To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika

Krzyzak - 19-04-2021, 09:53

Realnie to -5000 i potem ulga termomodernizacyjna. Czyli pewnie ok. 10k.
Dobra robota - przyjeżdżaj do mnie, dołożymy ze 2kWp do mojej.

Marcino - 19-04-2021, 13:09

Krzyzak napisał/a:
Dobra robota - przyjeżdżaj do mnie, dołożymy ze 2kWp do mojej.

Kupuj sprzęt i nie ma sprawy. Zostało mi trochę drobnych rzeczy - śruby, złączki MC4,

Czekam co rząd wymyśli z dopłatami mój prąd od 1 lipca. Trzeba się będzie spieszyć z wnioskami pewnie.

Krzyzak - 19-04-2021, 13:46

Widziałem, że obok ciebie już sprowadzają panele - tam, gdzie było California Trading, potem inne firmy, teraz jest też California Sun - mają ogniwa w sprzedaży. Pewnie wezmę tam, bo firma obok mnie (btw należąca do byłego mitsumaniaka), do której mam dosłownie 150 metrów, za montaż 6 paneli chciała 10k (mówił, że to cena dla mnie, bo normalnie to 14). Sufit... Przecież wszystko jest zrobione - tylko dołożyć stelaż, panele i puścić kable... Za duże żniwa mają...
Liczyłem, że panele 3.5k i podłączenie max 3k z czego 600zł to materiały...

Marcino - 19-04-2021, 14:00

Krzyzak napisał/a:

Widziałem, że obok ciebie już sprowadzają panele - tam, gdzie było California Trading, potem inne firmy, teraz jest też California Sun - mają ogniwa w sprzedaży.

Gdzie to jest teraz? Nie rzuciło mi sie w oczy.
W sumie ciekawe ile by wyszedł transport z tego miejsca co ja brałem - 6szt dla ciebie i ja bym łyknał dodatkowe 3szt na dokłądke.

gulgulq - 19-04-2021, 14:28

Marcino napisał/a:

Czekam co rząd wymyśli z dopłatami mój prąd od 1 lipca. Trzeba się będzie spieszyć z wnioskami pewnie.

Może być tak że będą dopłaty - nawet większe - ale warunkiem będzie montaż razem z magazynem akumulatorów.

Marcino - 19-04-2021, 15:14

gulgulq napisał/a:
Marcino napisał/a:

Może być tak że będą dopłaty - nawet większe - ale warunkiem będzie montaż razem z magazynem akumulatorów.

Oby było cokolwiek:)

joujoujou - 19-04-2021, 15:20

Oby to "cokolwiek" nie okazało się być jakimś dodatkowym podatkiem zamiast dopłaty. W obecnej rzeczywistości wcale by mnie to nie zdziwiło.
HUGIO - 19-04-2021, 15:56

Słyszałem już głosy, że podobno chcą obniżyć czas magazynowania energii u dostawcy nawet do 6 miesięcy. :?
Krzyzak - 20-04-2021, 09:14

Marcino napisał/a:
Gdzie to jest teraz?
ten budynek na rogu Skarszewskiej i tego wiecznie zalewanego wiaduktu - tam, gdzie miałem biuro w latach 2012-2015
Marcino - 21-04-2021, 09:19

HUGIO napisał/a:
Słyszałem już głosy, że podobno chcą obniżyć czas magazynowania energii u dostawcy nawet do 6 miesięcy

Już się im nie podoba ze ludzie produkują i magazynuja za odpatne 20% u nich. Najwięcej stracą na tym ci co maja instalacje pod Pompy Ciepła i trzymają kW na zimę:)

sampler - 21-04-2021, 20:21

Nie ma technicznie w skali globalnej w Polsce czegoś takiego jak magazynowanie w sieci. Po prostu oddaje się energię do sieci a inni odbiorcy ją spożytkowują na bieżąco. Rodzi to sporo problemów z natury dyspozycyjności elektrowni. Byłem kiedyś w jednej z największej z polskich elektrowni węglowych i widziałem jak działa procedura ustalania mocy. Czas uzyskania mocy zadanej przez dyspozytora PSE wynosi 2 godziny. Jedyne magazyny energii w Polsce to elektrownie szczytowo-pompowe a mamy ich zaledwie 6.
krzychu - 21-04-2021, 20:41

A problem nadmiaru latem w dzień i niedoboru zimą w nocy będzie się pewnie powiększał...
Tuff - 22-04-2021, 08:41

Z drugiej strony elektrociepłownie w zimie idą i tak pełną parą, żeby sprostać zapotrzebowaniu na ogrzewanie miast, a produktem ubocznym jest prąd, więc nie ma takiej tragedii. Zwróćcie uwagę, że największe blackouty groziły w okresie letnim, bo coraz więcej ludzi korzysta z klimatyzacji co podnosi zużycie prądu, zapotrzebowania na ciepło brak, a przy wysokich temperaturach/niskich stanach rzek jest problem z chłodzeniem w elektrowni :wink:
gulgulq - 22-04-2021, 14:24

Raczej problemem nie jest nadmiar mocy w lecie z paneli bo to można wykorzystać tylko problemem są nagłe skoki i spadki mocy w sieci zależne od pogody i chmur.
Krzyzak - 22-04-2021, 15:07

gulgulq napisał/a:
to można wykorzystać
tak, po to są giełdy energii i transfer zagranicę