Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T
robertdg - 22-11-2009, 11:17
Hugo napisał/a: | Czy ktoś kto posiada oryginalną naklejkę Sport Edition na tylnej klapie mógłby ją pomierzyć i podać mi jej orientacyjne wymiary? | Wymiary 13mmx123mm
robertdg - 22-11-2009, 11:22
EDIT
Fotosy
Hugo - 22-11-2009, 21:56
robertdg nie mam pytań. Dzięki.
robertdg - 23-11-2009, 19:19
Hugo napisał/a: | robertdg nie mam pytań. Dzięki. | Ależ bardzo prosze
Hugo - 29-11-2009, 23:47
Kurcze a nie trzeba było zaglądać dzisiaj pod Gala i pod maskę. Pierwszy zonk. Otóż wlazłem pod niego tak w ramach czystego relaksu (rozkoszujac się cichutką pracą silnika) i usłyszałem niezłe "pierdzenie" ze złącza elastycznego . Jutro zamawiam. I od razu myśli: to napewno przez to w Galu od jakiegoś czasu zrobiło się głośniej (słychać buuuuuuu podczas jazdy-tu zapewne mam rację), pewnie przez to spalanie po mieście i na krótkich odcinkach (15 km w jedna stronę) nie chce spaść poniżej 14 l LPG/100 km, i wreszcie kilka razy zdarzyło się, że Gal (tylko i wyłącznie na wolnych obrotach) kichnął w wydech (aż po chwili zaśmierdziało w środku). Czy powyższe zjawiska mogą być powodem dziurawej plecionki?
Ponadto tknęło mnie aby zdjąć jeden z przewodów WN ze świecy i moim oczom ukazały się ślady oleju na fajce . Drugi zonk. Jak się później okazało puszczają wszystkie 4 uszczelniacze gniazd świec. Jutro również zamawiam te części.
W tym roku wymienię jeszcze przewody WN, bo obecne jeszcze oryginalne i troszkę "świecą".
Dzisiaj na przejażdżce (po 50 km przejechanych) stanąłem na w miarę równym podłożu i stwierdziłem, że sprawdzę stan oleju w skrzyni biegów. Wysiadłem z auta, otworzyłem maskę, zaraz zaraz trzeba "przewajchować" od P do L kilka razy, więc nie wsiadając do auta rzucam z P na R i ooooo mały włos Gal nie przejechał mi po nogach (zapomniałem zaciągnąć ręczny hamulec). No dobra "przewajchowałem", sprawdzam stan, a tam ok. 4 mm poniżej górnej kreski na HOT. Zawsze było równo z tą kreską. No dobra, w myślach już planuję zakup 0,5 litra Castrol Transmax-Z na dolewkę i wracam do domu.
Po ok. 5 godzinach (silnik i skrzynia na dotyk zimne) sprawdzam poziom oleju w skrzyni i ............ok. 4 mm powyżej górnej kreski HOT . O co chodzi? Powinno być dokładnie na odwrót! Chyba nie będę dolewał oleju. Sam już nie wiem dolać czy upuścić? Dodam, że wczoraj zamontowałem nowy akumulator (stara Varta 44 Ah) i o ile wolne obroty są jak marzenie to skrzyni trochę odwaliło. Już praktycznie wcale nie szarpała, a teraz prawie przy każdej zmianie biegu . Akumulator może być tego powodem? Chyba nie... To trzeci zonk.
No i jeszcze jedno. Czwarty zonk. Do sprawdzenia wtyczek na skrzyni biegów zdjąłem pierwszy element od przodu filtra powietrza, po czym odpiąłem spinki i moim oczom ukazał się "plaster miodu" leżący jakby nigdy nic na dole obudowy filtra . Wygląda on tak, że ma nieregularny kształt zewnętrzny, oka plastra w środku mają mniejsze szczeliny niż po obwodzie. Check Engine sie nie pali i nigdy się nie zapalił, auto ma wolne obroty jak wyżej. Auto ma zamontowaną "bum-klapkę". Co mogło być powodem tego, że "plaster miodu" spadł ze swojego miejsca? Przepływomierz raczej działa, bo nic nie wskazuje na jego uszkodzenie.
Co za pechowy dzień
Hugo - 06-12-2009, 01:05
Co do poprzedniego postu:
1. Skrzynia biegów na drugi dzień po napisaniu postu zaczęła pracować tak jak nigdy. Do jej pracy teraz nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Miód-malina. Widocznie komputer skrzyni musiał się "poustawiać" po wymianie akumulatora albo pomogło odpięcie i ponowne podpięcie wtyczek na skrzyni.
Co do plastra miodu wyrzuciłem go po prostu. Wolne obroty po wymianie akumulatora są wyraźnie stabilniejsze. Nie mam pytań.
Plecionka jeszcze nie wymieniona.
robertdg - 06-12-2009, 09:58
Cytat: | Wysłany: 29-11-2009, 23:47 | Hugo napisał/a: | Kurcze a nie trzeba było zaglądać dzisiaj pod Gala i pod maskę. | Ja wiem dlaczego auto Ci zrobilo psikusa - była niedziela, przykazania sie kłaniaja, a dokładniej to 3. Pamiętaj abyś dzień święty święcił , Hugo napisał/a: | słychać buuuuuuu podczas jazdy-tu zapewne mam rację | jak zawsze masz racje Hugo napisał/a: | pewnie przez to spalanie po mieście i na krótkich odcinkach (15 km w jedna stronę) nie chce spaść poniżej 14 l LPG/100 km | niesadze, radzilbym krotka kontrole LPG na kompie, wymiane potrzebnych filtrów (faza lotna co 15tys km, faza mokra co 30tys) i zatankowanie na pewnych stacjach. Hugo napisał/a: | wreszcie kilka razy zdarzyło się, że Gal (tylko i wyłącznie na wolnych obrotach) kichnął w wydech (aż po chwili zaśmierdziało w środku). Czy powyższe zjawiska mogą być powodem dziurawej plecionki? | teoretycznie nie powinno, ale jak zaciagnie lewe powietrze do ukladu wydechowego i nagle obie sondy otrzymaja podwyzszona dawke innych gazow napraw plecionke i zobaczymy co dalej. Cytat: | Ponadto tknęło mnie aby zdjąć jeden z przewodów WN ze świecy i moim oczom ukazały się ślady oleju na fajce . Drugi zonk. Jak się później okazało puszczają wszystkie 4 uszczelniacze gniazd świec. Jutro również zamawiam te części. | wymien komplet uszczelek pokrywy, czyli 4 ringi na gniazda swieczek i uszczelke na pokrywe, znajac zycie jak bedzie zapieczona glowna uszczelka pokrywy to ja bedzie trzeba wydlubywac Hugo napisał/a: | nie wsiadając do auta rzucam z P na R i ooooo mały włos Gal nie przejechał mi po nogach | to znaczy ze masz prawidlowo dzialajaca skrzynie biegow, choc czepil bym sie tego ze na bieg mozna przerzucic tylko w momencie wcisnietego hamulca (zasadniczego), tak bynajmniej jest w amerykancach ktorymi jezdzilem, i chyba w Carismie tez tak bylo, ale tutaj nie dam sobie reki uciac. Hugo napisał/a: | Sam już nie wiem dolać czy upuścić? | zostaw, tylko sprawdz stan oleju na napewno zimnym oleju i rownym terenie a pozniej na rozgrzanym oleju. Hugo napisał/a: | wczoraj zamontowałem nowy akumulator (stara Varta 44 Ah) i o ile wolne obroty są jak marzenie to skrzyni trochę odwaliło | spokojnie, tak jak nizej opisales, musi sie troszke nauczyc i to zawsze trwa dluzsza chwile Hugo napisał/a: | Auto ma zamontowaną "bum-klapkę" | na sekwencji Hugo napisał/a: | "plaster miodu" | ja bym zalozyl na swoje miejsce i zaspawal plastykiem, wkoncu po cos to tam jest.
Matejko - 06-12-2009, 12:17
robertdg napisał/a: | na sekwencji |
Hugo ma II gen.
Hugo - 06-12-2009, 21:00
robertdg napisał/a: | niesadze, radzilbym krotka kontrole LPG na kompie | Tyle co zrobiona. Wszystko OK. Matejko napisał/a: | Hugo ma II gen. | No mam.
Pomóżcie, które zarezerwować:
http://moto.allegro.pl/it...per_wyglad.html
Carbon pasuje do konsoli jak ulał, ale wzór nie powala mnie.
http://moto.allegro.pl/it...114_3_et40.html
Tutaj raczej nie mam pytań, ale może nieco przesadzony wzór do Gala?
http://moto.allegro.pl/it...onda_volvo.html
No i OZ-ety. Przyznam, że rajcują mnie mocno. Mają coś w sobie (nie chodzi tu o to, że są najtańsze).
Matejko - 06-12-2009, 21:27
jakby co to te OZ sa w Kaliszu, moge jechac obejrzec i jakby co to do poznania moge dostarczyc - ale nie wiem czy tobie to po drodze:) tak jakby co tylko napisalem
ale ja bym bral toory :]
macieekg - 06-12-2009, 21:30
ostatnie OZ'y zdecydowanie najlepsze
Rafal_Szczecin - 06-12-2009, 21:46
a te ? ori http://moto.allegro.pl/it...nda_okazja.html
mi sie podobaja takie : http://moto.allegro.pl/it...5_promocja.html
i kto wie, czy w przyszlym sezonie nie bedzie jakies podmianki, chociaz wolabym 18' chromy, lecz znalezc takie jak mi sie podobaja i 4x114,3 graniczy z cudem
robertdg - 06-12-2009, 22:48
Hugo napisał/a: | http://moto.allegro.pl/it...114_3_et40.html
Tutaj raczej nie mam pytań, ale może nieco przesadzony wzór do Gala? |
wybralbym te, tylko podejrzewam ze te ramiona wystajace do zewnatrz moga dawac sie we znaki, zwlaszcza przy kraweznikach
ładne, ale jedna rzecz mi sie nie podowa, 8 dziur, podwojny rozstaw
Hugo - 06-12-2009, 22:54
Matejko napisał/a: | jakby co to te OZ sa w Kaliszu, moge jechac obejrzec i jakby co to do poznania moge dostarczyc | Super. Jeśli się zdecyduję napewno się odezwę. Myślisz, ze będą "wygladały" na srebrnym Galu? Matejko napisał/a: | ale ja bym bral toory :] | Tylko sam nie wiem, bo to włoszczyzna A po co mi drugi komplet ? Niedługo będę je sprzedawał, też bez opon (po montażu zimówek) Żadne czarne.
Co do OZ jest jeden podstawowy problem-ET 35. Będzie ocierało?
Toory mają idealne parametry (jak fabryka).
Rafal_Szczecin - 06-12-2009, 22:55
robertdg napisał/a: | ładne, ale jedna rzecz mi sie nie podowa, 8 dziur, podwojny rozstaw |
dlaczego Ci sie to nie podoba ?
mialem felgi z takim rozstawem (8 dziur ) przez 2 sezony, i nie dzialo sie z nimi nic nipokojacego
|
|
|