To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Colt GTi Rajdówka

ictus - 19-06-2009, 18:03

w 16 letniej budzie wszystko jest juz tak miekkie i sie gnie ze dolozenie rozporki zepnie ci kolomny ale reszta to nadrobi gieciem i w efekcie nie poczujesz rzadnej roznicy
kartomaniak gti - 19-06-2009, 22:55

ictus napisał/a:
w 16 letniej budzie wszystko jest juz tak miekkie i sie gnie ze dolozenie rozporki zepnie ci kolomny ale reszta to nadrobi gieciem i w efekcie nie poczujesz rzadnej roznicy

i tak pewnie będzie:)

kartomaniak gti - 21-06-2009, 23:11

rozpórka jednak do mojego collta sie nie nadaje... jeżeli ktos ma seryjny tylny zawias to owszem
harpagan - 21-06-2009, 23:16

Cytat:
rozpórka jednak do mojego collta sie nie nadaje... jeżeli ktos ma seryjny tylny zawias to owszem

Rozwiniesz mysl :) ?

mkm - 21-06-2009, 23:18

Mysl sie rozwinela w dolnoslaskim... Mialo byc pieknie, a troche zwiedzania bylo...
kartomaniak gti - 22-06-2009, 07:48

Z tyłu mam bardzo twardy zawias, przód seria, po założeniu rozpórki każdy zakręt to była walka z utrzymaniem sie na torze, dosłownie cały czas tył wyprzedzał przód :biggrin: Pomijając moje skromne umiejętności do "fruwania" po torze przyczyniły sie 9cio letnie dunlopy :shock: gdzie większość konkurecji jechała na slikach
pawela - 22-06-2009, 13:49

hmhmhmh, kto miał rację? :P
A poważnie to właśnie tego się boję, mimo, że cały zawias mam sztywny, kartomaniak gti, Twoje doświadczenie rozwiało moje wątpliwości.

kartomaniak gti - 22-06-2009, 15:28

pawela napisał/a:
hmhmhmh, kto miał rację? :P
A poważnie to właśnie tego się boję, mimo, że cały zawias mam sztywny, kartomaniak gti, Twoje doświadczenie rozwiało moje wątpliwości.

chyba wiadomo ze najpierw trzeba przetestować żeby miec jakis punkt odniesienia

mkm - 22-06-2009, 22:00

pawela napisał/a:
Twoje doświadczenie rozwiało moje wątpliwości.

Nie tak predko. Doświadczenie się nie powiodło, bo je blednie przeprowadzono…

pawela napisał/a:
rozpórka zdejmie za dużo pracy z zawieszenia, w efekcie Colt będzie bardziej nadsterowny, tył będzie jak piłeczka wyprzedzał przód....

Dokladnie tak, może nie tyle z zawieszenia ile z elementow nosnych nadwozia.
A teraz dodajmy, ze kartomaniak gti, dodatkowo usztywnil zawieszenie z tylu…tylko z tylu…

ictus napisał/a:
w 16 letniej budzie wszystko jest juz tak miekkie i sie gnie ze dolozenie rozporki zepnie ci kolomny ale reszta to nadrobi gieciem

I dokladnie tak się stalo. Dopóki „pracowalo” nadwozie dalo się jeździć. „Spiąłeś” kielichy i
nadwozie zaczęło się giac w innym miejscu, a auto przestalo skręcać.
Na Twoim miejscu zacząłbym od wzmocnienia spawow – zacznij od przodu zwłaszcza te przy laczeniu kielichow z podluznicami, potem pas przedni, progi, a na koncu zacznij dokładać rozporki i przeprowadzaj „doświadczenia”.
A na poczatek zdecyduj się na zawias, bo to co zrobiłeś to jakas masakra…

kartomaniak gti - 22-06-2009, 22:28

po 1wsze to kartomaniak a po drugie mkm wyobraź sobie że nie nie moge dostać zawiasu na przód, po 3ecie nic nie pisałem o tym że auto przestało skręcać ! przód prowadził sie prawidłowo tylko motało tyłkiem. Rozpórke założyłem bo póki co mam tylko to jedną rzecz na której moge przeprowadzić "doświadczenie" a poza tym kto słyszał o spawaniu pasa przedniego :shock:
ictus - 22-06-2009, 22:32

mkm napisał/a:
potem pas przedni
ze niby co???
to tak jakby przyspawanie zderzaka do blotnikow mialo by cos dac...
generalnie colt z wyprutym tylem nie za bardzo sie prowadzi... ja np czuje roznice z pelnym bakiem i z rezerwa... a to tylko 40-50kg roznicy... jak wywalasz z tylu 100kg to cala charakterystyka zawiasu sie zmienia

a co do seryjnego zawiasu i rozporki to tez nie bedzie mialo sensu bo dopiero przy sztywniejszym wzrosna sily przenoszone przez bude

mkm - 22-06-2009, 23:25

kartomaniak gti, przepraszam Cie bardzo, pisalem to wczesniej nie pamiętając Twojego pelnego Nicka, a potem zapomniałem poprawic. Pomylke poprawilem.
To, ze „przestalo skręcać” wywnioskowałem z fotek i z Twojego stwierdzenia, ze rozporka w Twoim Colcie się nie sprawdza.
Poki nie znajdziesz zawiasu może wroc do ori?

ictus napisał/a:
ze niby co???

ictus, ze niby to, ze pas przedni to nie tylko „trzymadlo” dla zderzaka i chlodnicy...
Spina on podluznice i im jest sztywniejszy tym nadwozie mniej się skreca, ale widac, ze niezbyt się orientujesz , a ja nie mam ochoty, żeby Ci to tłumaczyć…
Trzeba byloby zaczac od podstaw. Bez odbioru.

ictus - 23-06-2009, 07:45

dobrze ze jest 7 rano bo nie chce mi sie polemizowac
kartomaniak gti - 23-06-2009, 08:43

mkm napisał/a:
kartomaniak gti
Poki nie znajdziesz zawiasu może wroc do ori?

narazie zostaje tak jak jest a to dlatego że to absolutnie znakomita konfiguracja do nauki jazdy, jak opanuje tego diabła to już później bedzie łatwiej

pyjte - 23-06-2009, 18:58

kartomaniak gti, życzę powodzenia w opanowywaniu diabła :lol:

Mam nadzieję żę pokażesz wszystkim na co stać go ;)