To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System

grzesiopol - 23-10-2016, 00:03

A wgrywałeś DVD in motion. Bo jak tak to znaczy, że rzeczywiście nie da się nic zrobić, ewentualnie może dodatkowo podmiana canboxa lub zmiana oprogramowania w ETACSie. Ale tu już musi się wypowiedzieć ktoś kto zna się bardziej niż ja w tym temacie. Ewentualnie przy okazji czytania tematu o MMCS na rosyjskim forum będę zwracał uwagę na problem MMCS z USA.
pentional - 23-10-2016, 00:21

Nie, jeszcze nie wgrywałem tego.

BTW. Jakby co to zawsze zostaje nagrywanie DVD w z odpowiednim kodem regionu.

grzesiopol - 23-10-2016, 05:27

Może coś się tam znajdzie, zagladaj tutaj.
brylekVFR - 23-10-2016, 06:39

A czy czasem nie da sie przestawić radia na EU z poziomu ETACSu? Włączenie RDS i przeszukiwanie co 0.1 ? Tak mi się coś po głowie kołacze. Nie wiem czy dotyczy to MMCS
grzesiopol - 23-10-2016, 14:42

Trzeba by było jakiegoś speca od radyjek spytać, przecież można przestroić zakresy starszych radyjek z tego wcześniejszego na teraźniejszy zakres.
Kiedyś szukałem na forach polskich ale nie znalazłem wystarczających informacji na temat MMCS zwłaszcza modyfikacji, przeróbek itp. Większość informacji jest na stronach rosyjskich i troche na amerykańskich ale na amerykańskich za bardzo nie chcą się dzielić swoja wiedzą za darmo. Na rosyjkich jest tego tak dużo, że czytając kolejne strony zapomina się co było na poprzednich. Teraz np. jestem na out-club.ru i tam jest wszystko o MMCS ale stron jest 670, biorac pod uwagę, że czytam i w oryginale i w tłumaczeniu google łącznie wychodzi ponad 1300 stron. Do tego jeszcze odnośniki do innych stron i robi się z tego tysiące stron :roll: :roll: :roll:

Słuchajcie jeżeli macie jakieś sprawdzone informacje na temat MMCS to dajcie znać to dopiszę to do poradnika aby zebrać wszytko w jednym miejscu.

pontonhel - 24-10-2016, 20:59

Witam
szukam pliku do odblokowania dvd wersja usa
Europejska nie działa

grzesiopol - 25-10-2016, 15:48

Może to zadziała http://out-club.ru/board/...978&postcount=1 poszukaj na dole postu "Разные файлы" a nastepnie "Загрузчик (LOADING.KWI) для американок (N) и японок (J), SW Ver: K, English, DVD в движении разрешён." klikasz na " >>> " i pojawi się pobieranie "NR261_DVD_in_motion_allowed" . Dalej wiesz co robić.

Robisz to na swoja odpowiedzialność bo tego nie sprawdzałem.

Wieczorem sprawdzę w HEX edytorze czy to rzeczywiście DVD in motion i dam znać. Więc wstrzymaj się z wgrywaniem.

[ Dodano: 25-10-2016, 19:37 ]
pontonhel Powinno zadziałać, daj znać. Powodzenia

pontonhel - 25-10-2016, 23:34

Dzięki
Czekam na odpowiedz

[ Dodano: 25-10-2016, 23:42 ]
Plik został usunięty
http://forum.mitsumaniaki...icon/icon11.gif

[ Dodano: 26-10-2016, 11:21 ]
Dzięki zadziałało :D
Jeszcze zostało odblokowanie dysku i wgranie mapy polski.
Masz jakieś namiary na mapy ?
I czy wersię USA robi się tak samo jak EU?

tyku - 26-10-2016, 12:36

pontonhel napisał/a:
Masz jakieś namiary na mapy ?
Mapy są dostępne w ASO http://www.mitsubishi.lub...ktualizacja-map i tu: http://www.navigation.com...mpTo=OfferList&
:wink:
pontonhel napisał/a:
I czy wersię USA robi się tak samo jak EU?
Tak.
grzesiopol - 26-10-2016, 15:53

Mape USA robi się podobnie do EU z tym, że musisz pozostawić dwa pliki z głosami bo inaczej nie będziesz miał głosów w nawigacji, po prostu masz głos "amerykański" a w EU jest głos "angielski". Było pisane w którymś poście. Pozostawiasz te pliki VOICE001.ME i VOICE002.ME.
Cytat:
w wersji US należy pozostawić znajdujące się tam pliki voice001.me i voice002.me (jest to "american english" do którego odwołuje się navi), po wgraniu europejskich plików voice na UM MMCS zamilknie on na wieki :) tzn do czasu aż zostaną wgrane poprawne wersje plików
cytat z postu umieszczonego na jednym z portali.
pontonhel napisał/a:
Dzięki zadziałało :D
ten plik co ci dałem namiar?
A mapa dostępna jest jak wyżej napisał kolega tyku :wink: Szczegóły pisz na PW.

[ Dodano: 26-10-2016, 23:23 ]
Małe uzupełnienie/sprostowanie: przed wgraniem mapy z płyty musisz skopiować sobie oba te pliki w bezpieczne miejsce i po wgraniu mapy z płyty kopiujesz te pliki z powrotem na HDD od MMCS bo inaczej stracisz 800zł wydane na mapę, bo pomyślisz, że ci sprzedali kał. :mrgreen: :roll: Mapa będzie/powinna działać ale nie będziesz miał głosu jak nie skopiujesz z powrotem tych plików. Po prostu taki wybryk natury. Podobno wszystko jest zależne od ETACSu. To tyle. 8)

tokyo - 27-10-2016, 05:28

Witam
Odnosnie radyjek usa i eu
To sa dwa rozne systemy pod wzgledem oprogramowania jak i sprzetu.
W ver usa dodano kilka funkcji w programie ale sprzetowo usunieto inne.
Kodowanie etacsu nic nie pomoglo poniewaz okazalo sie ze region jest w stacji wbity na sztywno a nie na dysku i problem z regionem dvd do tego dochodzi ntsc/pal

grzesiopol - 27-10-2016, 13:20

Ot mądrego warto posłuchać, tak gdzieś to czytałem ale do końca nie bardzo wiedziałem czy tak jest. Co do ETACSu to patrzyłem na szybkiego w ASA i teoretycznie sam etacs mógłby być wymienny miedzy modelami samochodu i to nawet EU - USA, nie wiem tylko czy oprogramowanie jest uniwersalne.
tokyo gdzieś czytałem, że oprogramowanie można zmienić ale trzeba by było wydobyć pliki z loadingu wymienić je z z wersją EU np pliki navi.exe lub AVUnit.exe. Jedynym problemem jest brak odpowiedniego oprogramowania do takiej operacji. No i przydałby się jakiś MMCS do prób a nawet dwa bo EU i USA (z japonii chyba raczej w polsce się nie trafi :mrgreen: ). Rosyjski MMCS z tego co wyczytałem jest bliżniaczo sprzętowo z EU, oprogramowanie też powinno pasować bo rosjanie swoje MMCSy modele R musieli "rusyfikować".
Jakbym miał jakiegoś MMCSa do testów to można by było pokombinować z różnymi loadingami.

rataj69 - 02-11-2016, 11:52

Witam posiadam Lancerka z Austrii 2008r z mmcsem . Czy napisze mi ktoś skąd pobrać najnowsze mapy do tego urządzenia oraz czy da radę wgrać pl menu. Lub też czy by mi to ktoś ogarnął za jakąś przyzwoitą opłatą :)
brylekVFR - 02-11-2016, 12:09

rataj69 przeczytaj co napisał tyku powyżej, wysil się troszeczkę
Polskie menu niby wgrywają w Krakowie:
http://www.nawigacjakrako...zow-lublin.html
ale podobno nie działa to tak super i ginie język powracając do domyślnego .
Mają też niby mapy. Spróbuj, przetestuj i napisz opinie.

grzesiopol - 02-11-2016, 13:09

Tak dla twojej i innych wiedzy na tym forum nie wstawiamy linków do pirackich portali bo zabrania tego regulamin.

Co do map to masz info gdzie pobrać a wlaściwie zakupić mapy cztery posty wyżej. Co do pl menu to wgrać też się da jedyny minus, że na chwile obecną jedyną możliwością jest zakup takiej usługi w komercyjnych firmach, cena za aktualizacje map i j.polski menu to 800 zł. plus ewentualnie 100 zł za DVD in motion.
rataj69 napisał/a:
Lub też czy by mi to ktoś ogarnął
będziesz w Lublinie to daj znać, w miare możliwości pomogę. Jakbyś chciał coś więcej sie dowiedzieć to pisz na PW.

Tak gwoli informacji, jeżeli ktoś zdecyduje się na zakup tłumaczenia w firmie komercyjnej to najlepiej potem zrobić sobie kopie plików, z uwagi, że w przypadku dogrywania nowszej wersji np. map tracimy bezpowrotnie to za co zapłaciliśmy. Dlaczego tak sie dzieje proszę poczytać w tym temacie gdzie prawie wszystko jest wyjaśnione. Oczywiście chętnie pomożemy w zrobieniu kopii bezpieczeństwa tych plików. :roll:

[ Dodano: 19-11-2016, 15:44 ]
U mnie znowu zmiana logo powitalnego

Dla zainteresowanych dodawaniem plików mp3 do MMCS, znalazłem temat z dodawaniem plików mp3 po wcześniejszej konwersji na .sc. Jeszcze go zgłębiam ale może coś z tego będzie.