To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Outlandera - Mazda cx-7 lepasza od Outka????

rezon - 08-03-2011, 20:24

markyz, średnie 10,7 oznacza, że są ludzie, którzy mają 13, są i tacy co mają 8. Komputer to zazwyczaj optymista ;) W polskich trasach dość łatwo zejść jednak nisko ze spalaniem z uwagi na rozwijane prędkości, a raczej ich brak.
joachim69 - 08-03-2011, 23:31

te nowe silniki tsi to zupełnie inna bajka i są bardzo oszczędne
13zbyszek13 - 09-03-2011, 08:06

joachim69 napisał/a:
te nowe silniki tsi to zupełnie inna bajka i są bardzo oszczędne

Bardzo ale mimo wszystko myślę że 2.0 po miesicie spokojnie wyciągnie ze zbiornika minimum 11 l / 100 km . Tym bardziej że średnia w katalogu to 10,7 z góry zaniżona żeby klient lepiej sie czuł w momencie zakupu.

Anonymous - 09-03-2011, 09:18

To już się robi mocno off topic ale żeby uściślić dodam kilka informacji.
1.Miasto miastu nierówne - w Warszawie być może spalanie byłoby dużo wyższe ale w Szczecinie płynność jazdy jest dużo większa.
2. Samochód posiada system odzyskiwania energii oraz start/stop - z pewnością trochę to pomaga zaoszczędzić.
3. Styl jazdy - po mieście staram się jeździć płynnie to z pewnością ma wpływ na wysokość spalania.
4. Srednia spalania przedstawiona na stronie spritmonitor.de dotyczy róznych modeli silnika - ja posiadam słabszą wersje 180 konną.
5. Jazda po mieście tym autkiem odbywa się w zakresie obrotów 1200 - 2000 - średnio około 1500 !!!

Średnia wciąż poniżej 9 litrów :P

-WALDOR- - 09-03-2011, 19:10

rezon napisał/a:
markyz, średnie 10,7 oznacza, że są ludzie, którzy mają 13, są i tacy co mają 8. Komputer to zazwyczaj optymista ;) W polskich trasach dość łatwo zejść jednak nisko ze spalaniem z uwagi na rozwijane prędkości, a raczej ich brak.

w pełni się zgodzę z opinia powyżej...z jedna uwagą..8 litrów na 100km dla motoru 2.0 benzyna jest możliwe jeśli w trasie jeździmy stylem " na emeryta" tj. 90km/h załączony tempomat...po przejechaniu 700km na niedziele jedziemy do trójmiasta i robimy pozostałe 300 km w nocy trasa Gdańsk - Wejherowo i spowrotem ze 3 razy...z temperamentem emerytki jadącej na różaniec....
a 1200 obrotów w silniku benzynowym, podczas jazdy..hmmm..zaciąga Stasiem Lemem... :D

a już na poważnie od 16 lat jeżdżę benzyniakami...średnio 8l/100km to mi w Seacie Ibizie 1,4 się udawało utrzymać..zwłaszcza zimą...z włączonymi światłami, plus nagłośnienie(sprawdzone ręcznie na chyba 100 zbiornikach)..trasa/miasto 70/30...w foce 1,8 ..9,5 kręci łezkę w oku (kolejne 100 baków)..jak moja prędkość jazdy powoduje ,ze mnie rowery mijają lewym pasem dobijam do 9,0 l/100km...
osobiście dla w/w audichy typował bym spalanie 12-14 miasto i 8,5-9 trasa....co potwierdzają info od użytkowników w necie..ale mogę się nie znać... :wink:

Anonymous - 10-03-2011, 09:11

Rany ludzie - jestem ogromnie zaskoczony że takie spalanie wydaje się wam niemożliwe, pomimo iż podaje wam konkretny sposób pomiaru średniego spalania. Może mam posuty kalkulator :P . Niemniej macie racje być może jeżdze jak emeryt - dziś trasę 120km po drodze krjaowej zrobiłem 1h13 - a komputer pokazał mi spalanie 6.9l/100 - wiem że zaniża zużycie więc raczej stawiam że to będzie w okolicach 7,5l. I to już mój ostatni wpis w tym temacie - wierzcie lub nie, komentujcie lub nie - wasze prawo ;)
pozdrawiam

rezon - 10-03-2011, 09:21

markyz napisał/a:
Niemniej macie racje być może jeżdze jak emeryt - dziś trasę 120km po drodze krjaowej zrobiłem 1h13 - a komputer pokazał mi spalanie 6.9l/100 - wiem że zaniża zużycie więc raczej stawiam że to będzie w okolicach 7,5l.
czyli trzymałeś ok. 100km/h - 7l jest jak najbardziej realne w TSI
Student - 10-03-2011, 19:19

Carisma GDI 125KM, trasa 200km, 3 osoby + walizki, zrobiona w nieco powyżej 2h, spalanko 6.3l.
Spalanko w Warszawie czyli tryb mieszany korkowy max. spalanie w zimie 9.2 w lato 8.2.

Przy takim samym stylu jazdy Cari DID 130KM, ta sama trasa spalanie 5.3-5L, kapeluszowo 4.6l.
Warszawa Zima max. 8l, lato 7.2l.

Więc przy Audi jak najbardziej możliwe i gratuluję samochodu.
Tyle oszczędności PB/ON :badgrin: .

Aby nie robić off, wracamy do tematu.

joachim69 - 12-03-2011, 00:56

-WALDOR- napisał/a:
rezon napisał/a:

w pełni się zgodzę z opinia powyżej...z jedna uwagą..8 litrów na 100km dla motoru 2.0 benzyna jest możliwe jeśli w trasie jeździmy stylem " na emeryta" tj. 90km/h załączony tempomat...po przejechaniu 700km na niedziele jedziemy do trójmiasta i robimy pozostałe 300 km w nocy trasa Gdańsk - Wejherowo i spowrotem ze 3 razy...z temperamentem emerytki jadącej na różaniec....
a 1200 obrotów w silniku benzynowym, podczas jazdy..hmmm..zaciąga Stasiem Lemem... :D

a już na poważnie od 16 lat jeżdżę benzyniakami...średnio 8l/100km to mi w Seacie Ibizie 1,4 się udawało utrzymać..zwłaszcza zimą...z włączonymi światłami, plus nagłośnienie(sprawdzone ręcznie na chyba 100 zbiornikach)..trasa/miasto 70/30...w foce 1,8 ..9,5 kręci łezkę w oku (kolejne 100 baków)..jak moja prędkość jazdy powoduje ,ze mnie rowery mijają lewym pasem dobijam do 9,0 l/100km...
osobiście dla w/w audichy typował bym spalanie 12-14 miasto i 8,5-9 trasa....co potwierdzają info od użytkowników w necie..ale mogę się nie znać... :wink:
to nie ta bajka ,wbrew pozorom silniki benzynowe też ewoluują i tsi jest tego przykładem , ponad 200 konny silnik pali po mieście 12 litrów z dsg a mi tyle spala manual z dieslu :?
Anonymous - 12-03-2011, 16:06

-WALDOR- napisał/a:

Hmm, ja wcześniej jeździłem Accordem 2.0 (benzyna) i na trasie rzadko kiedy przekraczałem 8.5 l, a mam ciężką nogę. Przy stałej prędkości autostradowej miewałem 7.5 l, natomiast przy dużym ruchu i stałej prędkości na poziomie 70 km/h udało mi się zejść do 5.9 l. W Warszawie Honda paliła 10.5-10.8 l.

Ostatnio dostałem zastępczego Lancera Sportback 1.8 i po Warszawie wyszło 11.5 l.