To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - PowerWagon II

Jogurt - 13-08-2011, 13:40

jak wczoraj wracałem do domu kierownica była lekko przekrzywiona, byłem teraz na spokojnie pooglądać. silnik pojechał w tył dlatego zerwana jest poduszka od rozrządu, jeśli ona jest zerwana to tak jak piszesz Krzysiek.
Wszyc napisał/a:
przednia jest do belki silnika zamontowana jak pas przedni oberwał to i pewnie po belce silnika ale ona jest wymienialna więc bez stresu jeżeli mówimy o tej od rozrządu to też jeszcze bez stresu bo właśnie przemieszczenie przedniej łapy która jest na belce silnika mogło spowodować te problemy...
podłużnice proste , ale na górze ta z lewej się poddała, z prawej jakby taka malutka buła też była. poduszka silnika cofając się zagieła delikatnie kielich. szlag mnie zaraz trafi, jak pomyślę że nieźle popłynę na tym wypadku. wątpię że z ubezpieczenia i za wrak wyjdę w okolicach 19-20k pln.
właśnie był u mnie kolega blacharz-lakiernik, stwierdził że spokojnie do zrobienia.
Wojciech Bogacz napisał/a:
po urzedzeniu tego typu albo zrobi się auto w 100% idealnie, albo potem zawsze czuć, że coś jest nie tak.

no i co teraz, nie chcę po naprawie mieć drgań albo koślawego auta bo coś czego nie było widać bruździ. sam już niewiem ,przez te pół roku z auta byłem bardzo zadowolony, doinwestowałem je ...

Anonymous - 13-08-2011, 14:28

heh.... nie wiem co napisać.... :( dobrze że Wam się nic nie stało.

Szkoda PowerWagon'a, szczególnie że pomagałem w kupnie tego auta to czuję się jakoś tak też związany no i w końcu brat białego bo z tego samego żłobka przygarnięty.... :cry:
Miśka raczej bym naprawiał, luckyluk miał chyba mocniej stukniętego i doprowadził go do porządku.

jak wyrwało silnik z poduchy to niech Ci likwidator wpisuje wszystkie do wymiany bo pewnie też są już szarpnięte.

Anonymous - 13-08-2011, 14:33

Ja - jako były agent ubezpieczeniowy - od wczoraj zastanawiam się ile dostaniesz z ubezpieczenia... Biorąc pod uwagę, że jest to Galant z 1999 ogólna wartość będzie oscylować wokoło 13.000 pln. Może zdarzyć się tak, że nawet 10.000pln nie dostaniesz... :evil: Oczywiście mówię tutaj o szkodzie całkowitej + "wrak" zostaje u Ciebie. Niestety w Polsce nikt nie bierze pod uwagę czy jest to GLS, Elegance, Avance czy Sport Edition... Galant to Galant. Jedyne co podnosi wartość tego samochodu to silnik, nic poza tym... :?
Wszyc - 13-08-2011, 14:49

kuzi napisał/a:
że nawet 10.000pln nie dostaniesz..

Za tyle to wyremontujesz 3 rozbite galanty i jeszcze na browar zostanie :P

blacharka - max 1500zł ( przynajmniej takie ceny u mnie )
reflektorów i poduszek nie liczę bo to grosze
maska też tanio pewnie z 200-300zł max
błotniki z 200-300zł oba
zderzak no ciężko dorwać pewnie to będzie dość drogi
belka grosze pewnie ze 100zł
Najdroższe do malowanie chyba :P
nie wiem co tam jeszcze uległo zniszczeniu ale w 5tyś zł by się z tym zmieścił :)

A u mnie w E5 po takiej stłuczce to bym się w 2,5tyś zł zmieścił :)

fj_mike - 13-08-2011, 15:32

Przykro mi z powodu miśka :cry:
Mam nadzieję, że wszystko potoczy się w dobrym kierunku i nie będziesz w plecy.

Wojciech Bogacz - 13-08-2011, 17:17

Jogurt napisał/a:
no i co teraz, nie chcę po naprawie mieć drgań albo koślawego auta bo coś czego nie było widać bruździ.

Ogólnie - jak pisałem - trzeba zrobić porządnie :) Inaczej szkoda auto naprawiać.

Co do decyzji co dalej - ja bym się tam wstrzymał na odpowiedż z firmy ubezpieczeniowej ile zamierzają wypłacić.

W kwestii wysokości też nie byłbym takim pesymistą bo dwa lata temu za mojego Lancera 1994 r. firma wypłacała 6500 zł ! W odatku nie był jakoś tam na maksa dopicowany jak Twój Gal.

sveno - 13-08-2011, 18:33

Wszyc napisał/a:
blacharka - max 1500zł ( przynajmniej takie ceny u mnie )
reflektorów i poduszek nie liczę bo to grosze
maska też tanio pewnie z 200-300zł max
błotniki z 200-300zł oba
zderzak no ciężko dorwać pewnie to będzie dość drogi
belka grosze pewnie ze 100zł

reflektory po 200zł szt, kierunkowskazy 40zł/szt
maska z duzym garbem to 500zł
kompletny zderzak z tymi halogenami to ponad 1000zł ale skoro halogeny masz całe...
oprócz belki to pewnie całe przednie wzmocnienie, to są dwa różne elementy, zapewne wyjdzie jeszcze chłodnica jak i nie dwie (ta od klimy też) bo jeżeli nawet nie cieknie, to się pozaginała i już nie będzie miała takiej sprawności i łatwo będzie przegrzać silnik, ciekawe co z wiatrakami, działają? Ogólnie ciężka sprawa, współczuje, bo wszystko jest do zrobienia, ale ile z tym zachodu, biegania po sklepach, mechanikach, lakiernikach i ubezpieczalniach :(

Seichan - 13-08-2011, 18:48

sveno napisał/a:
Ogólnie ciężka sprawa, współczuje, bo wszystko jest do zrobienia, ale ile z tym zachodu, biegania po sklepach, mechanikach, lakiernikach i ubezpieczalniach :(

Jak trzeba będzie powalczyć z ubezpieczycielem, to daj znać.

sveno - 13-08-2011, 18:58

Seichan, bardziej kochanej osoby niż Ty na forum to chyba nie ma :) Dobrze, że istnieje taka Mitsumananiaczka z wielkim sercem i wiedzą na temat ubezpieczalni :)
robertdg - 13-08-2011, 22:04

Derpin napisał/a:
Miśka raczej bym naprawiał, luckyluk miał chyba mocniej stukniętego i doprowadził go do porządku.
lucky się wślizgnął pod auto i uszkodzenia były na 100% mniej poważne, bpo u niego poszła w większości góra

Wszyc napisał/a:
nie wiem co tam jeszcze uległo zniszczeniu ale w 5tyś zł by się z tym zmieścił :)
Jak wstępnie policzyliśmy to 5-6tyś trzeba liczyć na naprawe, zatem opłaca się kupić angola i mieć wszystkie fanty poza reflektorami

Weźcie pod uwagę, że spore uszkodzenia są tam gdzie oczy nie docierają, a wyjdzie to po rozebraniu wszystkiego. Pozostaje liczyć na pozytywny efekt bojów z ubezpieczycielem

Seichan - 13-08-2011, 22:08

Sądząc po uszkodzeniach pewnie zrobią szkodę całkowitą, co w tym wypadku będzie chyba najkorzystniejszą opcją z finansowego punktu widzenia.
robertdg - 13-08-2011, 22:24

Na 100% szkoda całkowita, same powierzchowne uszkodzenia przekroczą wartośc auta z kosztorysu Eurotax/Audatex
Seichan - 13-08-2011, 22:30

robertdg napisał/a:
Eurotax/Audatex

PZU ostatnio działa też na InfoExpert...

Tak w ogóle, to gdzie był sprawca ubezpieczony?

robertdg - 13-08-2011, 22:38

InterRisk, Jogurt napisał strone wcześniej
2Fast4U - 13-08-2011, 23:01

Noooo jak ja bym się temu szkodziarzwi z forhenda odwinęła to sam by dachował o 360 stopni po tym skrzyżowaniu :evil: Taki śliczny Galant oberwał przez jakiegoś buraka :evil: Miejmy nadzieję, że da się go doprowadzić do zadowalającego Ciebie stanu i co najważniejsze dobrze, że Tobie nic się nie stało :goodman: