[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Falujące obroty - Lancer CYxA
tyku - 26-04-2015, 12:26
Silverrr, Może napiszesz co robiłeś dotychczas, aby problem wyeliminować tzn. wymieniałeś świece, sprawdzałeś wymieniałeś filtr paliwa, wymiana rozrządu itp.
Jaki przebieg lancerka
Silverrr - 26-04-2015, 15:02
Przebieg 104.5tys. Świece wymienione rok temu, akumulator pół roku temu. I to tyle w temacie wymian Filtr paliwa nie był ruszany. Rozrząd też. WYDAJE mi się, że na zimnym silniku MINIMALNIE przypomina odgłos diesla, ale zwyczajnie się nie znam i nie pamiętam jak chodził 5 lat temu.
Dziś rano, około 8:40 miał pierwszy test, przeprowadzony po nocnym postoju. Rezultat: odpalił perfekcyjnie, zupełnie, jakbym kupił nowe auto. Wskoczył do około 2tys obrotów i bardzo zgrabnie zszedł na ssanie do około 1500 czy ile tam na początku ma. Ani jednego wahnięcia. Ale ponownie zaznaczam - jeszcze nie potwierdzam, że usunąłem usterkę. Dajcie mi jeszcze ze dwa dni.
Lucas123w - 26-04-2015, 16:39
Silverrr, filtr paliwa to wypadało by zmienić przy tym przebiegu pamiętam jak w poprzednim aucie filtr paliwa zrobił podwójnie swój żywot, auto miało spadek mocy i czasem problem z odpaleniem. Zjawisko było takie że odpalał i gasł, dopiero jak się go dobrze przegoniło po wyższych obrotach to dało się jechać.
Trik - 26-04-2015, 22:32
W serwisówce filtr paliwa wymienia się co 200kkm lub 10 lat, mi zostało jeszcze 15Kkm do przelatania.
Silverrr - 28-04-2015, 20:16
OK, koledzy i koleżanki... Trzeci dzień testuję Lancera po ponad 12to godzinnym postoju. Co prawda w życiu są pewne tylko podatki i śmierć, ale myślę, że mogę zamieścić
ROZWIĄZANIE PROBLEMU:
Przeczyszczenie przepustnicy. Pierwsze diagnozy stawiane dla mojego auta to były: silnik krokowy oraz brudna przepustnica. Mechanik sprawdził krokowy i okazał się w porządku, natomiast przepustnica była "bardzo mocno zabrudzona a ponadto znalazło się w niej trochę piachu". Uprzedzając pytania - mieszkam nad morzem, ale po plaży nie jeżdżę
Po wyczyszczeniu w.w. elementu silnik zwariował. Dojeżdżając do świateł trzymał około 1800 obrotów, podskakiwał na chwilę z około 700 obrotów do około 1000, przy jeździe z górki (obojętnie czy na sprzęgle i biegu czy na luzie) obroty cały czas skakały 1000 - 1500. Po powrocie na serwis, z racji adaptacyjnego komputera w aucie, "przeprowadzono adaptację"... cokolwiek to znaczy. Od tamtego momentu OGIEŃ!
Odpala jak nowy. Stan ten utrzymuje się trzeci dzień z rzędu i póki co nie mam podstaw do podejrzeń, że coś się zmieni. Oczywiście jakby co to od razu tu uderzam
Nie będę ponownie wstawiał filmiku dostępnego na poprzedniej stronie dla porównania, ale poniżej filmik z dzisiejszego poranka (czyli trzeci dzień testów). Pierwsze odpalenie po całonocnym postoju
>>>Po wyczyszczeniu przepustnicy<<<
jarekjk - 28-04-2015, 21:19 Temat postu: nie kumam Silverrr , ten filmik co zamieściłeś to już po naprawie? czy jeszcze przed?
Wymieniali Ci ten element od powietrza o którym wspominałeś?
Moim zdaniem po starcie też obroty zbyt szybko opadają.... u mnie mam to samo i mi się to nie podoba.
Silverrr - 28-04-2015, 21:44
To jest PO przeczyszczeniu przepustnicy.
Element, o którym wspominałem nie został jeszcze wymieniony. Właściwie nie wiem co to jest, ale mam numer części MR312385. Nie wiem czy zmieni się coś po jego wymianie, ale jak już do niej dojdzie to dam znać W każdym razie porównaj poprzednie filmiki z dzisiejszym i powiedz, że nie ma różnicy
tomaszekk7 - 29-04-2015, 10:53
Na temat czyszczenia przepustnicy i adaptacji obrotów to już pisałem wcześniej, także żadne odkrycie.
http://forum.mitsumaniaki...ie+przepustnicy
tyku - 29-04-2015, 11:40
tomaszekk7 napisał/a: | Na temat czyszczenia przepustnicy i adaptacji obrotów to już pisałem wcześniej, także żadne odkrycie. | Dokładnie
Dziwi mnie tylko fakt, tak zanieczyszczonej i zaniedbanej przepustnicy.
I tu pytanie do Silverrr, co ile wymieniałeś filtr powietrza (jakie filtry stosowałeś)
Silverrr - 29-04-2015, 12:57
To szkoda, że szybciej się nie obudziłeś, tylko przez 8 stron był wałkowany temat falujących obrotów
Filtr wymieniany co roku. Przeważnie mann filter.
tomaszekk7 - 29-04-2015, 13:20
Nic się nie obudziłem. Poczytaj wszystkie moje wpisy dotyczące tego wątku.
zelu - 06-05-2015, 09:38
Dolaczam do grona
Lancer 1.8 rok 2008 przebieg ok 65tys km przy odpalaniu w niskich temperaturach obroty skacza przez jakies 3sekundy czasem nawet zgasnie
Silverrr - 06-05-2015, 18:45
Parę postów wyżej masz mój, gdzie czerwoną czcionką jest napisane rozwiązanie problemu...
Barth_80 - 16-05-2015, 18:23
Potwierdzam - u mnie czyszczenie przepustnicy rozwiązało problem spadających/falujących obrotów po uruchomieniu silnika.
Skifar - 26-10-2015, 18:22
Wielkie dzięki Silverrr za twój post o rozwiązaniu problemu! Borykałem się z tym już dłuższy czas. Wymieniłem świece, sprawdziłem luzy i nic. Na zimnym silniku przy temperaturach poniżej ok 5 stopni C samochód ciężko palił, często gasł po uruchomieniu. Wyczyszczenie przepustnicy pomogło, teraz pali "od strzała" Warto wspomnieć, że widoczna strona przepustnicy po zdjęciu przewodu dolotowego od filtra powietrza jest o wiele czystsza niż ta niewidoczna. Naprawdę warto zdemontować i całą wyczyścić.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
|
|
|