[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Podświetlenie niektórych włączników
Anonymous - 11-10-2007, 06:46
u nas jest carefour a nawet dwa:P ok jak dzisiaj mnie wypuszcza z domu to sprawdze bo ostatnie 3 dni mialem goraczke.
Anonymous - 15-10-2007, 19:42
Hej!
Mam problem powymieniałem żarówki w podświetleniu awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby ale jak dobralem sie do popielniczki to wszystkie lampki mi zgasly i teraz juz zadna nie siweci;/ pomocy co popsulem??
Anonymous - 15-10-2007, 21:53
moze bezpiecznik??
Anonymous - 16-10-2007, 12:03
To może i ja się dołączę do tematu. Ja jak rozbierałem w swoim CA0 przedni panel aby wymienić sobie diody czy żaróweczki włączników od nawiewu tylnej szyby oraz od świateł awaryjnych to przycisk od awaryjnych po prostu uszkodziłem nieodwracalnie. Kupiłem używany na allegro ale czy mogę prosić o wskazówkę gdzie go podważyć aby dostać się tam do tych (lampek). Podświetlenie nawiewu zrobiłem sobie na niebiesko a to też bym chciał, chociaż podświetlić bo jak sądzę tam są kolorowe plastiki i na niebiesko sobie tego nie zrobię. Jeżeli jest gdzieś opisane jak to rozebrać to proszę o info bo przyznam się że nie czytałem całego tematu ze względu na to że jest tu dużo napisane co ma być podświetlone a co nie
Hugo - 16-10-2007, 13:52
Sparco84 napisał/a: | Kupiłem używany na allegro ale czy mogę prosić o wskazówkę gdzie go podważyć aby dostać się tam do tych (lampek) | Powiem Ci tak, ja swój też uszkodziłem podczas rozbierania, ale dało się go posklejać. A robiąc tę samą czynność w Colcie koleżanki przez przypadek doszedłem jak to się robi. Otóż na środku tego zintegrowanego panelika (mówię tu o elemencie, który zawiera w sobie włącznik świateł awaryjnych oraz ogrzewania szyby tylnej) masz zaślepkę plastykową (pomiędzy w/w przyciskami). Musisz ją po prostu wypchnąć jakimś śrubowkrętem "od tyłu". Wtedy masz super dojście do przycisków. Do wyjmowania ich z ramki potrzebny jest cienki i nieduży płaski śrubowkręt. Pchając przycisk z tyłu (od strony wtyczki) wciskasz śrubokręt z góry pomiędzy przycisk a ramkę raz z od strony zaślepki, a jak lekko odskoczy to z przeciwnej strony robisz to samo. Tylko bardzo delikatnie z tym pchaniem, bo gdy przycisk wysuniesz z ramki to jest on już cały w częściach pierwszych. Wtedy delikatnie wysuń przycisk z ramki, ułóż sobie wszystko gdzieś na stole. Żaróweczkę ujrzysz bez problemu.
Może to co napisałem jest jak czarna magia dla kogoś kto tego nigdy nie rozbierał, ale jesli weźmiesz do rąk przycisk to będziesz wiedział o co chodzi.
Anonymous - 16-10-2007, 15:43
Hugo napisał/a: | A robiąc tę samą czynność w Colcie koleżanki przez przypadek doszedłem jak to się robi. |
Dziękuję Ci bardzo za informację. Dziś idę dłubać się do swojego Colta . Mam nadzieję że po raz kolejny nie popsuję sobie przełączników . Pozdrawiam
Anonymous - 17-10-2007, 20:36
davido19pce napisał/a: | moze bezpiecznik?? |
hmm tak jak pisales byl to bezpiecznik ale po usunieciu tej awarii pojawila sie nastepna;/ otoz przestalo dzialac pokretlo od natezenia oswietlenia;/ swieci sie zarowa ale nie widac zmian natezenia normalnie masakra;d z tym oswietleniem sa spore klopoty ale radosci po rozebraniu przycisku i poskladaniu w calosc nie ma konca;d
Anonymous - 18-10-2007, 07:47
hehe
a tu juz ci nie pomoge bo niemam natezenia oswietlenie w zegarach
HamanN - 18-12-2007, 08:29
To ja sie jeszcze zapytam, ile ktorych z tych zaroweczek (diod) trzeba do wymiany calego podswietlenia (POMOJAJAC ZEGARY - swieca sie i nie bede ich ruszal)
Czyli :ile tych z kapturkiem, ile tamtych z lewej itd ...:)
ps. Szczeciniaki gdzie sie zaopatrywac a takie "hefajstosy" u nas ??
Hugo - 18-12-2007, 10:09
HamanN napisał/a: | To ja sie jeszcze zapytam, ile ktorych z tych zaroweczek (diod) trzeba do wymiany calego podswietlenia | A dokładniej? Włączniki i przełączniki też?
Już teraz mogę powiedzieć, że te duze żarówki z kapturkiem są TYLKO W LICZNIKU a te z lewej są w popielniczce, zapalniczce oraz w panelu sterowania ogrzewaniem.
W przełącznikach i włącznikach są jeszcze mniejsze z długimi drucikami. Jakby tego było mało, to w podświetleniu potencjometru do regulacji natężenia podświetlenia (ale namieszałem ) jest też żarówka z długimi drucikami tylko trochę większa.
HamanN - 18-12-2007, 13:17
Hugo napisał/a: | A dokładniej? Włączniki i przełączniki też? |
Tak, bo jak ktos wczesniej pisał jak wymieniac to odrazu wszystkie ...
Moze wiesz gdzie (jakie) mozna kupic na allegro - jakies linki z aukcjami => bylbym baaardzo wdzieczny
ps. ILE ktorych, zeby nie zabraklo
Pozdrawiam.
Hugo - 18-12-2007, 14:46
http://moto.allegro.pl/it...ow_5_kolor.html Tych musisz mieć pięć sztuk. Do zapalniczki, popielniczki i panelu ogrzewania.
http://moto.allegro.pl/it...ow_samoch_.html Takich małych jak ta na samym dole musisz mieć też 5 sztuk. Do przycisków włącznika halogenów, przeciwmgielnego tylnego, tylnej wycieraczki, świateł awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby i lusterek.
Do pokrętła regulacji natężenia podświetlenia jest żarówka taka jak ta wyżej tylko rozmiar większa.
Tomekp - 26-12-2007, 22:28
Pytanie co do włącznika ogrzewania tylnej szyby: otóż to takie małe szkiełko które jest na tym wyłączniku to może jest kontrolka tegoż urządzenia? Powinno się to świecić czy coś po włączeniu? Bo krew mnie zalewa jak po nocy muszę macać wyłączniki żeby sprawdzić czy napewno wyłączyłem szybę, do tego podświetlenie całego zespołu nie świeci. Ktoś wie jaka tam żarówka idzie, o ile idzie wogóle?
pawela - 26-12-2007, 22:34
Tomekp napisał/a: | Pytanie co do włącznika ogrzewania tylnej szyby: otóż to takie małe szkiełko które jest na tym wyłączniku to może jest kontrolka tegoż urządzenia? Powinno się to świecić czy coś po włączeniu? Bo krew mnie zalewa jak po nocy muszę macać wyłączniki żeby sprawdzić czy napewno wyłączyłem szybę, do tego podświetlenie całego zespołu nie świeci. Ktoś wie jaka tam żarówka idzie, o ile idzie wogóle? |
Tak, po wlaczeniu ogrzewania powinna sie swiecic zolta (pomaranczowa jak kto woli )kontrolka na przycisku. Niestety i w moim colcie spalila sie jakies 3 tygodnie temu i tez musze macac po przyciskach...
Tomekp - 26-12-2007, 22:40
Hmmm, w taki razie jutro to rozbieram i nie spocznę dopóki nie będzie działać
|
|
|