[02-06]Lancer CS0 - Podświetlenie zegarów, włączników, popielniczki, zapalniczki
cugi253 - 25-11-2014, 12:31
Witam, czy możecie powiedzieć w jednym miejscu jakie żarówki i ile jest potrzebnych do podświetlania w lancerze z 2006 roku w:
sterowanie nawiewami,
podświetlenie zapalniczki,
podświetlenie zegarów- białe zegary
podświetlenie LCD z przebiegiem
Z góry bardzo dziękuje.
Wojti75 - 25-11-2014, 15:09
cugi253 napisał/a: | Witam, czy możecie powiedzieć w jednym miejscu jakie żarówki i ile jest potrzebnych do podświetlania w lancerze z 2006 roku w:
sterowanie nawiewami, |
Tu klasyczna wsuwana w gniazdo żarówka ilość 2 szt. 5W5 12. Należy delikatnie przełożyć osłonki ze starych żarówek.
Cytat: | podświetlenie zapalniczki, |
5W5 12 - taka sama bez osłonki
Cytat: | podświetlenie zegarów- białe zegary |
Tego nie pamiętam - musisz poszperać.
Cytat: | podświetlenie LCD z przebiegiem |
Również klasyczna 5W5 12 i delikatnie przełożyć osłonkę ze starej żarówki.
To co mogę tak na biegu.
Z góry bardzo dziękuje.[/quote]
cugi253 - 04-12-2014, 17:51
Kolega Wojti75 się pomylił. Podświetlenie sterowania nawiewami to 2 sztuki żarówki R5 wsuwana, podświetlenie przycisków od ogrzewania szyby, klimatyzacji oraz obiegu zamkniętego jest niewymienne ( wlutowane 3 mm diody w płytkę (dwie pomarańczowe i jedna zielona). Podświetlenie wyłącznika świateł awaryjnych to najprawdopodobniej T3, bez problemu wchodzi w podstawkę dioda 3mm- czerwona. W podświetlenie przycisku świateł przeciwmgielnych tak samo dioda 3mm.
W zegarach podświetlenie składa się z 4 żarówek w oprawce T5 - wchodzi tam dioda 8mm, podświetlenie licznika kilometrów to żarówka typu R5 wsuwana, a kontrolki których jest 16 sztuk to najprawdopodobniej oprawka T4 (z pozaginanymi drucikami) jest tam żarówka 5mm(dioda).
Musze jeszcze wymienić żarówki do podświetlania zapalniczki oraz popielniczki, niestety nie mam pojęcia jak zdemontować tunel- gdzie sa jakieś śruby? Jak sie do tego zabrać?
Bizi78 - 04-12-2014, 18:05
cugi253, ściągnij z forum manuala:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3446
tam w pliku 52A masz pokazany demontaż.
Ewentualnie może to pomoże:
http://www.mitsubishi-mot...D080%26page%3D1
cugi253 - 05-12-2014, 14:01
ok juz sobie poradzilem. Dzieki
Wujaszek - 08-12-2014, 19:08
Potrzebuję pomocy przy wymianie podświetlenia pokrętła temperatury climatronika Jak się tam można dostać i jaki rodzaj oświetlenia tam znajdę. Czy konieczny jest demontaż paneli, czy też można dostać się w inny sposób?
Pozdrawiam
cefaloid - 08-12-2014, 20:20
Wujaszek napisał/a: | Potrzebuję pomocy przy wymianie podświetlenia pokrętła temperatury climatronika Jak się tam można dostać i jaki rodzaj oświetlenia tam znajdę. Czy konieczny jest demontaż paneli, czy też można dostać się w inny sposób?
Pozdrawiam |
Panel klimatronika to pudełko +/- rozmiaru radioodbiornika. Trzeba go wykręcić (o ile pamiętam śruby są pod ramką wokół panelu który jest na 'wtrzask' na spinkach), odpiąć z tyłu wtyczki i można zabrać do domu by go tam na spokojnie rozkręcić.
p_k - 24-11-2015, 01:30
Czy ktoś proszę zna parametry lub nazwę tych żarówek o których wspomina kolega
cefaloid napisał/a: |
- Są tam też "grube berty" podświetlające licznik (bodajże 4): musisz zamiast nich dać bardzo mocne (z 3 diodami SMD) inaczej efekt będzie żałosny. |
Są to 4 żarówki w niebieskich oprawkach które podświetlają zegary większe niż pozostałe podświetlające kontrolki czy strzałki kierunkowskazów. Kupiłem już chyba wszystko na próbę i albo świeci że ledwo widać albo na tyle słaba że od razu się przepala.
Druga sprawa to podświetlenie tablicy rejestracyjnej w kombi. Walczę od tygodnia aby wymienić żarówkę. Śrubki (gwinty) są tak skorodowane że psikanie specyfikami a nawet Colą nie pomaga. Nie można ich ruszyć. Ktoś ma sposób ? Czy demontaż zderzaka mnie czeka aby dobrać się do żaróweczki.
rudi88 - 24-11-2015, 19:13
Da się wymienić w podświetleniu tablicy bez sciągania zderzaka. Mam dość grube łapy ale udaje się wcisnąć paluchy w otwór przy lampce, przekręcić i wysunąć wtyczki z żarówkami.
Za pierwszym razem było ciężko, teraz już mam wprawę.
p_k - 24-11-2015, 21:45
rudi88 napisał/a: | Da się wymienić w podświetleniu tablicy bez sciągania zderzaka. Mam dość grube łapy ale udaje się wcisnąć paluchy w otwór przy lampce, przekręcić i wysunąć wtyczki z żarówkami.
Za pierwszym razem było ciężko, teraz już mam wprawę. |
To robi się to od góry ? a nie od dołu odkręcając śrubki ?
Jeśli od góry pliz o wskazówki nie chciałbym czegoś połamać.
rudi88 - 24-11-2015, 23:04
Lampki u nas są podobne do tej: http://imged.pl/lampka-po...8-10562064.html Tylko nasze przykręcane na rdzewiejące śrubki. Trzeba przez szparę przy lampce paluchami wymacać tą szarą wtyczkę z kabelkiem i przekręcić w lewo. W niej siedzi żarówka. Jak już raz się uda to potem zmiana żarówki to moment.
p_k - 28-11-2015, 10:48
rudi88 napisał/a: | Lampki u nas są podobne do tej: http://imged.pl/lampka-po...8-10562064.html Tylko nasze przykręcane na rdzewiejące śrubki. Trzeba przez szparę przy lampce paluchami wymacać tą szarą wtyczkę z kabelkiem i przekręcić w lewo. W niej siedzi żarówka. Jak już raz się uda to potem zmiana żarówki to moment. |
Wymieniona - trochę ciasno ale da radę.
Dziękuje !!!
[ Dodano: 29-11-2015, 11:34 ]
cefaloid napisał/a: |
- Są tam też "grube berty" podświetlające licznki (bodajże 4) |
Mam potwierdzone 4 berty podświetlają licznik moc 3W.
nr części: MR444537 kupilem na all.... 2x taniej niż w ASO.
przydatny link w kwestii podświetlania zegarów:
http://mitsubishi-market.com/pages/554.html
Berni1985 - 11-07-2016, 19:47
Odświeże temat. Przepaliła mi się żarówka od rezerwy i od podświetlania LCD z kilometrami. Według tej ruskiej strony są to żarówki z oznaczeniem MR572562 i MR444536. Wie ktoś czy jest dostępny zamiennik do tych zarówek, ew można samemu je jakoś naprawić. Czy trzeba kupować oryginały?
Radowan - 11-07-2016, 22:33
Do podświetlenia licznika kilometrów potrzebujesz dowolnej bezkorpusowej żaróweczki 1,2W.
Przy wymianie ostrożnie zsuwasz ze starej pomarańczowy kapturek i nakładasz na nową.
Do pozostałych o ile się nie mylę wchodzą mniejsze (ale głowy nie dam).
Też możesz kupić w sklepie motoryzacyjnym.
Instrukcję wymiany masz tu:
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15
Szósty post od dołu (mój). Fotami służę na maila - ImageShack zażądał haraczu, więc usunąłem...
Wojti75 - 12-07-2016, 07:29
Berni1985 napisał/a: | Odświeże temat. Przepaliła mi się żarówka od rezerwy i od podświetlania LCD z kilometrami. Według tej ruskiej strony są to żarówki z oznaczeniem MR572562 i MR444536. Wie ktoś czy jest dostępny zamiennik do tych zarówek, ew można samemu je jakoś naprawić. Czy trzeba kupować oryginały? |
Zerknij na ten wątek. Wyżej opisałem. Do licznika 5wt 12v. Do kupienia w każdym motoryzacyjnym sklepie. Trzeba tylko delikatnie przełożyć oslonke. Ta do rezerwy to taka sama jak do kierunków, świateł drogowych itd. Do kupienia nawet w ASO za 15-20 PLN. i to kompletna tylko wkręcić.
|
|
|