To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - ASTROMANIAK

maxwell61 - 09-03-2008, 21:26

superancko że sie interesujesz tylko dlaczego nie powiedziałeś że się znasz...zaoszczędziłbyś mi 5 minut pisania :D :D :D ...
Sabiego napisał/a:
no i ja nie mówiłem, że zastanawiam się nad czymś droższym do astrofoto, a aparat już mam
bo tańsze to zadna przyjemność z oglądania a tym bardziej robienia fotek... sam wiesz jak drogie sa paralaktyki - mam na myśli min. EQ-5...sam zestaw coś około 1 tys. i w zwyż... a jkupisz chałę i będzi ci latał aparat przy lekkim wiaterku...
a jakie konkursy wygrałeś????

Anonymous - 10-03-2008, 15:37

tam wygrałem :P wygram, dopiero od nie dawna zacząłem chodzić na konkursy, bo wcześniej o nich nie wiedziałem
ogólnie byłem na 2, ale zawsze coś tam sie przyniosło
3miejsce w międzypowiatowym Urania
dostałem się do półfinału ogólnopolskiego Konkursu astronomicznego (chyba to za bardzo nazwy nie miało)

ja myślałem nad EQ-2/EQ-2 dokładniej Syntą SK1309/SK15075P, ale mniejsza z tym :P
gdzie kupiłeś telepa, no i opowiedz jak z jego mobilnością i jak sobie radzisz z uciekającymi obiektami przy dużych przybliżeniach, bo to mnie zastanawia ?

ps. jak wygląda niebo przez Plossla 25, czy może masz coś większego ? :D

maxwell61 - 10-03-2008, 16:40

Sabiego napisał/a:
dostałem się do półfinału ogólnopolskiego Konkursu astronomicznego (chyba to za bardzo nazwy nie miało)
nooo moje gartulacje :D

Sabiego napisał/a:
ja myślałem nad EQ-2/EQ-2 dokładniej Syntą SK1309/SK15075P, ale mniejsza z tym
ten drugi jeśli juz...ma montaż 3-2 wiec stabilniejszy ale watpie aby był na tyle stabilny przy foceniu lustrzanką cyfrową

Sabiego napisał/a:
gdzie kupiłeś telepa, no i opowiedz jak z jego mobilnością i jak sobie radzisz z uciekającymi obiektami przy dużych przybliżeniach, bo to mnie zastanawia ?
ja firmie teleskopy.net w Gliwicach... mobilność- no raczej autko wchodzi w grę bo średnica 20cm i 1200mm ognioskowa to masz małą lufe :mrgreen: ... przy duzych przybliżeniach spokojnie jesteś w stanie śledzić obiekty... uciekąc ucie3kają, ale nie problem jest delikatnie obrócić montaż
25mm nie jest jakoś optymalnym powiedziałbym 32mm lub 40mm przy dużych mgławicach...poza tym plossle sa średniakami a nie wiem jak widac przez inne bo póki co mnie na nie nie stać - mówią ludziska że różnica jest ogromna :-X

Anonymous - 10-03-2008, 19:39

maxwell61 napisał/a:
przy duzych przybliżeniach spokojnie jesteś w stanie śledzić obiekty... uciekąc ucie3kają, ale nie problem jest delikatnie obrócić montaż

aha, czyli precyzyjne chodzi dobson ? bo muszę się przyznać, że nigdy nie miałem styczności z tego tupu montażami

maxwell61 napisał/a:
25mm nie jest jakoś optymalnym powiedziałbym 32mm lub 40mm przy dużych mgławicach...poza tym plossle sa średniakami a nie wiem jak widac przez inne bo póki co mnie na nie nie stać - mówią ludziska że różnica jest ogromna :-X

jakie dokładnie masz na myśli, coś z lantanowców, szerokokątnych ?

maxwell61 - 10-03-2008, 21:21

Sabiego napisał/a:
aha, czyli precyzyjne chodzi dobson ? bo muszę się przyznać, że nigdy nie miałem styczności z tego tupu montażami
hmmm nie wiem jak mam rozumiec słowo precyzyjnie :D ... praktycznie w obiekt nie wpatrujesz się bez przerwy przez 10 minut...tylko chwilę i odpoczynek, ale w tym czasie nic nie ucieknie...poza tym szukacz jest z podziałką wie cnie problem znów go ustrzelić... syncie niektórzy sobie udoskonalają - łozyskują podstawę aby lżej sie przesuwała lub montują gałkę od spodniej strony nad pająkiem aby ruszać tuba góra-dół...ja naprawdę nie narzekam, chociaż ciężkie to ustrojstwo - ale wizuale są przednie!!!! ostatnia kometa Holmesa powaliła mnie na kolana podobnie jak obecny Saturn :mrgreen: ... 3 tyg temu udało mi sie ustrzelić bez problemu galaktyki w Psach Gończych oraz triplet lwa - sam wiesz że nie jest to łatwe...wiec sam póki co ucze się szukac obiektów a na astrofoto poczekam... obecnie mam przerwe bo syncia stoi na dolnym śląsku u rodziny a poza tym jestem chory i leżę w łożeczku :D

Sabiego napisał/a:
jakie dokładnie masz na myśli, coś z lantanowców, szerokokątnych ?
dokładnie... szerokokątne są wypasione ale ceny jeszcze bardziej :D
Anonymous - 10-03-2008, 23:08

a w mieście dobrze widać ? bo póki co to jest moja największe zmartwienie, a czasu na wyjazdy za miasto za bardzo nie mam, więc chyba zaczekam do wakacji
maxwell61 - 10-03-2008, 23:46

syncia jest w sumie świtłosilna wiec zbiera sporo światła z nieba, ale jak wspomozesz to filtrami przeciw światłu miejskiemu (nie pamietam nazwy) to bedzie elegancko...z tego co czytam to ludziska, którzy obserwuja w miastach maja głównie problemy z galaktykami powyżej 8mag, ale to i tak rzecz względna bo nikt nie obserwuje spod latarni tylko gdzieś z balkonu nad latarniami itd. itd. ja eneralnie wyjeżdzam 2 km za miasto to i tak łuna z nad Szczecina zasłania 1/4 nieba...ale na wiosce jest cycuś glancuś :D
Anonymous - 14-03-2008, 15:15

no to nieźle, bardzo nieźle
a co do filtrów, to musi być coś na zasadzie filtra polaryzacyjnego, ale głowy nie daje bo się jeszcze z filtrem miejski nie spotkałem
widziałem, że syntom robią taką osłonę z jakiejś białej rury i już mniej miejskiego światła wpada :D

maxwell61 - 14-03-2008, 16:48

Sabiego napisał/a:
a co do filtrów, to musi być coś na zasadzie filtra polaryzacyjnego, ale głowy nie daje bo się jeszcze z filtrem miejski nie spotkałem
polaryzacyjny w sumie najbardziej nadaje sie do jasnych obiektów, anotmiast do galaxy tylko nebularne UHC itp.
Sabiego napisał/a:
widziałem, że syntom robią taką osłonę z jakiejś białej rury i już mniej miejskiego światła wpada
byc moży był to odrośnik :D ale lepiej zrobić go z czarnej karimaty lub tektury...jeśli wydłuzysz sobie tubę poprzez takie rury to bezi telep ciemniejszy :lol: i mniej światła miejskiego wpada ale i z nieba także :mrgreen:
Anonymous - 14-03-2008, 22:13

maxwell61 napisał/a:
Sabiego napisał/a:
widziałem, że syntom robią taką osłonę z jakiejś białej rury i już mniej miejskiego światła wpada
byc moży był to odrośnik :D ale lepiej zrobić go z czarnej karimaty lub tektury...jeśli wydłuzysz sobie tubę poprzez takie rury to bezi telep ciemniejszy :lol: i mniej światła miejskiego wpada ale i z nieba także :mrgreen:

przy dużych przybliżeniach raczej wpada tyle samo
a jaki ten okular chciałbyś kupić, coś z małych czy dużych ?

ktoś jeszcze na tym forum interesuje się(zna) na astro ?

maxwell61 - 15-03-2008, 08:33

Sabiego napisał/a:
a jaki ten okular chciałbyś kupić, coś z małych czy dużych ?
cos z LV 5 lub 6 mm

Sabiego napisał/a:
ktoś jeszcze na tym forum interesuje się(zna) na astro ?
kristof studuje w pyrlandii wiec wiedze ma z pewnością wiekszą, ale z tego co mówił na lookaniu za bardzo sie nie zna :P
Anonymous - 15-03-2008, 11:27

no to koszt 300-400zł w zależności od modelu, można też za to lantanowca kupić, ale dokładnych specyfikacji szerokokątnych i lantanowców nie znam
kristof - 15-03-2008, 16:58

no i tu się zgadzam :) lookanie niezbyt mi idzie ze strony technicznej..tzn wiem jaki tel jak jest zbudowany i co do czego działa..tzn coś o filtrach wiem, ale one są zależne do tego czego się używa do obserwacji i co chce się obserwować :)
A co do samych okularów to nie mam pojęcia co i jak z czym jeść :P i tak powiedział to student astronomii ;) tzn nie wiem jak one do końca działają poza zasadą samego powiększenia :) no i oczywiście istotna jest jakość wykonania, ale tak jest ze wszystkim

maxwell61 - 16-03-2008, 00:27

kristof napisał/a:
nie wiem jak one do końca działają poza zasadą samego powiększenia no i oczywiście istotna jest jakość wykonania, ale tak jest ze wszystkim
dokładnie...wiec zasada jest prosta... im oklular droższy tym lepszy :mrgreen: ... a lantanowce szerokokatne majace cos około 9 lub 11 już nie pamietam soczewek ( a może i wiecej :roll: ) cena = powyżej 1000 zł...luuuuuuuuzzzzzzzzzzz...ale co z tego jak będą chmury :mrgreen:
Anonymous - 16-03-2008, 09:41

ale z tą ogniskową co podałeś to są za 300-400zł :P

Szerokokątne
Lantanowe