To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] paliwożerny samochód ! jak u Was ze spalaniem i ..

cansa - 16-12-2015, 20:59

Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na forum :)
Śledzę je już od jakiegoś czasu, ponieważ od 1,5 roku jestem posiadaczem Space Stara silnik 1.3

Niestety od pewnego czasu mam poważne problemy ze spalaniem w swoim miśku. Doszło do tego, że potrafi spalić w mieście nawet po 12l/100, a zejście poniżej 10l jest możliwe tylko gdy nie ma korków.
Wymieniłem już filtr powietrza, oraz wyczyściłem przepustnice.

Podejrzewam że problem może dotyczyć sondy lambda, jednak nie pojawia się żaden błąd 'check engine' :rolleyes:

Ogólnie to jak podłączyłem EvoScan to często zdarza się że druga sonda przez dłuższy moment wskazuje 0V
A tak wygląda to podczas jazdy:

Dodam jeszcze że podczas przeglądu sierpień 2014 normy spalania były troche przekroczone, a w tym roku już dwukrotnie. Myślałem że to pewnie zużyty kat, ale brak jakichkolwiek błędów w komputerze...

Paweł W. - 16-12-2015, 22:14

Witam,
Kolego, zanim EVOSCAN, zajrzyj do opon-moze cisnienie masz za niskie, do hamulcow, moze ktores kolo blokuje, dopiero potem silnik.
Zanim zaczniesz wymieniac, resetowac, kombinowac przyjrzyj sie swojemu autku, powod czesto bywa prozaiczny a unikniesz wydatkow.

Powodzenia
Pozdrawiam
Pawel.

Bizi78 - 17-12-2015, 07:19

cansa, tutaj masz temat evoscana i może tam ktoś coś podpowie.
http://forum.mitsumaniaki...t=40568&start=0
Trzeba będzie zrobić logi z jazdy jak ww temacie.

baraqs - 26-01-2016, 22:52

SpaceLookita napisał/a:
A moj,na Shell 98,czy mocniejszej,po miescie na krotkich odcinkach juz kolo 13 zlopie ;-) ....tylko miasto,wiec nie wiem,ile pali na trasie,raczej nie pojezdzi,to auto do miasta.....

Mój o zgrozo pali 14,5l/100km!
Owszem czasami go grzeję na postoju, ale żeby 14l/100km??
Świece-wymienione
Pierwsza Lambda-wymieniona
Cewki-wymienione
Kable wysokiego napięcia-wymienione
Opony-nowe
Nic nie hamuje-toczy się bez problemu na luzie
Paliwo-Shell to droższe (nie pamiętam nazwy)

SpaceLookita - 28-01-2016, 09:58

Coz,gratuluje.U mnie faktyczne spalanie to ponad 10 l/100 po miescie.
NIestety,zaraz napisze we wlasciwym watku,ale zawiesil mi sie wyswietlacz spalania.Ten edit komp to porazka.Obsluga i przeliczanie informacji,nawet w dzialajacym,to glupota.Zlicza z duzym opoznieniem po zatankowaniu,albo w ogole nie zlicza,albo sie zawiesza....

Bizi78 - 28-01-2016, 15:37

W moim przypadku komputer spalanie zaniża o około 0,5l.
Z przeliczaniem nie ma problemu bo po zatankowaniu wystarczy kilkaset metrów przejechać :wink: .
Komputer nie przelicza jak zatankujesz mała ilość paliwa.

SpaceLookita - 28-01-2016, 18:47

JA tankuje caly bakol...i qpa.....Szlag mnie trafia......Zawsze wiedzialem,ze: Toyota,Honda, Mitsubishi,Nissan...sa jakosciowo w tej kolejnosci....Oki,mam szrociaka....Oby tylko to mu padlo,poza tym,jestem happy.
mkm - 28-01-2016, 19:39

Masz "szrociaka" bo wciskałeś guziki, aż w końcu szlag go trafił?
Tego bym nie wymyślił.

Co do Twojego problemu - poszukaj na jakimś szrocie SpaceStara i podjedź podmienić.
Jak zadziała to kup, jak nie to szukaj usterki dalej.
Nie wiem gdzie on ma czujniki, ale w starych autach pierwsze co sprawdzamy to "kontakt" czyli wtyczki :wink:

SpaceLookita - 29-01-2016, 11:53

Szrociak,to w mojej nomenklaturze leciwe autko,z duzym dosc przebiegiem.Podpialem 2 progr. na Emu,niczego nie znajduja.NIe wiem,gdzie sa wtyczki,moze cos na mrozach padlo,odtaja wiosna,odetka sie,na razie po odpieciu kompa nic nie pomoglo,ale moze poczekam,pojezdze....:-)
baraqs - 14-02-2016, 23:43

Okazało się, że spalanie było olbrzymie bo silnik był niedogrzany z uwagi na jazdy w krótkich trasach poniżej 5km, zimę i zakorkowane miasto.
Dzisiaj uderzałem 20km poza miasto, piąty bieg, prędkość 90km/h, zresetowałem licznik i okazało się średnio 6,8l/100km w drodze powrotnej na już rozgrzanym silniku.
Niestety korki robią swoje, a jazda wyłącznie do przedszkola po dzieci, czy do Biedronki na zakupy nie daje zbyt pozytywnego wyniku.

AidsD - 15-02-2016, 21:08

baraqs, na takie jazdy wystarczy 0.9 bo moze zdarzylby sie zagrzac
SpaceLookita - 06-03-2016, 16:06

Komputer sie odwiesil.Przyczyn jest kilka.Wymienie,moze ktoras jest glowna,ale....wazne ,ze dziala.....Szkoda,ze nadal pali ponad 11 po miescie....
Zanim sie odwiesil,wypalilem bak 98ki,potem zalalem 95 Shellowska..Auto stalo 8 dni w garazu,odpialem na ten czas EMU27,zabralem go ze soba na wyjazd w innym aucie.Najprawdopodbniej,to on byl winny.Spiety obwod ,chyba kasuje wyliczenia kompa samochodowego.NIe wiem,co bylo glowna przyczyna.Poki co,komp wyswietla parametry,Emu nie mam wpietego,auto jezdzi ,jak dotychczas na krotkich odcinkach.....