To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Czujniki parkowania - cofania.

tokyo - 05-10-2013, 11:23

Witam
Czujniki parkowania pod fabryczny wyswietlacz (licznik) zaczeli instalowac po 2012 roku w outlanderkach.
Linie parkingowe w mmcs skrecaja sie TYLKO po zainstalowaniu odpowiedniego modulu, ALE z japonskim MMCS - jezeli ktos lubi krzaczki :) .

Dobre czujniki parkowania z zalozeniem i malowaniem pod kolor auta (bo czarne na jasnym samochodzie to nie pasuje wyglada to jak autko kupione za ostatnie pieniadze - sorry za takie stwierdzenie,ale koszt malowania nie jest drogi,a pomalowane ladnie wygladaja) koszt 450 zł

tyku - 05-10-2013, 12:18

tokyo napisał/a:
Dobre czujniki parkowania
- tokyo :!: sprecyzuj swoją wypowiedź :!:
Jakie to są dobre czujniki? Marka, model itp. itd. :wink:
Jaka jest najlepsza kamera do lancera?

lurek - 05-10-2013, 17:14

Dołączam się do pytania, które to te dobre :) ?
tokyo - 07-10-2013, 21:59

Witam
Centrala oferuje czujniki z EMG. Sa to czujniki Steelmate producent chinczyk,ale bardzo dobre i stabilne.
Osobiscie zakladam te z firmy EMG oraz z firmy Logic, zakladane w vw,toyotach.
Pierwsze maja kolor czarny,srebrny,bialy. Drugie sa zrobioone z matowego plastiku i mozna je dowolnie malowac. Pierwsze rowniez mozna malowac ale ja nie jestem zwolennikiem czujnikow o grubej powloce lakieru.

lurek - 29-11-2013, 11:23

Poszukuję schematu montażu oryginalnych czujników parkowania (co i jak, którędy są poprowadzone kable, gdzie sterownik, buzzer itd.) Zaglądałem do działu download ale nie doszukałem się w znajdującym się tam manualu :(
marcowoj - 29-11-2013, 13:04

lurek napisał/a:
Dołączam się do pytania, które to te dobre :) ?

U mnie salon zamontował asymetryczne Amervox RS-4, działają bez zarzutu można dojechać do przeszkody na 30 cm od zderzaka sprawdzone i nie wariują :) takie:

http://allegro.pl/czujnik...3708685888.html

Arczi89 - 09-01-2014, 19:09

Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać wspomnianej kostki od wiązki haka ?

Chciałbym się w nią wpiąć ale na schematach nigdzie nie mogę jej znaleźć.

tokyo - 13-01-2014, 10:55

Witaj
W lancerku moze jej nie byc,ale szukaj na prawej cwiartce auta od strony bagaznika lub na nadkolu po lewej stronie za tylnimi drzwiami jest szeroka i wazka kostka.Trzeba opuscic oparcie i sciagnac boczek. Moze to byc tam.

Arczi89 - 13-01-2014, 12:01

Ogólnie to rozebrałem cały tył auta i podłączyłem się w kostkach Łączących wiązki tył - przód ;)

mam zdjęcie pinu od wstecznego jakby ktoś potrzebował ;)

Biały przewód w brązowej kostce ;)

lurek - 13-01-2014, 13:22

Wiem, że jest dział kupię/sprzedam ale tu więcej zagląda użytkowników naszych modeli ;)

Szukam sterownika oryginalnych czujników (corner sensor lub clearance warning control unit) w okolicach Wrocławia, tak aby zamontować i sprawdzić działanie przed zapłaceniem ;)

tokyo - 13-01-2014, 20:01

Witam
Co dokladnie potrzebujesz: modul, schemat,kable ,wtyczki, programowanie Etacs?

lurek - 14-01-2014, 08:17

sam sterownik :)

Nie chcę kupować na aledrogo bo nie ma gwarancji czy ruszy i czy czujniki które mam nie są uszkodzone.

Lukaso - 08-03-2014, 18:20

Luk napisał/a:
piotrostwierdziłem, że w Sportbacku nie jest tak różowo, bo światła cofania są na klapie... Czyli trzeba chyba zdjąć tapicerkę klapy oraz przeciągnąć kabel przez gumowy przepust...

Czy ktoś zdejmował tą plastikową osłonę klapy bagażnika Sportback ?
1. Zaczynamy od odkręcenia śrub ręczki do zamykania klapy a potem ......
2. Tak jak w moim poprzednim Space Starze po prostu odciągamy na siłę i modlimy się aby nie zerwały się zaczepy czy jest inny sposób ?

Luk - 08-03-2014, 18:56

Lukaso, można chyba sobie poradzić bez zdejmowania tepicerki z klapy, trzeba się podłączyć do kostki przeznaczonej podninstalację haka - tak mi coś świta. Sprawdź to.
Lukaso - 08-03-2014, 19:15

Planuje kupić takie czujniki w ramce rejestracji zatem centralkę z brzęczkiem + podłączenie wydaje mi się że ukryje właśnie pod tym plastikiem obudowy. Nie będę wiercił nic w zderzaku.
Zależy mi tylko na dużych przeszkodach a nie precyzyjnym pomiarze i parkowaniu / dojeżdzaniu na styk. Myślę że na tyle to się sprawdzi.