[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej
Trik - 24-09-2010, 19:01
LBA napisał/a: | Podobno w Outlanderze jest taka ścieżka ale nie w Lancerze |
Pitu, pitu, Tobie tam robią, podobnie jak z opuszczaniem szyb (dzięki tomekrvf, bo też było podejżenie że się nieda ). Już zimą 2008 mi coś takiego zrobiono w INVITE.
Wygląda na to, że nawet dział szkoleń w MMC nie da rady wpoić takiej wiedzy, jak komuś to dyndoli, najwyraźniej. albo znajomość j. angielskiego jest nie teges, bo - teskrótytrzebajakośzapamiętać.
LBA - 27-09-2010, 13:11
alfiq napisał/a: | Opisz ich rzetelnie a potem daj sobie z nimi spokój. |
P.U.H. Auto - Complex
33-311 Wielogłowy 188 (k. Nowego Sącza)
Generalnie dział sprzedaży bez zastrzeżeń - ASO (elektryk) ręce opadają
Trik napisał/a: | Pitu, pitu, Tobie tam robią, podobnie jak z opuszczaniem szyb |
Swoją drogą to "opuszczanie szyb z kluczyka" było moim drugim życzeniem i to zrealizowali bez problemu
Dzisiaj do nich jadę - bo mają mi założyć czujniki cofania więc planuję odwiedzić tego elektryka z wydrukiem z forum i sprawdzić czy faktycznie takiej ("norweskiej") ścieżki nie ma u mnie.
--
3h później
--
Jednak się dało
Pani na recepcji przekazałem wydruk i poprosiłem o uruchomienie. Nie znęcałem się już nad elektrykiem i nie dopytywałem czemu wcześniej się tego nie dało zrobić. Pewnie mam tam teraz łatkę "upierdliwca"
Trik - 27-09-2010, 17:11
LBA napisał/a: | Pewnie mam tam teraz łatkę "upierdliwca" |
Ale za to skutecznego
Marian_K - 12-01-2011, 09:43
Wrócę do tematu wątku, a więc: "Światła do jazdy dziennej".
Na ostatnim przeglądzie poprosiłem o włączenie tej funkcji i ... mała uwaga co do działania świateł dziennych/dla leniwych/norweskich:
Światła włączają się samoczynnie po uruchomieniu silnika tylko w sytuacji gdy wyłącznik świateł znajduje się w pozycji OFF.
Gdy wyłącznik świateł jest w pozycji AUTO - światła włączają się same po czasie ok 5 sekund (od przekręcenia kluczyka) niezależnie od tego czy silnik pracuje czy nie.
Gdy wyłącznik jest w pozycji ON - światła włączają się od razu po przekręceniu kluczyka.
Pozdrawiam!
krzychu - 13-01-2011, 10:48
A w którym wariancie można włączyć drogowe?
Z tym że w Auto dodatkowo przygasną Ci wskaźniki jak czujnik oświetlenia wykryje zmierzch/noc. Tak myślę.
Student - 13-01-2011, 12:03
Trochę ta logika świateł dziennych jest dziwna a najbardziej dziwna jest opcja :
AUTO - światła włączają się same po czasie ok 5 sekund (od przekręcenia kluczyka) niezależnie od tego czy silnik pracuje czy nie.
Z tych wszystkich przypadków wynika, że nie można mieć odpalonego samochodu i zgaszonych świateł.
Wg. mnie powinno działać tak:
OFF - nic nie działa
AUTO - światła włączają się same po czasie ok 5 sekund od rozruchu silnika (ja mam prawie tak w zewnętrznym module) .
ON - światła włączają się od razu po przekręceniu manetki.
Jasno i przejrzyście dla wszystkich nawet dla gospodyń domowych.
Luk - 13-01-2011, 20:00
Student, Problemem nie jest sam pomysł ustawień świateł, tylko polskie przepisy, które nakazują jazdę na światłąch w dzień
Normalnie ustawienie AUTO korzysta z czujnika światła i zapala samo światła jak się ściemni na zewnątrz. I po to jest. Tylko u nas nie jest potrzebne.
Czyli tak to jets w założeniu:
OFF- nic nie świeci
ON - zawsze świeci
AUTO - nie świeci w dzień, zapala się jak się ściemni (samo).
Jak ktoś ma uaktywnioną opcję świateł dziennych (te tzw. norweskie), to ustawienie AUTO tylko włącza i wyłącza podświetlenie we wnętrzu (bo światłą i tak się zawsze palą).
Niech ktoś to zweryfikuje, bo ja nie mam czujnika zmierzchowego, ale wydaje mi się, że tak to działa
Student napisał/a: | Z tych wszystkich przypadków wynika, że nie można mieć odpalonego samochodu i zgaszonych świateł. |
Tak. I tak to u mnie działa.
plecho1 - 13-01-2011, 20:13
Zawsze można zamontować własny moduł świateł dziennych, jak u Studenta czy u mnie to w sumie nic wielkiego przy odrobinie wiedzy elektrycznej, koszt w sklepie motoryzacyjnym około 40zł.
Student - 19-01-2011, 07:03
Luk ja wiem jak to działa bo tam mam tak w Outku.
Chodzi o to że po uruchomieniu świateł dziennych nie można sobie pogrzebać w samochodzie pod domem aby ten nie zapalił świateł, albo do lasu pojechać na ryby.
Marian_K - 19-01-2011, 09:57
krzychu napisał/a: | A w którym wariancie można włączyć drogowe? | Jeżeli przekręcimy kluczyk to drogowe można włączyć tylko w pozycji AUTO i ON.
Bez kluczyka w stacyjce drogowe można włączyć w pozycji ON.
Wniosek jest taki, że jak ktoś chce aby światła włączały mu się same po uruchomieniu silnika to musi jeździć z przełącznikiem w pozycji OFF. Jeśli jednak chce w czasie jazdy włączyć światła drogowe, to musi zmienić położenie przełącznika na AUTO lub ON.
NIE DA się więc jeździć Lancerkiem ze światłami "dziennymi" nie dotykając przełącznika świateł. Określenie "światła dla zapominalskich" w pełni oddaje ich funkcjonalność.
krzychu napisał/a: | Z tym że w Auto dodatkowo przygasną Ci wskaźniki jak czujnik oświetlenia wykryje zmierzch/noc. Tak myślę. | Jest dokładnie tak jak piszesz. Czyli czujnik oświetlenia włącza podświetlenie przycisków/pokręteł w kabinie oraz zmienia jasność wyświetlaczy (radia i na desce rozdzielczej).
Pozdrawiam!
Janek_W - 20-01-2011, 23:49
Student napisał/a: | Z tych wszystkich przypadków wynika, że nie można mieć odpalonego samochodu i zgaszonych świateł. |
Można (przynajmniej u mnie tak jest). Wystarczy, że samochód będzie miał zaciągnięty hamulec ręczny, wtedy po uruchomieniu silnika światła do jazdy dziennej się nie włączą (włączą się automatycznie dopiero po spuszczeniu ręcznego).
pozdrawiam
gzesiolek - 21-01-2011, 11:32
janwno, w europejskich tak nie ma... chyba ze mozna ustawic... poza tym w hamerykancu masz tryb do jazdy dziennej na 70% mocy mijania, u nas wala pelna jasnoscia...
Beny_s - 21-01-2011, 18:04
janwno napisał/a: |
Można (przynajmniej u mnie tak jest). Wystarczy, że samochód będzie miał zaciągnięty hamulec ręczny, wtedy po uruchomieniu silnika światła do jazdy dziennej się nie włączą (włączą się automatycznie dopiero po spuszczeniu ręcznego).
pozdrawiam |
Qrde ciekawa opcja, jutro sprawdzę jak to jest w standardzie.. a może ktoś wie czy da się to włączyć/wyłączyć w europejczyku?
fargo - 21-01-2011, 18:19
gzesiolek napisał/a: | w hamerykancu masz tryb do jazdy dziennej na 70% mocy mijania |
Stawiam na 50% mocy.... tak na oko i w tym trybie nie świeci tył ale to zgodne z kodeksem.
jaca71 - 22-01-2011, 08:03
kiedyś z nudów a właściwie na prośbę jednego z forumowiczów mierzyłem. W trybie dziennym światła mijania dostają 9.5V. Jak ktoś potrafi to przełożyć na procenty to...
|
|
|