[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?
Croom - 07-11-2012, 14:49
Witam,
Dziękuję za kontakt na forumowanie nie mam czasu ale postaram się w jakis sesowny sposób odpowiedzieć w kwesti oleju.
Olej olejem musi być pewny wysokie klasy innaczej jest w EVO inaczej w innych cywilnych Lancerkach.
Pozdrawiam serdecznie
pablo diablo - 07-11-2012, 15:04
Jalal_79 napisał/a: | Witam kolegów, przepraszam że zrobię zamieszanie, ale poprosiłem kolegę Piotra z portalu "www.zmienolej.pl" o odwiedziny naszego forum i profesjonalne podejście do tematu. Piotr sprzedaje i ma wiedzę na temat olejów Fuchs, Amsoil, Millers.
Pozdrawiam |
Ja Bardzo czekam na konkretne wpisy czy olej jaki mi doradzono do mojego silnika 1,8 DID (DPF) ten Motul 5w 30 to odpowiedni olej czy raczej nie, co do milersa kolega jaceksu79 może i ma racje ale ja zmieniam dość często olej a cena oleju Milersa z góry zostaje skreślona. Na temat olejów mam małe doświadczenie. W galu przez 6 lat jeździłem na Mobil 1 i był super nigdy nic nie ubywało i silniczek zawsze chodził cichutko ale zmieniałem go co 10 tys i możne dlatego zawsze było super.
Croom - 07-11-2012, 16:26
Aby nie rzucać słowami na wiatr napisz co producent zaleca do Twojego silnika.
Nie chodzi o markę ale o API , ACEA itp.
To będzie punkt wyjścia
jaceksu79 - 07-11-2012, 17:22
C1,C2,C3 - mitsu jest zawsze tolerancyjne do olejow. Ogolnie wszystko co pod dpf. TYLKO tak jak w kazdej marce sa rozne kwiatki, jak w tym przypadku drastycznego przybywania stanu oleju silnikowego na wskutek wypalania dpf-u oraz o coraz czesciej spotykanych przypadkach zapiekania pierscieni.
Croom - 08-11-2012, 08:55
Ale są różnice miedzy C1, C2 czy C3 i wrzucanie przez producenta tego do jednego wora świadczy o tym jak podchodzi do konsumenta.
Trik - 08-11-2012, 09:15
Te kategorie C1, C2, C3 (i nie tylko) nie mają przypadkiem związku z warkunkami w jakich uzytkowany jest samochód? Liczbą pokonywych kilometrów (miasto - trasa) w jakichś uśrednionych proporcjach, stylem jazdy itp itd. Może producent zakłada "klasy" oleju właśnie na podstawie uśrednionych danych procentowych? I zakłada też że np ASO, pan Kazio, czy sprzedawca olejów wlewając/zalecając olej zrobili odpowiedni wywiadzik z kierowcą, by dobrać olej adekwatny do tych że procencików/danych
pablo diablo - 08-11-2012, 19:09
jaceksu79 napisał/a: | 10W60
[ Dodano: 05-11-2012, 21:58 ]
pablo diablo napisał/a: | teraz zalałem MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30
coś o tym powiesz? |
o poprzednim się nie wypowiadam ale o tym, próbowałem znaleźć coś czy on ma w bazie estry, czy PAO(PoilAlfaOlefin) czy mieszankę estrów + PAO + HC... znając ich praktyki to stawiam że to jest jednak ester... jednak nie mam potwierdzenia. Jeżeli tak jest to strzelasz sobie w kolano - bo estry powodują silną korozję, a dokładniej idąc w stronę trybologii zjawisko fretting-u.. krótko mówiąc idealna droga do stanięcia pierścieni... Estry natomiast lepiej przylegają do metalu...
Estry też dobrze absorbują ON, więc podczas wypalania może go Tobie dużo przybywać. PAO znacznie mniej ... Wszystkie syntetyczne oleje millers do premium są PAO , tylko serie do moto sportu mają estry ale to dlatego że tam już liczą się inne kryteria
Tak czy owak do tego diesla bym wybrał PAO |
Oto odpowiedź jaką dostałem z Motula więc kolano jeszcze całe kolego
''Motul robiony jest Na bazie PAO (PoliAlfaOlefin). Nie używamy baz estrowych do produkcji olejów serwisowych, przeznaczonych do długich przebiegów między wymianami (typu Long Life).''
jaceksu79 - 08-11-2012, 22:36
pablo diablo napisał/a: | jaceksu79 napisał/a: | 10W60
[ Dodano: 05-11-2012, 21:58 ]
pablo diablo napisał/a: | teraz zalałem MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30
coś o tym powiesz? |
o poprzednim się nie wypowiadam ale o tym, próbowałem znaleźć coś czy on ma w bazie estry, czy PAO(PoilAlfaOlefin) czy mieszankę estrów + PAO + HC... znając ich praktyki to stawiam że to jest jednak ester... jednak nie mam potwierdzenia. Jeżeli tak jest to strzelasz sobie w kolano - bo estry powodują silną korozję, a dokładniej idąc w stronę trybologii zjawisko fretting-u.. krótko mówiąc idealna droga do stanięcia pierścieni... Estry natomiast lepiej przylegają do metalu...
Estry też dobrze absorbują ON, więc podczas wypalania może go Tobie dużo przybywać. PAO znacznie mniej ... Wszystkie syntetyczne oleje millers do premium są PAO , tylko serie do moto sportu mają estry ale to dlatego że tam już liczą się inne kryteria
Tak czy owak do tego diesla bym wybrał PAO |
Oto odpowiedź jaką dostałem z Motula więc kolano jeszcze całe kolego
''Motul robiony jest Na bazie PAO (PoliAlfaOlefin). Nie używamy baz estrowych do produkcji olejów serwisowych, przeznaczonych do długich przebiegów między wymianami (typu Long Life).'' |
trzymaj się dalej za kolano - zapytaj czy to jest 100% PAO
pablo diablo - 09-11-2012, 03:34
Takim rozumowaniem istoty rzeczy możemy podważyć wszystko bo na 100% niema w życiu nic prócz śmierci i to do póki tego nie przeżyjemy niemożemy być pewni więc jeżeli ktoś pisze i mówi że coś jest Biale i bierze za to odpowiedzialność zawodową dlaczego ja mam podważać istotę tego i doszukiwać się czarnej strony ??
Chyba za ślepo wierzysz w fakt że pewna firma oleju jest NAj... I wszystkie inne nadają się do niczego. Myśle że brak ci dystansu
jaceksu79 - 09-11-2012, 07:55
pablo diablo, filozofujesz - pisałem wyżej, albo jest baza tylko pao albo sa estry albo mieszanina pao estry lub HC i o to mi chodzi... a Tobie o co chodzi? Jak będę mieć więcej czasu to sam posiedzę w sieci i poszukam
przeczytaj też co napisał croom, C1, C1, C3 jednak bardzo się różnią ja sobie z tego zdaję sprawę...a ogólne spostrzeganie jest takie, że im większa cyferka tym lepszy
I mam wrażenie, że co by nie polecić to i tak zawsze komuś się nie spodoba
Croom - 09-11-2012, 16:37
Cytat: | Te kategorie C1, C2, C3 (i nie tylko) nie mają przypadkiem związku z warkunkami w jakich uzytkowany jest samochód? Liczbą pokonywych kilometrów (miasto - trasa) w jakichś uśrednionych proporcjach, stylem jazdy itp itd. Może producent zakłada "klasy" oleju właśnie na podstawie uśrednionych danych procentowych? I zakłada też że np ASO, pan Kazio, czy sprzedawca olejów wlewając/zalecając olej zrobili odpowiedni wywiadzik z kierowcą, by dobrać olej adekwatny do tych że procencików/danych
|
Nie , te różnice to oprócz HTHS jakie tylko C3 ma wyższe od C1 i C2 to obniżona zawartość popiołów siarzanowych czyli chronimi katalizatory, egr i inne ekologiczne wynalazki.
DObry C2 , C3 nie jest zły.
C1 bym zostawił tylko do filtrów DPF bo wzgledem reszty ma zawartość popioów ok. 0.5%.
pablo diablo napisał/a: | 'Motul robiony jest Na bazie PAO (PoliAlfaOlefin). Nie używamy baz estrowych do produkcji olejów serwisowych, przeznaczonych do długich przebiegów między wymianami (typu Long Life).' |
A co ma piernik do wiatraka czyli estry i długie okresy między wymianami czy oleje serwisowe ?
Ni z gruchy ni z pietruchy ...odpowiedz.
Za długie interwiały odpowiadają pewne aprobaty normy oleje bazowe mają to nie wiem co wspólnego, olej bazowy to nośnik , dobrze że jest PAO czy ester ale takich olejów jest tylko kilka na rynku i na pewno nie kosztują 100 czy 130zł
Są oleje które powinny być na bazach HC są takie które w sporcie muszą mieć estry , sa takie które mają być tanie są takie które mają wytrzymać 2 godziny jazdy z prędkoscią obrotową 20 000km a są też takie które mają wystarczyć na 30 000km .
Ale jedno jest pewne żaden olej nie daje rady dłużej niż 12 miesięcy.
[ Dodano: 09-11-2012, 16:39 ]
I np. w MIVEC-ach 1.8 jeden olej potrafi zrobić się czarnypo 6000km a w innym silniku bedzie słomkowy.
Użytkownic nadal nie rozumieją że w wielu silnikach interwiał wymiany powinien wynosić 6-8 000km a nie 15 000km
jaceksu79 - 09-11-2012, 18:19
Croom napisał/a: | A co ma piernik do wiatraka czyli estry i długie okresy między wymianami czy oleje serwisowe ?
Ni z gruchy ni z pietruchy ...odpowiedz. |
ważne, że na forum fajnie wygląda
Croom napisał/a: | I np. w MIVEC-ach 1.8 jeden olej potrafi zrobić się czarnypo 6000km a w innym silniku bedzie słomkowy.
Użytkownic nadal nie rozumieją że w wielu silnikach interwiał wymiany powinien wynosić 6-8 000km a nie 15 000km |
i tak tego nie wytłumaczysz...przez kilka lat to ludziom tłumaczyłem...
Croom napisał/a: | Za długie interwiały odpowiadają pewne aprobaty normy oleje bazowe mają to nie wiem co wspólnego, olej bazowy to nośnik |
tak nie do końca
Ku świadomości:
dzisiaj w swoim nowym dieslu z dpf wymieniłem 1 raz olej po 2000km oczywiście na znany oraz uwaga zrobiłem oczywiście znaną płukankę przed wymianą... a po co? a po to tak czy owak... silnik ciszej pracuje niż na fabrycznym ( olej w normie MB 229.51) Kolejną wymianę planuję przy 10000km i tak każdą kolejną.. za każdym razem płukankę
Uwex - 10-11-2012, 08:13
Croom napisał/a: | jedno jest pewne żaden olej nie daje rady dłużej niż 12 miesięcy |
nawet jak się robi 5-6 tys. km rocznie ? (mam też takie auto, którym tyle robię rocznie max. ). Jeździ na syntetyku i wymieniam olej co 14 miesięcy .
mazin - 12-11-2012, 11:23
Uwex napisał/a: | Croom napisał/a: | jedno jest pewne żaden olej nie daje rady dłużej niż 12 miesięcy |
nawet jak się robi 5-6 tys. km rocznie ? (mam też takie auto, którym tyle robię rocznie max. ). Jeździ na syntetyku i wymieniam olej co 14 miesięcy . |
No własnie, żona robi 2-2,5 tysiąca km rocznie, jeździ na półsyntetyku. Wymieniam jej co roku, nie jest to straszny wydatek, bo silnik malutki, ale za każdym razem zastanawiam się czy ta wymiana jest konieczna. Autko ma 13 lat, nie pije oleju (zero dolewek) kolor ma może ciut ciemniejszy niż ten w butelce.
Croom - 18-11-2012, 08:33
Słuchaj są oleje tansze optymalizowane na 6 miesięcy na dobrej bazie olejowej z dobrym pakietem dodatków antyzuzyciowycyh , są oleje z tanszych linni które można pociągnąć do 12 miesięcy.
Można nie wymieniac ale ta nonszalancja prawdopodobnie powróci w postaci pojawiających się niesprownosci, pierwszych dolewek , głośniejszej pracy rozrządu (chodzi o osady i depozyty które się wtedy odkłądają)
Na przysłowiową "pałę" nie można powiedzieć czy olej wytrzyma czy nie od tego są badania laboratoryjne które nie są aż tak drogie i może się okazać że jakiś olej np. 504.00 da rady te 2 lata ale z doświadczenia Ci powiem że 95% olejó po 12 miesiącach już nie specjalnie się nadaje silniki chodzą wyraźnie głośniej zwłaszcza jak autko jest eksploatowane na tak krótkich odcinakch
|
|
|