Komputery, RTV, AGD, Komorki - jaki polecacie laptop
krzychu - 02-07-2012, 14:27
elektryk napisał/a: | Z własnej praktyki wiem że serwisy jakiegokolwiek sprzętu i producenta są złe i traktują klienta jak zło konieczne. |
No zależy który. Powiem Ci, że przez parę lat tyle się naoglądałem, że nieraz sam nie wierzyłem, że to naprawili na gwarancji... Często byłem w szoku... Tylko, szkoda, że nikt na forum nie wpada potem i nie chwali się np. tak "wymienili mi urwane/złamane słuchawki", "wyczyścili mi alfe, wymienili cały panel przycisków, mechanizm lustra 5 dni przed końcem gwarancji a sam aparat wyglądał jakby go na wojnie miał chodź to poczciwa A300 bez żadnych uszczelnień". "Wymienili mi po 7 latach matrycę w aparacie który 4 lata leżał w szufladzie, a przeczytałem, że jest jakaś akcja".... "Miałem małą plamkę na wyświetlaczu od aparatu (widać tylko na niektórych kolorach pod kątem i to od góry), w sklepie mi powiedzieli, że tego nawet nie widać i że nie wpływa na robienie zdjęć, normalnie wymienili i to nie jakiś aparat za 5000zł tylko w takim za 1000zł, a ja to chyba paluchem sam zrobiłem tą plamę", "wymienili mi przycisk od spustu migawki w H2 po 3 latach po gwarancji"....
elektryk napisał/a: | Producentom już dawno przestało zależeć na tym żeby sprzęt był trwały a serwis utrzymywał dobrą renomę marki. |
Z moich obserwacji wynika co innego. Producentowi zależy, co z tego jak serwis to niezależna firma jak ASO i niekiedy producent nie ma jak powiedzieć "poprawicie się albo odbiorę autoryzację".... A nawet jak jest "poprawimy się" to potem znowu trzeba z rok poczekać na ankiety od klientów, tajemniczych klientów serwisowych, skargi itd itp.
Hubeeert - 02-07-2012, 17:59
krzychu opisywałem juz przypadek matryca w moim lapku - polska infolinia SONY "matryca nie podlega gwarancji". UK infolinia - sprawdzimy, naprawili, odesłali do domu z listem z przeprosinami za kłopot w ciągu 3 dni roboczych.
krzychu - 02-07-2012, 18:05
Hubeeert - a ja pisałem, że to dla mnie wielce niezrozumiałe... Chodź tak jak ja pewnie infolinia w Polsce nie widział tej matrycy....
Hubeeert - 02-07-2012, 19:57
Dokładnie tak - i dlatego dla mnie takie podejście naszych serwisów jest nie do przyjęcia
bastek - 02-07-2012, 20:54
nie wiem czy było w tym wątku... żona potrzebuje małego laptopa 10 cali
do prezentacji, i ew, do pisania w podróży. i czasem do internetu
żeby się dało do ładowarki samochodowej podpiąć
przydałoby się wi-fi
i z allegro - np goclever 10 cali za 450 zł, z systemem android
http://allegro.pl/netbook...2432564946.html
albo coś z windowsem - ale ceny od 900-950 zł.
czy to coś za 450 zł będzie działąło? czy na tym androidzie uruchomię jakiś ms office, albo choćby openoffice? co to ten android? czy będzie takie coś kompatybilne z normalnym lkaptopen z windowsem 7 i pakietem MSoffice? tzn Magda pisze sobie coś na dużym, na podróż zabiera rmały pisze dalej, po powrocie wraca na duży?
może coś innego polecicie? wymagań technoicznych nie ma - żeby chodziło coś do prezentacji, jakiś edytor textów, arkusz kalkulacyjny i działało kilka godzin
krzychu - 02-07-2012, 21:00
Raczej odpuść androida....
A jak coś to szukaj AMD Brazos czy Fusio (jakoś to różnie nazywali). Ale szukaj ciut więcej np. 11 cali... 10-tki to naprawdę masakra. Najlepiej coś z 1366x768....
i9i - 02-07-2012, 22:31
bastek napisał/a: | żona potrzebuje małego laptopa 10 cali |
Ja kupiłem Asusa EeePc, dokładnie 1015BX 10 cali, dwurdzeniowy AMD C-60 z wbudowanym APU i jakimś boosterem co w porywach ma dawać 2x1,3GHz za 9 stówek w Media Expercie. Ale jakbym go kupował teraz to tego egzemplarza bym nie kupił i podpowiem na co zwróć uwagę przy zakupie netbooka: Pamięć RAM - czy jest w slocie czy wlutowana w płytę (możliwość rozbudowy) u mnie wlutowali i mam niesmak, bateria - jaka jest jej pojemność bo w asusie występuje kilka do jednego modelu, no i system Win7 SE (starter edition) obsługuje do 1 GB ram ale przy takiej ilości chodzi to po japońsku czyli jako tako, mi głównie zależało na wyjściu HDMI i w tej materii zakres netbooków jest ograniczony a do prezentacji bardzo się może przydać, nadmienię, że podłączam sobie wypierdka pod monitor 23" i na full HD sobie radzi.
A jeśli chodzi o GoClevera to raczej zabawka do domu niżeli narzędzie do pracy, pomimo złącza HDMI jest brak wyjścia VGA do którego można podpiąć przejściówki z sygnałem analogowym (S-Video, Component) tylko 4 GB wbudowanej pamięci co zmusza do zakupu pojemnego pena bądź karty albo dysku zewnętrznego no i na potencjalnego windowsa może nie wystarczyć miejsca, jednordzeniowy procek i 512MB ramu to też nie za wiele.
docencik87 - 03-07-2012, 12:02
bastek, ja bym Tobie polecił Acer'a Aspire One 722. sam takowego posiadam i jestem mega zadowolony. Matryca ma rozmiar 11,6" o rozdzielczości HD (1376x736), do tego procesor taki jak u i9i AMD C-60 1.0 GHz + Turboboost na 1,3 GHz. Grafika jest zintegrowana w procesor a jest to Radeon HD6290. Do tego 4GB pamięci RAM oraz Windows 7 Professional. Laptop posiada wyjście HDMI także bez problemu można podłączyć pod telewizor i oglądać filmy w FULL HD. Dysk twardy to 500GB. Ja rok temu wyrwałem go bez systemu za 1049 w x-kom. Do tego bateria, gdzie z włączonym WiFi pociągnie 6 godzin a bez to spokojnie 8.
Dokładnie to ten model:
http://www.x-kom.pl/p/763...0-czerwony.html
tylko, że z dyskiem 320GB.
I powiem Ci, że ostatnio sprawdziłem serwis Acer'a, bo wysłałem kobiety laptop Acer 4810T i wrócił po 7 dniach naprawiony i dodatkowo wykryli uszkodzony dysk twardy o czym nie miałem pojęcia. Oczywiście wymiana na nowy.
Anonymous - 04-07-2012, 19:27
Dzięki za pomoc w wyborze (Napisano z Vaio)
bastek - 04-07-2012, 19:43
acery dwa mi ktoś podkupił i żona ma toshibę. na razioe działa
JCH - 19-07-2012, 21:31
Doradźcie jakiś "lapitopi" w ok. 2 tys. zł (+/- 200)
Ma to być raczej do pracy biurowej, nie żadne tam gry, po prostu żeby sprawnie chodziło
Z racji tego, że obecny sprzęt to Asus F3E (2008 r.) i chodzi bez zarzutu to przyglądałem się Asusom. Coś takiego znalazłem:
http://www.komputronik.pl...X210V_8_GB.html
Procesor: Intel Core i3
Pamięć: 8 GB
Reszta chyba podobnie jak w innych modelach.
Chętnie wysłucham uwag czy w tej cenie szukać czegoś innego, czy dołożyć, czy nie ma sensu przepłacać....
krzychu - 19-07-2012, 22:00
Jak nie chcesz grać i chcesz mieć w miarę długowiecznego to szukaj z grafiką zintegrowaną czyli takich przy których napisane jest "karta zintegrowana" lub Intel HD2000/3000/4000.... (są bardziej wytrzymałe, te z zewnętrzną grafą coraz częściej się rozlutowują) Najlepiej poszukaj z i5 w tej cenie coś znajdziesz. Moim zdaniem 4GB spokojnie by wystarczyło.
Na Twoim miejscu przed zakupem obowiązkowo bym pomacał czy plastiki nie wyglądają na palcujące się, nie są świecące (szybko się porysują) i czy jak go chwycisz rękami to czy się obudowa za bardzo nie ugina nie da się go lekko wykrzywić bo od tego potem zależy na ile będzie wytrzymały szczególnie jak często przenosisz...
Patrzyłem ostatnio bo brat mnie pytał co można kupić i tak koło 2400 już całkiem sensowne modele widziałem nawet ostatnio z matowymi wyświetlaczami...
Morfi - 20-07-2012, 07:17
JCH, W tarnowskich górach masz tani sklep x-kom.pl
RalfPi - 20-07-2012, 08:02
kupowałem w x-komie - dobry zakup
A co do Lapka, to kupiłem ponad rok temu za 3200 13 cali chyba I5 z grafą całkiem spoko + 8 GB ramu - bateria trzyma około 5h pracy (!) także w podróży się sprawdza.
W komputroniku kupowałem, bo mnie 10x0% raty skusiły. No i tam też był komp, który mnie interesował.
Pozdrowienia!
JCH - 20-07-2012, 18:36
krzychu napisał/a: | Najlepiej poszukaj z i5 w tej cenie coś znajdziesz. Moim zdaniem 4GB spokojnie by wystarczyło |
Do i5 trochę trzeba dołożyć. No właśnie, co lepiej:
- i5 i 4 GB RAM-u za ok. 2,5 tys.
- i3 i 8 GB RAM-u za ok. 2,2 tys.
Ceny z Komputronika, w x-komie nie znalazłem tych modeli z i5. Są inne modele ale jeszcze droższe.
|
|
|