Nasze Miśki - Reaktywacja Galanta - Wszyc
kamilek - 13-01-2010, 20:24
A tam, daj spokój, ja tylko chcę wziąć od Ciebie ten zalegający złom, żeby Ci miejsca nie zajmował w garażu czy gdzie tam to trzymasz
mkm - 13-01-2010, 20:32
Panowie, przypominam, ze istnieje cos takiego jak PW i ta opcje polecam.
kamilek - 13-01-2010, 20:36
Tak jest szefie Milknę już
Wszyc - 16-01-2010, 18:25
No i jeżdżę sobie swoim Misiem bez większych problemów już ( to pojęcie względne dla mnie to już jest luzik a dla was to jeszcze jest ruina) ale liczy się to że jeździ jak auto jeździ nie ważne jak wygląda i ile jest do zrobienia to chce się inwestować a nie pchać pieniądze w coś co nie pracuje. Misiek musi trochę zarobić na siebie i po wozić moje książęce 4 litery heh
Blacharkę będę robić w lutym bo chcę 31 stycznia dojechać na zlot regionalny zlot Mitsu bo mamy 5 rocznice istnienia
kamilek - 16-01-2010, 23:38
No to życzę szerokości i w miarę bezawaryjnej jazdy
Wszyc - 18-01-2010, 15:56
Dziś sobie z godzinę latałem bokami po śniegu na placu co prawda z 60zł poszło w rure wydechową bo trochę spalił ale było fajnie mimo letnich opon śmigało się na prawdę dobrze Misio sprawuję sie bez zarzutu
Wszyc - 25-01-2010, 20:05
Dziś doszedłem do ciekawego wniosku że po stłuczce to misiek w zasadzie wygląda bardziej agresywnie z cofniętym zderzakiem względem atrapy chyba będę myślał jak po naprawie uzyskać ten efekt stylistyczny zrobię fotkę z profilu i będę siedział w photoshopie i myślał co można wykombinować
Wszyc - 03-02-2010, 21:19
Miałem plana by przemalować samochód na czarno dziś po 4 latach niemycia auta pojechałem na myjkę bo musiałem auto oddać do blacharza umyłem go i mnie zatkało zostaje przy oryginalnym kolorze autko błyszczy się jak żadne inne na osiedlu i przechodzi z czarnego na ciemny granat a wcześniej wydawało się że to tylko ciemny niebieski
Wszyc - 04-02-2010, 22:34
Dziś misiek trafił do blacharza robione będzie:
- nowe progi
- łatanie dziur w tylnych nadkolach
- łatanie przednich nadkoli
- wymiana belki zderzaka i wzmocnienia zderzaka
- łatanie podłużnicy
- naprawa tylnej lewej ćwiartki
- lakierowanie tych elementów i pasowanie
- wymiana kierunkowskazu bo żarówka wypaliła gniazdo
- wymiana śrub mocujących elementy karoserii na nowe
- likwidacja ognisk korozji na masce i w rejonie uszczelki tylnej szyby
- polerka
na kwiecień/maj
- wymiana tarcz, klocków i reaktywacja zacisków z tyłu
- ogarnięcie całej elektryki silnika ładnie bez prowizorek
koniec roku ( to akurat nie do końca pewne bo zobaczymy jak finanse)
- znalezienie jednostki napędowej 4G63 pewnie bez turbo... chciałbym z turbo ale wersja z turbo ma skrzynie biegów 4x4 a to daje kolejne problemy musiał bym szukać skrzyni z jednostki bez turbo ( bo kupować będę całe auto z takim silnikiem bo zbyt dużo potrzebuje elementów do przekładki będzie to eclipse 1g najprawdopodobniej ogólnie chcę 4x4 mieć ale to grubsza zabawa nie na studencki portfel kiedyś pomyśle nad tym ) ,oraz doprowadzenie nowej jednostki do stanu igła
- kupno zegarów z E55A by współgrały z nową jednostką napędową
- zabawa z połączeniem tego
Tyle planuje na 2010 rok
późniejszych planów nie zdradzam gdyż nie wiadomo jeszcze jak będzie z tym swapem jak się nie uda w tym roku to plany przejdą na 2011 rok
I od razu mówię nie nie lepiej wsadzić V6 z E55A rozważyłem wszystkie za i przeciw od roku siedzę w tym najpierw pomysły z silnikiem z 3000gt, myślałem też nad silnikiem z sigmy, ostatecznie padło na 4G63 najlepszy stosunek waga moc może nie ta sama kultura pracy co V6 ale akurat nie na tym mi zależy
Po za tym wsadził bym V-kę i miał bym E55A a ja nie chcę mieć E55A jak bym chciał to bym kupił a nie ze swojego robił E55A ja chcę coś czego nie było tutaj chociaż odrobina sensu musi być w tym heh
kamilek - 04-02-2010, 23:23
uuuu, grubo...ile $zmalców za całość? (mam na myśli blacharza)
Wszyc - 04-02-2010, 23:54
Blacharka 2tyś zł
a zrobione na razie zostało:
- wymiana wszystkich uszczelniaczy silnika i filtra paliwa oraz regulacja zaworów: 500zł
- akumulator 300zł
- chłodnica jakieś 400zł
- tarcze hamulcowe nipparts 120zł
- klocki ATE przód 109zł
- zestaw naprawczy zacisków przód + malowanie 90zł
- atrapa 100zł
- błotnik prawy 100zł
- nowa głowica + montaż 1400zł
- reflektor prawy przedni - 120zł
- opony 500zł
+ koszty transportu wszystkiego
+ dużo bezcenny roboczogodzin i serca dużo zachodu z elektryką
od kąt zaczął jeździć bez problemowo i bez przygód jakieś tyś kilometrów nabite
rosomak1983 - 05-02-2010, 00:47
świr...
viader - 05-02-2010, 09:01
Wszyc napisał/a: | znalezienie jednostki napędowej 4G63 pewnie bez turbo... chciałbym z turbo ale wersja z turbo ma skrzynie biegów 4x4 a to daje kolejne problemy musiał bym szukać skrzyni z jednostki bez turbo |
Przecież są 1G GST, czyli silnik turbo i napęd na przednie koła. Taką wersję jest na dodatek dużo łatwiej znaleźć niż wersję GSX (AWD). Skrzynia od GS-a do 4G63T raczej się nie nadaje, choć są jeżdżce przypadki, które dają radę. Skrzynia od turbo ma większe sprzęgło, te z GS-a jest dość słabe.
Alternatywą jest skrzynia od galanta 1.8 TD, jeden z klubowiczów upala ją w GS-ie uturbionym na 250km i skrzynia nie chce się rozsypać
Wszyc - 05-02-2010, 11:03
Dzięki za info
Chodź tak patrze to nie za dużo i tak tych GST albo ja źle szukam pełno GSów normalnych
viader - 05-02-2010, 13:39
Niestety tych autek jest bardzo mało, a takich w stanie dobrym jeszcze mniej. Pojawiają się nieliczne sztuki, które szybko znikają choćby na części.
|
|
|