[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Automat dziwnie pracuje
Zolar - 15-11-2011, 00:00
marcin.art napisał/a: | Witam koledzy ja za to u siebie zaobserwowałem cos takiego podczas spokojnego przyśpieszania gdy skrzynia ma zmienic bieg z 3 na 4 słychać buczenie cos w stylu dzwieku opony jadącej po pasach na jazdni tylko głośniej jak puszcze lub dodam gazu dzwięk milknie
mam tez takie wrażenie jakby ten dzwięk przenosił rezonans na całą karoserje, i jeszcze nie zawsze ciagnie do przodu spod swiatel jak puszcze hamulec, poza tym wydaje mi sie ze biegi zmieniają sie płynnie
gdzie mogę szukać przyczyny? |
Mam podobne objawy i pytałem już wcześniej na forum, ale nikt nie był w stanie udzielić konkretnej odpowiedzi. Dostałem jedynie porady żeby udać się do speca od automatów. Jeden z kolegów napisał, że miał tak samo i w warsztacie powiedzieli mu, że to zepsuty "kosz forwardu".
Kiedy wymieniałeś olej w skrzyni i jaki masz przebieg?
marcin.art - 15-11-2011, 06:27
jestem swieżym posiadaczem gala mam go od miesiaca przebieg to 215tys a olej podobno był zmieniany przy przebiegu 190tys
jacobian - 15-11-2011, 19:21
marcin.art napisał/a: | olej podobno był zmieniany przy przebiegu 190tys |
pytanie czy był zmieniany także wcześniej, bo 190 tyś. to trochę późno jak na pierwszą zmianę oleju w automacie.
marcin.art - 15-11-2011, 20:42
mam nadzieje że był zmieniany niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić w 100%
polaff - 15-11-2011, 22:42
jacobian napisał/a: | marcin.art napisał/a: | olej podobno był zmieniany przy przebiegu 190tys |
pytanie czy był zmieniany także wcześniej, bo 190 tyś. to trochę późno jak na pierwszą zmianę oleju w automacie. |
zdania są podzielone.
znam takich co uważają, że wymiana oleju w skrzyni ASB to naciąganie klienta bo olej hydrauliczny się nie zużywa, a jego trwałość jest równa trwałości sprzęgieł skrzyni. Czyli jak sprzęgła się zajadą to olej jest na tyle zasyfiony, że trzeba go razem ze sprzęgłami wymienić.
jacobian - 16-11-2011, 19:19
polaff napisał/a: | zdania są podzielone.
znam takich co uważają, że wymiana oleju w skrzyni ASB to naciąganie klienta bo olej hydrauliczny się nie zużywa, a jego trwałość jest równa trwałości sprzęgieł skrzyni. Czyli jak sprzęgła się zajadą to olej jest na tyle zasyfiony, że trzeba go razem ze sprzęgłami wymienić. |
bardzo ciekawy pogląd tych ludzi. Są też tacy co myślą, że ziemia jest płaska
Hugo - 16-11-2011, 21:28
Zauważyliście w swoich Galach w automacie, że jak bardzo ostro zahamujecie to skrzynia tak jakby nie nadąża zrzucać biegów w dół i przed samym zatrzymaniem czuć poszarpywania? A może to normalne?
polaff - 16-11-2011, 21:29
jacobian napisał/a: | polaff napisał/a: | zdania są podzielone.
znam takich co uważają, że wymiana oleju w skrzyni ASB to naciąganie klienta bo olej hydrauliczny się nie zużywa, a jego trwałość jest równa trwałości sprzęgieł skrzyni. Czyli jak sprzęgła się zajadą to olej jest na tyle zasyfiony, że trzeba go razem ze sprzęgłami wymienić. |
bardzo ciekawy pogląd tych ludzi. Są też tacy co myślą, że ziemia jest płaska |
ja się nie znam na ASB wiem tylko jak tym jeździć. Zrobiłem autami z ASB już około 400kkm i nigdy nie miałem ze skrzynią problemów. ponad rok temu sprzedałem mondeo MK3 z 2003 roku, kupiłem je z przebiegiem 117kkm (znałem to auto od dnia odbioru z salonu). Ja nim zrobiłem 120kkm w trochę ponad rok, kupił je ode mnie kumpel z torunia i do 350kkm dojechał. W tym aucie była ASB i NIGDY nie był wymieniany olej (zalecenia ASO) skrzynia do dnia rozbicia auta chodziła nienagannie.
Powiedz mi teraz kto ma rację, bo ja nie wiem.
Wymieniać czy nie wymieniać?
jacobian - 16-11-2011, 21:36
polaff napisał/a: | Powiedz mi teraz kto ma rację, bo ja nie wiem.
Wymieniać czy nie wymieniać? |
W Galancie bo o nim mowa warto wymieniać olej i wydać parę stów niż remontować skrzynię. Zauważ, że INVECS jest bardzo zaawansowaną technologicznie zabawką.
Hugo,
nie zauważyłem, ale czuć redukcję bez szarpania przy łagodniejszym zwalnianiu.
polaff - 16-11-2011, 21:46
ja powiem tylko, że jak kupowałem gala w czerwcu miał przejechane około 240kkm i skrzynia czasem lekko szarpnęła.
Jeżdzę agresywnie, oleju nie zmieniałem (poprzedni właściciel niedawno przed sprzedażą zmieniał - jakieś 30kkm)
teraz auto ma przejechane 278kkm i skrzynia już konkretnie szarpie podczas zmiany biegów. Szczególnie podczas agresywnej jazdy i przeciąganiu do 6000obr/min. moze dlatego, że mam zbyt nisko odcięcie na LPG ustawione i do tego rozerwałem poduszkę mocowania silnika, a może poprostu skrzynia mi się kończy...
Krzyzak - 17-11-2011, 06:05
po co dywagować, skoro producent nakazuje wymianę oleju co pewien interwał określony w książce serwisowej
fj_mike - 17-11-2011, 10:55
Krzyzak napisał/a: | po co dywagować, skoro producent nakazuje wymianę oleju co pewien interwał określony w książce serwisowej |
Dokładnie.
Dla przykładu takie BMW E39 jest napisane wyraźnie, że oleju w automacie się nie wymienia.
mario mario - 21-11-2011, 21:23
Koledzy miałem nie rozpisywać się na temat oleju, a jak to pewien gościu mówi oliwi w skrzyniach biegów, ale napisze kilka słów, możecie wziąć je do siebie lub nie. Olej w skrzyni biegów posiada swoje właściwości, lepszy olej ma lepsze właściwości, gorszy, gorsze właściwości. Właściwości te to głównie zdolność smarowania i zdolność odprowadzania ciepła, to akurat określają normy, jak np. dexron. I teraz takie pytanie zwrotne, czy jest olej, który pod wpływem temperatury i okresu użytkowania nie zmienia swoich właściwości? chyba nie, więc macie odpowiedź na pytanie czy oliwę w skrzynkach biegów powinno się zmieniać i proszę nie przytaczać przykładów z manualnych skrzyń biegów bo to inna historia.
Zolar - 22-11-2011, 20:52
Polać mu bo niby mądrze gada. Nie można jednak być obojętnym na obiektywne korzyści płynące ze zmiany oleju. Przy wymianie u mnie olej był delikatnie przybrudzony to po pierwsze primo. Po drugie primo samochód po zmianie zaczął od razu płynniej jeździć. A po trzecie primo-ultimo skrzynia pracuje ciszej.
Ja się tam nie znam, ale chyba musi się to przekładać na żywotność elementów i jakość ich pracy.
polaff - 22-11-2011, 21:01
no to jeszcze mi doradźcie mądrego "atomaciarza" w okolicach Włocławka, Torunia, Bydgoszczy co by mi oliwę wymienił.
|
|
|