To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kosiarka do trawy

jacek11 - 07-05-2018, 22:44

Znajomy kiedyś mi tłumaczył,że kompostnik musi być szczelny,żeby robaki nie uciekały. Z resztą ja tam nie wiele z tego pamiętam,ale to było coś w ten deseń : http://abc-ogrodnictwa.pl/naturalny-biohumus
Marcino - 09-05-2018, 10:33

Zrobie kolejny z desek... skoro ten bez impregnacji przezył 7 lat i ciąle się trzyma:)
U mnie niegdy się nie przekompostowało bo ja na jesień wszytko wyciagam daje na ogórdek i przekopuje. Na wiosnę jak się samo przerobi to nie ma śladu w ziemi ze coś było. Działam z tym coś ala jak z obornikiem...

gulgulq - 09-05-2018, 10:59

Marcino napisał/a:
Zrobie kolejny z desek... skoro ten bez impregnacji przezył 7 lat i ciąle się trzyma:)
U mnie niegdy się nie przekompostowało bo ja na jesień wszytko wyciagam daje na ogórdek i przekopuje. Na wiosnę jak się samo przerobi to nie ma śladu w ziemi ze coś było. Działam z tym coś ala jak z obornikiem...

Mam tak samo przy czym trawa i odpady składowane są po prostu na kupkę w rogu działki - trawa jest w sumie z 4 działek wiec na jesień jest tego sporo. Rozrzucamy to po całej rolnej działce i przewrócone pługiem przed zimą.

Tomek - 21-05-2019, 10:35

A pomożecie z wyborem podkaszarki?

Wymagania:
- spalinowa
- jeśli dobrym pomysłem jest połącznie podkaszarki z np. trymerem do żywopłotu, to byłbym zainteresowany, przyda mi się to za 2-3 lata

Cel:
- koszenie przy podmurówce ogrodzenia ~150 metrów długości ogrodzenia
- wykaszanie między rożlinami, itp. (niewiele)

jacek11 - 22-05-2019, 23:02

Ja od kilku lat posiadam podkaszarkę Nac, i jedyne co się popsuło, to słabej jakości przewody paliwowe. Po prostu sparciały. Teraz sobie właśnie uświadomiłem,że nawet nie wymieniałem świecy :mrgreen:
Niestety jest dosyć ciężka, co stwierdziłem jak miałem okazję oglądać inne podkaszarki.
Po za tym tylko paliwo, olej, smarowanie głowicy, i ostrzenie tarczy, lub wymiana żyłki. Chociaż po założeniu kwadratowej żyłki, tarczy używam bardzo mało.

gulgulq - 23-05-2019, 07:05

jacek11 napisał/a:
Ja od kilku lat posiadam podkaszarkę Nac, i jedyne co się popsuło, to słabej jakości przewody paliwowe. Po prostu sparciały. Teraz sobie właśnie uświadomiłem,że nawet nie wymieniałem świecy :mrgreen:
Niestety jest dosyć ciężka, co stwierdziłem jak miałem okazję oglądać inne podkaszarki.
Po za tym tylko paliwo, olej, smarowanie głowicy, i ostrzenie tarczy, lub wymiana żyłki. Chociaż po założeniu kwadratowej żyłki, tarczy używam bardzo mało.

Mam coś podobnego:
http://www.elzone.pl/home...tp248-10sp.html

W zasadzie tylko leje paliwo i raz na rok zmieniam głowice do żyłki (wyciera się). Używam do podkaszania przy krawężnikach, płocie i dookoła krzaków. Jest ciężkawa i trochę tak jakby nieergonomiczna - ale to być może kwestia przyzwyczajenia.

Marcino - 23-05-2019, 14:10

Brat kupił coś w cenie 450zł i kosi jak wsciekłe. Musze zapytać co to, ale żadna firmówka.
Tomek - 12-06-2019, 10:23

dziękuję wszystkim za pomoc
kupiłem NAC TP248-10SP 1 KM

używałem ze 2 razy i robi to co do niej należy

eremita - 13-03-2020, 10:13

Tak się zastanawiam czy iść w podkaszarkę spalinową czy lepiej w akumulatorowa?

Używał ktoś akumulatorowej jak się sprawdza?

Tak przeglądam i wpadła mi w oko taka podkaszarka VERTO 52G549, jakieś opinie?

jacek11 - 13-03-2020, 16:37

To bardziej kwestia tego, do czego będziesz jej używał. Jak będzie miała lekkie życie, to sobie poradzi. Tarczy to chyba nie wolno do niej zakładać, więc to też musisz brać pod uwagę, jeśli masz taki zamiar.

Makity widzę są fajne, ale cena dwa razy większa. Z tym, że w Makicie akumulatory są dość żywotne, a w Verto to ciężko powiedzieć ile przeżyją.

Krzyzak - 13-03-2020, 19:40

jak miałem makite na aku Ni-Cd to po paru latach musiałem kupować nowe - za to Li-ion są niemal wieczne
Bizi78 - 16-05-2020, 22:03

Po 10 latach bezawaryjnej współpracy kosiarka powiedziała pa pa i wyzionęła ducha :mrgreen: .
W planach coś o mocy 7KM+ i kosz.
Użytkuje ktoś z Was może kosiarkę od Pepików: riwall model 5190 :?:
Trochę obawiam się silnika, choć na + gwarancja 4lata door to door.
Myślałem też nad: faworyt 750ex ale tutaj obawiam się o jakość obecnie produkowanych silników B&S :? .
A może coś innego, lepszego polecicie w cenie do 2000zł.

Marcino - 16-05-2020, 22:22

Mam Favoryta z Brigsem. 9lat bez awarii. Po zimie zapalił od pierwszego na paliwie z zeszłego roku. Olej zmieniam ....
joujoujou - 16-05-2020, 22:43

Noname z B&S'em. Też zapaliła bez trudu po zimie, ale paliwo było świeżo wlane, bo to zeszłoroczne całe odparowało. Nie byłem pewien paliwa, bo stało w kanistrze rok prawie. :lol:
Marcino napisał/a:
Olej zmieniam
Dobrze żeś przypomniał - też już powinienem. Mam nawet baniaczek Liqui Moly specjalnie do niej kupiony. 8)
Bzyk_R1 - 16-05-2020, 23:37

Briggs jest fajny. Ale japońskie chyba bardziej.