To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T

robertdg - 22-11-2009, 11:17

Hugo napisał/a:
Czy ktoś kto posiada oryginalną naklejkę Sport Edition na tylnej klapie mógłby ją pomierzyć i podać mi jej orientacyjne wymiary?
Wymiary 13mmx123mm
robertdg - 22-11-2009, 11:22

EDIT

Fotosy

Hugo - 22-11-2009, 21:56

robertdg nie mam pytań. Dzięki.
robertdg - 23-11-2009, 19:19

Hugo napisał/a:
robertdg nie mam pytań. Dzięki.
Ależ bardzo prosze ;-)
Hugo - 29-11-2009, 23:47

Kurcze a nie trzeba było zaglądać dzisiaj pod Gala i pod maskę. Pierwszy zonk. Otóż wlazłem pod niego tak w ramach czystego relaksu (rozkoszujac się cichutką pracą silnika) i usłyszałem niezłe "pierdzenie" ze złącza elastycznego :? . Jutro zamawiam. I od razu myśli: to napewno przez to w Galu od jakiegoś czasu zrobiło się głośniej (słychać buuuuuuu podczas jazdy-tu zapewne mam rację), pewnie przez to spalanie po mieście i na krótkich odcinkach (15 km w jedna stronę) nie chce spaść poniżej 14 l LPG/100 km, i wreszcie kilka razy zdarzyło się, że Gal (tylko i wyłącznie na wolnych obrotach) kichnął w wydech (aż po chwili zaśmierdziało w środku). Czy powyższe zjawiska mogą być powodem dziurawej plecionki?
Ponadto tknęło mnie aby zdjąć jeden z przewodów WN ze świecy i moim oczom ukazały się ślady oleju na fajce :? . Drugi zonk. Jak się później okazało puszczają wszystkie 4 uszczelniacze gniazd świec. Jutro również zamawiam te części.
W tym roku wymienię jeszcze przewody WN, bo obecne jeszcze oryginalne i troszkę "świecą".
Dzisiaj na przejażdżce (po 50 km przejechanych) stanąłem na w miarę równym podłożu i stwierdziłem, że sprawdzę stan oleju w skrzyni biegów. Wysiadłem z auta, otworzyłem maskę, zaraz zaraz trzeba "przewajchować" od P do L kilka razy, więc nie wsiadając do auta rzucam z P na R i ooooo mały włos Gal nie przejechał mi po nogach :D (zapomniałem zaciągnąć ręczny hamulec). No dobra "przewajchowałem", sprawdzam stan, a tam ok. 4 mm poniżej górnej kreski na HOT. Zawsze było równo z tą kreską. No dobra, w myślach już planuję zakup 0,5 litra Castrol Transmax-Z na dolewkę i wracam do domu.
Po ok. 5 godzinach (silnik i skrzynia na dotyk zimne) sprawdzam poziom oleju w skrzyni i ............ok. 4 mm powyżej górnej kreski HOT :shock: . O co chodzi? Powinno być dokładnie na odwrót! Chyba nie będę dolewał oleju. Sam już nie wiem dolać czy upuścić? Dodam, że wczoraj zamontowałem nowy akumulator (stara Varta 44 Ah) i o ile wolne obroty są jak marzenie to skrzyni trochę odwaliło. Już praktycznie wcale nie szarpała, a teraz prawie przy każdej zmianie biegu :? . Akumulator może być tego powodem? Chyba nie... To trzeci zonk.
No i jeszcze jedno. Czwarty zonk. Do sprawdzenia wtyczek na skrzyni biegów zdjąłem pierwszy element od przodu filtra powietrza, po czym odpiąłem spinki i moim oczom ukazał się "plaster miodu" leżący jakby nigdy nic na dole obudowy filtra :? . Wygląda on tak, że ma nieregularny kształt zewnętrzny, oka plastra w środku mają mniejsze szczeliny niż po obwodzie. Check Engine sie nie pali i nigdy się nie zapalił, auto ma wolne obroty jak wyżej. Auto ma zamontowaną "bum-klapkę". Co mogło być powodem tego, że "plaster miodu" spadł ze swojego miejsca? Przepływomierz raczej działa, bo nic nie wskazuje na jego uszkodzenie.
Co za pechowy dzień :roll:

Hugo - 06-12-2009, 01:05

Co do poprzedniego postu:
1. Skrzynia biegów na drugi dzień po napisaniu postu zaczęła pracować tak jak nigdy. Do jej pracy teraz nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Miód-malina. Widocznie komputer skrzyni musiał się "poustawiać" po wymianie akumulatora albo pomogło odpięcie i ponowne podpięcie wtyczek na skrzyni.
Co do plastra miodu wyrzuciłem go po prostu. Wolne obroty po wymianie akumulatora są wyraźnie stabilniejsze. Nie mam pytań.
Plecionka jeszcze nie wymieniona.

robertdg - 06-12-2009, 09:58

Cytat:
Wysłany: 29-11-2009, 23:47
Hugo napisał/a:
Kurcze a nie trzeba było zaglądać dzisiaj pod Gala i pod maskę.
Ja wiem dlaczego auto Ci zrobilo psikusa - była niedziela, przykazania sie kłaniaja, a dokładniej to 3. Pamiętaj abyś dzień święty święcił :-D ,
Hugo napisał/a:
słychać buuuuuuu podczas jazdy-tu zapewne mam rację
=D> jak zawsze masz racje :notworthy:
Hugo napisał/a:
pewnie przez to spalanie po mieście i na krótkich odcinkach (15 km w jedna stronę) nie chce spaść poniżej 14 l LPG/100 km
niesadze, radzilbym krotka kontrole LPG na kompie, wymiane potrzebnych filtrów (faza lotna co 15tys km, faza mokra co 30tys) i zatankowanie na pewnych stacjach.
Hugo napisał/a:
wreszcie kilka razy zdarzyło się, że Gal (tylko i wyłącznie na wolnych obrotach) kichnął w wydech (aż po chwili zaśmierdziało w środku). Czy powyższe zjawiska mogą być powodem dziurawej plecionki?
teoretycznie nie powinno, ale jak zaciagnie lewe powietrze do ukladu wydechowego i nagle obie sondy otrzymaja podwyzszona dawke innych gazow :-k napraw plecionke i zobaczymy co dalej.
Cytat:
Ponadto tknęło mnie aby zdjąć jeden z przewodów WN ze świecy i moim oczom ukazały się ślady oleju na fajce :? . Drugi zonk. Jak się później okazało puszczają wszystkie 4 uszczelniacze gniazd świec. Jutro również zamawiam te części.
wymien komplet uszczelek pokrywy, czyli 4 ringi na gniazda swieczek i uszczelke na pokrywe, znajac zycie jak bedzie zapieczona glowna uszczelka pokrywy to ja bedzie trzeba wydlubywac ;-)
Hugo napisał/a:
nie wsiadając do auta rzucam z P na R i ooooo mały włos Gal nie przejechał mi po nogach
to znaczy ze masz prawidlowo dzialajaca skrzynie biegow, choc czepil bym sie tego ze na bieg mozna przerzucic tylko w momencie wcisnietego hamulca (zasadniczego), tak bynajmniej jest w amerykancach ktorymi jezdzilem, i chyba w Carismie tez tak bylo, ale tutaj nie dam sobie reki uciac.
Hugo napisał/a:
Sam już nie wiem dolać czy upuścić?
zostaw, tylko sprawdz stan oleju na napewno zimnym oleju i rownym terenie a pozniej na rozgrzanym oleju.
Hugo napisał/a:
wczoraj zamontowałem nowy akumulator (stara Varta 44 Ah) i o ile wolne obroty są jak marzenie to skrzyni trochę odwaliło
spokojnie, tak jak nizej opisales, musi sie troszke nauczyc i to zawsze trwa dluzsza chwile :-"
Hugo napisał/a:
Auto ma zamontowaną "bum-klapkę"
na sekwencji :?:
Hugo napisał/a:
"plaster miodu"
ja bym zalozyl na swoje miejsce i zaspawal plastykiem, wkoncu po cos to tam jest.
Matejko - 06-12-2009, 12:17

robertdg napisał/a:
na sekwencji :?:

Hugo ma II gen. :?

Hugo - 06-12-2009, 21:00

robertdg napisał/a:
niesadze, radzilbym krotka kontrole LPG na kompie
Tyle co zrobiona. Wszystko OK.
Matejko napisał/a:
Hugo ma II gen.
No mam.

Pomóżcie, które zarezerwować: :D

http://moto.allegro.pl/it...per_wyglad.html
Carbon pasuje do konsoli jak ulał, ale wzór nie powala mnie.

http://moto.allegro.pl/it...114_3_et40.html
Tutaj raczej nie mam pytań, ale może nieco przesadzony wzór do Gala?

http://moto.allegro.pl/it...onda_volvo.html
No i OZ-ety. Przyznam, że rajcują mnie mocno. Mają coś w sobie (nie chodzi tu o to, że są najtańsze).

Matejko - 06-12-2009, 21:27

jakby co to te OZ sa w Kaliszu, moge jechac obejrzec i jakby co to do poznania moge dostarczyc :) - ale nie wiem czy tobie to po drodze:) tak jakby co tylko napisalem :)
ale ja bym bral toory :]

macieekg - 06-12-2009, 21:30

ostatnie OZ'y zdecydowanie najlepsze :D
Rafal_Szczecin - 06-12-2009, 21:46

a te ? ori http://moto.allegro.pl/it...nda_okazja.html
mi sie podobaja takie : http://moto.allegro.pl/it...5_promocja.html

i kto wie, czy w przyszlym sezonie nie bedzie jakies podmianki, chociaz wolabym 18' chromy, lecz znalezc takie jak mi sie podobaja i 4x114,3 graniczy z cudem

robertdg - 06-12-2009, 22:48

Hugo napisał/a:
http://moto.allegro.pl/it...114_3_et40.html
Tutaj raczej nie mam pytań, ale może nieco przesadzony wzór do Gala?

wybralbym te, tylko podejrzewam ze te ramiona wystajace do zewnatrz moga dawac sie we znaki, zwlaszcza przy kraweznikach

Rafal_Szczecin napisał/a:

ładne, ale jedna rzecz mi sie nie podowa, 8 dziur, podwojny rozstaw

Hugo - 06-12-2009, 22:54

Matejko napisał/a:
jakby co to te OZ sa w Kaliszu, moge jechac obejrzec i jakby co to do poznania moge dostarczyc
Super. Jeśli się zdecyduję napewno się odezwę. Myślisz, ze będą "wygladały" na srebrnym Galu?
Matejko napisał/a:
ale ja bym bral toory :]
Tylko sam nie wiem, bo to włoszczyzna :?
a te ? ori http://moto.allegro.pl/it...nda_okazja.html
A po co mi drugi komplet ? :D Niedługo będę je sprzedawał, też bez opon (po montażu zimówek)
Żadne czarne.
Co do OZ jest jeden podstawowy problem-ET 35. Będzie ocierało?
Toory mają idealne parametry (jak fabryka).

Rafal_Szczecin - 06-12-2009, 22:55

robertdg napisał/a:
ładne, ale jedna rzecz mi sie nie podowa, 8 dziur, podwojny rozstaw

dlaczego Ci sie to nie podoba ?
mialem felgi z takim rozstawem (8 dziur ) przez 2 sezony, i nie dzialo sie z nimi nic nipokojacego