[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Wycieraczki szyby przedniej.
krzychu - 12-09-2010, 13:22
Denso od kwietnia 5-6 miesięcy.... Jakieś 10 tys km... Ewidentnie przy ostatnio niskiej temperaturze zewnętrznej stwardniały... Zbierają dobrze o dziwo jak na twarde, nadal nie podskakują ale to już nie to samo co z początku... Do tego widzę lekkie ryski na szybie ale to raczej wina tandetnej chińskiej szyby (człowiek nie dopilnuje miał być saint gobain a jest chinszczyzna) a nie wycieraczek bo bosch też rysował lekko tylko w innym miejscu. W każdym razie o boschu już 2 opinię negatywną usłyszałem że od nowości są o utłuc.
Teraz chyba zakupie Valeo (były z samochodem kupione i wcale złe nie były) albo coś taniego.
jac - 12-09-2010, 19:16
Panowie a ja mam takie pytanie:
1. Wycieraczki oryginalne z serwisu to koszt jak to ktos wspomnial ok 200pln - to duzo za duzo!!!
2. wycieraczki innych firm, no-name itp to koszt od okolo 30zl za sztuke wzwyz.
3. Trwalosc oryginalnych to w zaleznosci od przebiegow itp - okolo poltora roku.
4. Trwalosc nieoryginalnych to w zaleznosci od szczescia od kilku (dni) do porownywalnej z oryginalnymi - ale wowczas jest drozej.
Reasumujac, moze szukajac oszczednosci robimy tzw pozorne oszczednosci? Moze w tym wyjatkowym przypadku warto jednak kupowac w serwisie po zbójeckich cenach? Chcialbym tu podkreslic ze jestem zdecydowanym przeciwnikiem przeplacania i korzystania z serwisu jednak w tym przypadku prosty rachunek matematyczny wskazuje jednak na .... serwis
jaca71 - 12-09-2010, 22:05
jac,
A czy komplet Valeo za ~80zł to noname czy nie?
A czy komplet MotoGum'u za ~60zł to noname?
Czy super, hiper, wypaśne "oryginalne" wycieraczki z ASO są od nich lepsze?
PS Ja mam już dwa lata oryginały i są dalej super - wydawało mi się rok temu że poprzedniej zimy nie przeżyją.
jac - 12-09-2010, 23:10
jaca71 napisał/a: | jac,
A czy komplet Valeo za ~80zł to noname czy nie?
A czy komplet MotoGum'u za ~60zł to noname?
Czy super, hiper, wypaśne "oryginalne" wycieraczki z ASO są od nich lepsze?
PS Ja mam już dwa lata oryginały i są dalej super - wydawało mi się rok temu że poprzedniej zimy nie przeżyją. |
To nie tak, nie zrozumiales mojego "przeslania" (lubie to slowo..)
Mialem na mysli sytuacje kiedy na zasadzie oszczednosci kupujemy noname z np biedronki i po miesiacu musimy kupic inne, czytalem posty i duza czesc kolegow eksperymentuje czyli kupuje Valeo, Bosha czy inne rownie dobre za niestety duzo wieksze pieniadze niz te biedronkowe i one po pewnym (dluzszym/krotszym) czasie okazuja sie niewypalem. Zatem skoro jak sam mowisz od dwóch lat jezdzisz na oryginalach to czemu do licha nie dac zarobic w serwisie, kupic te bandycko drogie piora i miec po prostu swiety spokoj ?
Nawiazujac do Twojego pytania odnosnie wypasnych pior z aso - nie mam zielonego pojecia czy sa lepsze czy gorzsze, na pewno sa drozsze. Jednak skoro na nich mozna jezdzic dwa lata a na valeo albo bosh-u rok to ja wole doplacic.
jaca71 - 12-09-2010, 23:23
jac napisał/a: | Nawiazujac do Twojego pytania odnosnie wypasnych pior z aso - nie mam zielonego pojecia czy sa lepsze czy gorzsze, na pewno sa drozsze. Jednak skoro na nich mozna jezdzic dwa lata a na valeo albo bosh-u rok to ja wole doplacic. |
Niestety moje doświadczenia z częściami zamiennymi są takie że fabryczne są najtrwalsze.
Takie wycieraczki z fabrycznego samochodu średnio jeżdżą przez 3 lata bez problemu, a następne kupowane w ASO rok i kicha.
Klocki hamulcowe fabryczne bez problemu śmigają ponad 60k km, dochodząc do 80km. Następne kupowane w ASO 60k kk z bidą dociągają
Dlatego nie jestem taki chętny do przepłacania w ASO jak można kupić taniej.
PS Moje wycieraczki tak długo wytrzymują bo ja uwielbiam pryskać po szybie i zawsze maja lekką robotę bo z dużą ilością dobrego płynu pracują - pełen poślizg. Bez poślizgu nie pracuję
krzychu - 13-09-2010, 09:51
jaca71 napisał/a: |
PS Moje wycieraczki tak długo wytrzymują bo ja uwielbiam pryskać po szybie i zawsze maja lekką robotę bo z dużą ilością dobrego płynu pracują - pełen poślizg. Bez poślizgu nie pracuję |
Hehhee no ja niby też tak robię W każdym razie chętnie bym zobaczył jak te oryginały pracują po 2 latach może po prostu za dużo od nich wymagam (szczególnie jak widzę w większości aut źle pracują i kierowcą to nie przeszkadza). Bo ogólnie dalej dobrze ścierają.
Z oryginałami chyba jeszcze jest opcja żeby zamówić samą gumę w ASO i wymienić (nawet mam rozdział w instrukcji).
el_diablo - 13-09-2010, 12:36
Mam płaskie Valeo i nie jestem zadowolony. Wycierają niby dobrze, ale dźwięki mocno nieprzyjemne wydają.
aegis - 13-09-2010, 14:07
Ja z kolei mam nie plaskie Valeo Silencio i rowniez nie jestem zadowolony.
Ta od strony kierowcy juz zostawia szerokie smugi akurat na wysokosci oczu, a pracowala niezbyt intensywnie przez jakies 3 mies.
Dodam ze te wycieraczki do najtanszych nie naleza
Chyba jednak kupie w ASO sama gumke za 55 zeta...
Uwex - 13-09-2010, 15:37
aegis napisał/a: | w ASO sama gumke za 55 zeta... |
tylko czy to są takie same jak na pierwszym montażu ?
aegis - 14-09-2010, 09:17
Cytat: | tylko czy to są takie same jak na pierwszym montażu ? |
Mysle ze tego nie beda wiedziec, ale przy okazji spytam.
Najlepsza metoda i tak bedzie test wlasny.
jaca71 - 14-09-2010, 10:48
krzychu napisał/a: | Hehhee no ja niby też tak robię W każdym razie chętnie bym zobaczył jak te oryginały pracują po 2 latach może po prostu za dużo od nich wymagam (szczególnie jak widzę w większości aut źle pracują i kierowcą to nie przeszkadza). Bo ogólnie dalej dobrze ścierają. |
Mam hopla pod względem przejrzystości przedniej szyby: Wycieraczki muszą zbierać idealnie, a przy pierwszych oznakach "mgły" od wewnętrznej strony szorowanie szyby
Już pewnie to pisałem ale z wersji budżetowej polecam Alca - sprzedawane pojedynczo tak że bez problemu można złożyć komplet - ciche, dobrze zbierają, długo wytrzymują. Alca była kiedyś zakładana fabrycznie do Opli Jedyna wada to że są brzydkie - stary typ szprychowy a nie super hiper płaskie i aerodynamiczne
krzychu - 15-09-2010, 14:47
Znaczy nie żebym się zasugerował jaca71 ale już w poprzednim aucie miałem alce i dawała radę może nie na długo ale patrząc na cenę 12zł/szt w Tesco (tylko nie było 600mm to wziąłem na zimę 560mm) kupiłem i założyłem. Na razie OK na pewno lepiej niż bosch na początku. Może w tym przypadku tanie jest dobre nawet jeśli na chwilę.... Wygląd jak to wygląd wycieraczki za 12zł do tego dziwnie wysoko starczą (znaczy stelaż jest dość wysoki). No i spojlera nima.
Popatrzyłem też na moje stare wycieraczki których nie wyrzuciłem to najwięcej zużycia widać po valeo z którymi kupiłem samochód i one nawet nie były złe, bosch wygląda na nowy ale tragedia od pierwszych dni była, Denso wyglądają średnio, guma już twardsza niż w valeo ale nadal dobrze ścierały (nie zostawiały smug, ani nie odbijały po prostu dźwięk pracy już mnie martwił).
Ps. Wszystkie wycieraczki typu standard (nie żadne płaskie).
lichy - 16-09-2010, 12:28
jac napisał/a: | Trwalosc oryginalnych to w zaleznosci od przebiegow itp - okolo poltora roku. |
Ja w Grande Punto na oryginalnych / fabrycznych (płaskie - Valeo) jeździłem 3 (trzy) lata! Do końca zbieraly nieźle, a wymieniłem dopiero jak zauważyłem, że się nieco wyszczerbiły.
Założyłem nowe Valeo X-TRM 650 mm / 380 mm za 80 PLN i już 1.5 roku dają radę.
Z tych tradycyjnych ze stelażem polecam wyroby firmy MOTGUM - stosunek jakości do ceny rewelacyjny.
marmach - 09-10-2010, 19:43 Temat postu: Pióra wycieraczek Mam dwa pytania. Co ile trzeba wymieniać pióra wycieraczek? Czy możecie polecić mi jakiś dobry zamiennik - pióra wycieraczek szyby przedniej (najlepiej sklep internetowy)?? Pytałem w sklepie Mitsubishi w Łodzi. Powiedzieli mi ponad 200 zł. za komplet oryginałów, co osobiście uważam za lekką przesadę...
Z góry dzięki za pomoc.
MM.
jaca71 - 09-10-2010, 20:09
marmach napisał/a: | Mam dwa pytania. |
Leniuchom mówimy stanowcze NIE.
Temat trafił tam gdzie powinno być zadane pytanie - scalone
|
|
|