Nasze Miśki - Colt GTi Rajdówka
ictus - 19-06-2009, 18:03
w 16 letniej budzie wszystko jest juz tak miekkie i sie gnie ze dolozenie rozporki zepnie ci kolomny ale reszta to nadrobi gieciem i w efekcie nie poczujesz rzadnej roznicy
kartomaniak gti - 19-06-2009, 22:55
ictus napisał/a: | w 16 letniej budzie wszystko jest juz tak miekkie i sie gnie ze dolozenie rozporki zepnie ci kolomny ale reszta to nadrobi gieciem i w efekcie nie poczujesz rzadnej roznicy |
i tak pewnie będzie:)
kartomaniak gti - 21-06-2009, 23:11
rozpórka jednak do mojego collta sie nie nadaje... jeżeli ktos ma seryjny tylny zawias to owszem
harpagan - 21-06-2009, 23:16
Cytat: | rozpórka jednak do mojego collta sie nie nadaje... jeżeli ktos ma seryjny tylny zawias to owszem |
Rozwiniesz mysl ?
mkm - 21-06-2009, 23:18
Mysl sie rozwinela w dolnoslaskim... Mialo byc pieknie, a troche zwiedzania bylo...
kartomaniak gti - 22-06-2009, 07:48
Z tyłu mam bardzo twardy zawias, przód seria, po założeniu rozpórki każdy zakręt to była walka z utrzymaniem sie na torze, dosłownie cały czas tył wyprzedzał przód Pomijając moje skromne umiejętności do "fruwania" po torze przyczyniły sie 9cio letnie dunlopy gdzie większość konkurecji jechała na slikach
pawela - 22-06-2009, 13:49
hmhmhmh, kto miał rację?
A poważnie to właśnie tego się boję, mimo, że cały zawias mam sztywny, kartomaniak gti, Twoje doświadczenie rozwiało moje wątpliwości.
kartomaniak gti - 22-06-2009, 15:28
pawela napisał/a: | hmhmhmh, kto miał rację?
A poważnie to właśnie tego się boję, mimo, że cały zawias mam sztywny, kartomaniak gti, Twoje doświadczenie rozwiało moje wątpliwości. |
chyba wiadomo ze najpierw trzeba przetestować żeby miec jakis punkt odniesienia
mkm - 22-06-2009, 22:00
pawela napisał/a: | Twoje doświadczenie rozwiało moje wątpliwości. |
Nie tak predko. Doświadczenie się nie powiodło, bo je blednie przeprowadzono…
pawela napisał/a: | rozpórka zdejmie za dużo pracy z zawieszenia, w efekcie Colt będzie bardziej nadsterowny, tył będzie jak piłeczka wyprzedzał przód.... |
Dokladnie tak, może nie tyle z zawieszenia ile z elementow nosnych nadwozia.
A teraz dodajmy, ze kartomaniak gti, dodatkowo usztywnil zawieszenie z tylu…tylko z tylu…
ictus napisał/a: | w 16 letniej budzie wszystko jest juz tak miekkie i sie gnie ze dolozenie rozporki zepnie ci kolomny ale reszta to nadrobi gieciem |
I dokladnie tak się stalo. Dopóki „pracowalo” nadwozie dalo się jeździć. „Spiąłeś” kielichy i
nadwozie zaczęło się giac w innym miejscu, a auto przestalo skręcać.
Na Twoim miejscu zacząłbym od wzmocnienia spawow – zacznij od przodu zwłaszcza te przy laczeniu kielichow z podluznicami, potem pas przedni, progi, a na koncu zacznij dokładać rozporki i przeprowadzaj „doświadczenia”.
A na poczatek zdecyduj się na zawias, bo to co zrobiłeś to jakas masakra…
kartomaniak gti - 22-06-2009, 22:28
po 1wsze to kartomaniak a po drugie mkm wyobraź sobie że nie nie moge dostać zawiasu na przód, po 3ecie nic nie pisałem o tym że auto przestało skręcać ! przód prowadził sie prawidłowo tylko motało tyłkiem. Rozpórke założyłem bo póki co mam tylko to jedną rzecz na której moge przeprowadzić "doświadczenie" a poza tym kto słyszał o spawaniu pasa przedniego
ictus - 22-06-2009, 22:32
mkm napisał/a: | potem pas przedni | ze niby co???
to tak jakby przyspawanie zderzaka do blotnikow mialo by cos dac...
generalnie colt z wyprutym tylem nie za bardzo sie prowadzi... ja np czuje roznice z pelnym bakiem i z rezerwa... a to tylko 40-50kg roznicy... jak wywalasz z tylu 100kg to cala charakterystyka zawiasu sie zmienia
a co do seryjnego zawiasu i rozporki to tez nie bedzie mialo sensu bo dopiero przy sztywniejszym wzrosna sily przenoszone przez bude
mkm - 22-06-2009, 23:25
kartomaniak gti, przepraszam Cie bardzo, pisalem to wczesniej nie pamiętając Twojego pelnego Nicka, a potem zapomniałem poprawic. Pomylke poprawilem.
To, ze „przestalo skręcać” wywnioskowałem z fotek i z Twojego stwierdzenia, ze rozporka w Twoim Colcie się nie sprawdza.
Poki nie znajdziesz zawiasu może wroc do ori?
ictus napisał/a: | ze niby co???
|
ictus, ze niby to, ze pas przedni to nie tylko „trzymadlo” dla zderzaka i chlodnicy...
Spina on podluznice i im jest sztywniejszy tym nadwozie mniej się skreca, ale widac, ze niezbyt się orientujesz , a ja nie mam ochoty, żeby Ci to tłumaczyć…
Trzeba byloby zaczac od podstaw. Bez odbioru.
ictus - 23-06-2009, 07:45
dobrze ze jest 7 rano bo nie chce mi sie polemizowac
kartomaniak gti - 23-06-2009, 08:43
mkm napisał/a: | kartomaniak gti
Poki nie znajdziesz zawiasu może wroc do ori? |
narazie zostaje tak jak jest a to dlatego że to absolutnie znakomita konfiguracja do nauki jazdy, jak opanuje tego diabła to już później bedzie łatwiej
pyjte - 23-06-2009, 18:58
kartomaniak gti, życzę powodzenia w opanowywaniu diabła
Mam nadzieję żę pokażesz wszystkim na co stać go
|
|
|