To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Kupowane sercem, nie rozumem...

ledziu - Dzisiaj 12:19

Cytat:
Panowie nie zaczynajcie 😁 ale to jest właśnie ten case, gdzie mozna w teorii zrobić na 2 sposoby i są 2 obozy, które będą optować za 1 z rozwiązań. A ja sam nie wiem 😅

@Owczar nie zaczynamy :D tylko znowu mamy życie vs teoria podparta internetem.

Na tą chwilę nie polecę Ci nikogo chociaż znam mnóstwo warsztatów wszelakiej maści kończąc na lakiernikach i blacharzach.
Problem jest taki że u blacharzy/lakierników nie ma powtarzalności usług. Możemy sobie teoretyzować nad technikami naprawy a potem i tak jest loteria. Dlatego wybieram rozwiązania które w jak największym stopniu ograniczają radosną twórczość blacharza albo jego pracowników.

Z mojego doświadczenia to wyłuskalem sobie warsztaty/osoby które wiem co mi zwalą więc zlecam im naprawy tego co daje u nich najmniejsze prawdopodobieństwo wtopy. I ważne jest też co po naprawie. Czyli wysłuchanie i chęć poprawy tego co się spaprało.

Owczar - Dzisiaj 12:49

Wszystko prawda :)
Aczkolwiek przy obu typach naprawy zabezpieczenie od środka będzie ważne. Nawet gdybym miał zrobić otwory.

Dodatkowo w przypadku naprawy warstwa ocynku na dość dużej powierzchni będzie zdarta. Plus taki, ze rant z listwą, więc mozna dac pod nią woski wypierające wodę z solą. Zobaczymy :)
Dzięki za podpowiedzi Panowie!

robertdg - Dzisiaj 13:57

Owczar, uzytkownik ledziu, stanowi duży autorytet w swojej dziedzinie, zatem jego profesjonalizm nie powienien budzic Twoich podejrzeń.
Aczkolwiek i tak przy bogatej wiedzy nie jest w stanie wskazać Ci gotowego rozwiązania/kierunku, trudno zatem określić czy wynika to z wyjatkowego podejscia purysty, wyjatkowego braku fachowców, czy tez opinie w internecie nie sa jednoznaczne.
Kurcze wiem że na szkoleniach na rzeczoznawce nie uczą czym jest SWC w spawalnictwie, ani jakie są dobre i zle strony każdej metody łaczenia metali, w przypadku odbudowy przekazuja wiedze dotycząca uzasadnionego rachunku ekonomicznego rozwiazania.
Kązdy majster przedstawi Ci swoja metode w jak najlepszym swietle, natomiast malo który przedstawi Ci całe spektrum zalet i wad dotyczących każdej metody