Nasze Miśki - tomusn - Colt Z34A allshift - ciąg dalszy
Pawlik84 - 21-07-2017, 17:47
I jaka diagnoza?
Sam obstawił bym coś z zaworami. Ktoś miał podobny problem na forum i jeden z zaworów takie dzwonienie wydawał.
Co do rozrządu ile kosztuje wymiana? Ja bym brał ten oryginalny (niby) z allegro. Myślę że na rozrząd jeszcze czas... ale hmm koledze w Lancerze 1.6 poszedł po 120kkm :/
tomusn - 27-07-2017, 21:09
Ostatnimi czasy skrzynia coś tam szarpała przy zmianie biegu, ale po zgaszeniu/zapaleniu było ok.
We wtorek wracaliśmy z wakacji i znów szarpanie, więc na pobocze, włącz/wyłącz i biegów już nie było. Wstecznego nie wbijało wcale (0), a zamiast 1 było N i próba wrzucenia biegu z szarpaniem.
Oczywiście kontrolka silnika - ON
Auto na lawecie pojechało do Elbląga, do (w sumie) przypadkowego mechanika. Odczytał błędy i poszedł odrabiać pracę domową. Zadzwonił wieczorem, że wysprzęglik (https://automator.pl/wysprzeglik-sprzegla-sachs-3981-000-067--453920s) dostał wody ("spuchło aluminium"), rozebrał, przejrzał, złożył ("silikon reinz"), działa.
Ostateczną winą była korozja styków na czujnikach ("hallotronowych") położenia tego wypychającego trzpienia, czy jak tam zwał, oczyścił je i zagrało.
Mówił coś jeszcze o kalibracji, choć nie wiem czy jest jakaś procedura.
W każdym razie te zabiegi pomogły, testował solidnie ("40km") i oddał mi auto.
Test 230 km - bez problemów.
Generalnie polecam mechanika - Elbląg, Dojazdowa 14, niedaleko Nordglass, warsztat w takim fatalnym garażu...
A co to dzwonienia od strony rozrządu - myślę, że to osłona wydechu skorodowała i wpada w wibracje.
RADAR-C_2007 - 28-07-2017, 20:29
Witam. Mam pytanie odnośnie skrzyni.. Bo dziś znowu mnie coś zaskoczyło. Otóż, czy jak chcesz wrzucić bieg wsteczny R to musisz wciskać hamulec? Albo jak dajesz na A to również? Bo u mnie teraz biegi wchodzą bez użycia hamulca czy to R czy A... tak raczej nie powinno być, kurcze mamy ten samochód bardzo krótko i nie mogę go jeszcze zrozumieć.
tomusn - 31-07-2017, 22:28
zawsze hamulec
RADAR-C_2007 - 01-08-2017, 15:55
Witam. Właśnie, masz rację bieg nie wejdzie jeżeli nie użyjesz hamulca. Natomiast u mnie, działają raz z hamulcem a raz bez. Zdecydowałem się na wizytę w ASO w środę po południu. Mam nadzieję, że uda się ustalić co Miśka boli Dam znać co dalej. Pozdrawiam
RADAR-C_2007 - 06-08-2017, 22:46
Witam. Znam wstępną ocenę sytuacji. Otóż, po wizycie w autoryzowanym serwisie Mitsubishi dowiedziałem się, że po weryfikacji za całą sprawę winny jest wysprzęglik centralny odpowiedzialny za zmianę biegów. Błędy które wykrył ich komputer okazały się odpowiedzialne za skrzynię biegów, ale po głębszej weryfikacji i jeździe próbnej przez mechaników oraz samego kierownika serwisu zostały wykluczone. Zrobili kalibrację, ale nie do końca została przyjęta przez komputer, podobno zmieni to wymiana wyżej wymienionego elementu. I teraz nie wiem co dalej z tym robić, gdyż nowy kosztuje ok 1300 zł na Allegro, używka 750, natomiast na aukcjach Ebay nowy element można mieć już za ok 950 zł z przesyłką z Niemiec. Zostaje jeszcze jedna kwestia, sprawdzenie starego wysprzęglika (nie wieńczy to możliwe) i czy można go jakoś zregenerować? wyczyścić? Nasmarować? Z serwisie powiedzieli, że nie bardzo, gdyż tym ustrojwstwem kieruje komputer. Co sądzicisz?
tomusn - 06-08-2017, 23:02
u mnie mechanik z brudnego garażu sobie poradził...
też mówił o kalibracji, że zrobił i chyba została przyjęta przez komputer, bo działa.
na nowym też należy przeprowadzić kalibrację, a jak ona nie zostanie przyjęta (nie do konca)?
tam są jeszcze fasolkowate otwory w obudowie wysprzęglika i można nimi coś dociągać, żeby kalibracji nie robić, ale za to bym się nie brał.
RADAR-C_2007 - 09-08-2017, 00:08
Dzisiaj rano, ku mojemu zaskoczeniu zadzonili do mnie z ASO Rzeszów. Po głębszym poznaniu i weryfikacji błędów stawiają na winę wesprzęglika. Cena za kalibrację z montażem ok 200 zł. Do tego muszę kupić ten element a ceny są różne jak pisałem w poprzednim poście. Jeszcze nie wiem gdzie go kupię. Na razie samochód stoi w garażu, jest sprawny i biegi przerzuca jak powinien ale myślę że usterka wcześniej czy później i tak nastąpi. Poczekam z naprawą na koniec sierpnia, początek września przy okazji wymienię olej w skrzyni biegów i silniku..
MarcinZ - 19-10-2017, 18:43
tomusn, Pokaz zdjecia oslony silnika gornej ? http://allegro.pl/oslona-...3.html#imglayer cos takieego ?
tomusn - 07-03-2018, 23:22
nie było mnie tu trochę, ale właśnie tak to wygląda, i są wszystkie gumki od dołu - bardzo dobrze!
tomusn - 19-06-2018, 23:27
hej
przegląd kolejny śmignął, i 250tys już niedługo
wymieniłem prawy reflektor, stary pękł wzdłuż krawędzi maski.
tomusn - 09-07-2018, 15:35
250tys minęło w piątek
tomusn - 16-07-2018, 22:46
kupiłem prawy reflektor , niestety auto z Francji miało reflektor Anglii
a pytałem sprzedawcę 3 razy...
w sumie zorientowałem się po kilkunastu dniach, na stacji diagnostycznej. koleś się wyparł...
rozebrałem, rozkleiłem, zamieniłem klosze, skleiłem i śmiga...
także uważajcie
Bizi78 - 16-07-2018, 22:55
tomusn napisał/a: | w sumie zorientowałem się po kilkunastu dniach, na stacji diagnostycznej. |
A tak z ciekawości, ludzie nie migali drogowymi jak ich mijałeś .
tomusn - 17-07-2018, 23:13
nie, to prawa lampa , więc świeciła w pole, i była dość nisko ustawiona
|
|
|