPĄ ).
Efekt wygląda tak
Niestety nie zdążyłem już podłączyć kompa do samochodu ale dzisiaj to zrobię - może to ten nalot powodował jakies zwarcie i problem z odczytem sygnału przez komputer....
Krzyzak napisał/a: | Przecież dział Download udostępnia manuale, schematy itd. Trochę czasu na pogrzebanie i wszystko stanie się jasne... |
Jeżeli czyszczenie nic nie pomogło to szukam schematu i będę drążył temat...
Wojciech Bogacz - 25-04-2019, 09:38
Nie pomogło
Centralka LPG już u elektronika - może dzisiaj coś będzie wiadomo.
Dzwoniłem też do naszego klubowego mechanika Leszka - terminy ma na 20go maja jakbym chciał coś porobić - zastanawiam się poważnie czy nie przenieść się do niego bo mam zaledwie 16km ! Zobaczymy
Wojciech Bogacz - 08-05-2019, 10:44
W ostatni weekend udało mi się zakupić kompletną skrzynię biegów do Sigmy - podobno tylko piątka jest nie tak - jestem już umówiony z mechanikiem (ale nie z Leszkiem, na razie zostaję przy swoim pewnym).
W planie jest wymiana skrzyni (plus ewentualna naprawa), wymiana pompki paliwowej (w tym pewnie wyciąganie zbiornika paliwa bo pomka już zardzewiała..). Do tego wymiana tarczy sprzęgłowej (nie mam pojęcia czy docisk też muszę....).
Dzisiaj za to dostałem drugi komputer do LPG - podepnę i sprawdzę czy LPG zadziała
Wojciech Bogacz - 31-05-2019, 09:28
Gaz zadziałał Muszę teraz pobawić się z ustawieniami - może uda się wykrzesać więcej mocy heh.
W sobotę auto jedzie do mechanika i robimy jak poniżej:
- wymiana pompki paliwa (pewnie trzeba wyciągać zbiornik paliwa)
- sprawdzenie przewodów paliwowych i ich wymiana w razie potrzeby
- naprawa skrzyni biegów (będziemy składać z dwóch jedną)
- naprawa sprzęgła (okaże się czy tylko tarcza potrzebna czy docisk i łożysko też)
- wyregulowanie zapłonu, żeby hulał jak wściekły
- wymiana łożyska w kompresorze klimy
- wymiana osuszacza klimy
- nabicie klimatyzacji (szczelność już dawno sprawdzona)
- zacina się pedał gazu (smarowanie ????)
- montaż górnej uszczelki przedniej szyby
Jak starczy czasu to będziemy rzeźbić drobiazgi jak zaśniedziały kabel zamka centralnego w drzwiach kierowcy czy te stuki z prawego przedniego łożyska...
Dużo tego ale będziemy ogarniać heh.
Potrzebuję kupić tarczę sprzęgłową (na 90% będzie potrzebna) i teraz pytanie - wiem, że rozmiar zewnętrzny ma być 225mm - resztę też znam.
Czy jeżeli będę szukał tarczy mogę zrobić to wyłącznie znając wymiary czy mogą być jakieś różnice i muszę po numerach OE czy do konkretnego auta ?
Bizi78 - 31-05-2019, 10:19
Wojciech Bogacz napisał/a: | Czy jeżeli będę szukał tarczy mogę zrobić to wyłącznie znając wymiary czy mogą być jakieś różnice i muszę po numerach OE czy do konkretnego auta ? |
Teoretycznie numer tarczy to MD741289 zamiennie MD745934.
Najlepiej podaj mi numer vin to ci potwierdzę .
Wojciech Bogacz - 31-05-2019, 11:34
Bizi78 napisał/a: | Najlepiej podaj mi numer vin to ci potwierdzę . |
Proszę bardzo: 6mmyr1p45pt000925
Bizi78 - 31-05-2019, 12:31
Po 16 dam znać bo jestem w pracy .
Wojtku, jeśli zamawiałeś polar to rób przelew Grzesiowi .
Bizi78 - 31-05-2019, 12:33
Nie pamiętam dokjładnie ale chyba już raz próbowałem sprawdzać Twój vin i był z tym problem .
Zobaczymy jak wrócę do domu.
Wojciech Bogacz - 31-05-2019, 13:19
Bizi78 napisał/a: | Po 16 dam znać bo jestem w pracy .
Wojtku, jeśli zamawiałeś polar to rób przelew Grzesiowi . |
Nie zamawiałem - ale się dowiem bo by się takowy przydał czasami
Bizi78 napisał/a: | Nie pamiętam dokjładnie ale chyba już raz próbowałem sprawdzać Twój vin i był z tym problem .
Zobaczymy jak wrócę do domu. |
Też próbowałem - nawet ASO w Warszawie twierdzi, że nie znają takiego VIN'u... Ale i tak sprawdź jeszcze raz heh.
Bizi78 - 31-05-2019, 18:41
No i dupa zbita, vin nieznany .
Już chyba kiedyś z Wojtasem na temat tych dziwnych vinów sigm dyskutowaliśmy .
Ogólnie to dla sigmy F07W tarcza powinna pasować jak napisałem powyżej, choć ręki nie dam sobie uciąć .
Hugo - 31-05-2019, 21:16
Ten VIN jakby jaki amerykański był.
Bizi78 - 01-06-2019, 05:26
Amerykańskie viny przeważnie zaczynają się na JA... .
|
|
|