Komputery, RTV, AGD, Komorki - a jakich komóreczek używacie??
marcink - 08-11-2015, 17:01
Zasobożerne aplikacje - kontakty, notatki, kalendarz i czasem przeglądarka po wifi?
W średniej a tym bardziej niskiej półce cenowej jest sporo chińszczyzny, nawet wśród renomowanych marek. Mam wrażenie że najwięksi skupiają się na swoich topowych modelach, którymi konkurują pomiędzy sobą, a to co jest poniżej to jakieś zlepki z części pozostałych po poprzednich generacjach high-endów.
Xiaomi - możliwe że robią lepsze urządzenia, bo to segment w który celują i chcą podbić. A nie mieć na nim tylko X mocno przeciétnych modeli, ale w wielu wariantach, aby zająć jak największą przestrzeń na sklepowej półce?
Osobiście wolę wydać więcej ale mieć coś solidnego, na lata. Dlatego nie sięgnę drugiraz po smartfona z tej półki.
Morfi - 08-11-2015, 19:32
Czym różni się smartfon od markowego samsunga do taniej chińszczyzny np. My Phone.
Oba sa produkowane w chinach.
Oba dzwonią i w obu bedzie działać 90% aplikacji.
Różnica w cenie to, że w cenie samsunga kupie 3 telefony budżetowe.
Może Samsung podziała dłużej aniżeli 2 lata, jedyna różnica.
tyku - 08-11-2015, 19:56
Morfi napisał/a: | Różnica w cenie to, że w cenie samsunga kupie 3 telefony budżetowe. | Jakiego samsunga masz na myśli Trochę tego jest.
plecho1 - 08-11-2015, 21:48
Jeśli ktoś korzysta ze smartfona jako z nawigacji to ciekawym rozwiązaniem jest obsługa glonass.
kaczka81s - 10-11-2015, 00:31
A co byście polecili do 500- 600 zł na 2 simy, ekran max 4 cale.
Obywatel - 10-11-2015, 01:18
kaczka81s napisał/a: | A co byście polecili do 500- 600 zł na 2 simy, ekran max 4 cale. |
Całkiem ciekawą linią smartfonów jest Acer Liquid. Wiele z nich ma dual sim, do wyboru kilka różnych segmentów - od typowo budżetowych po wypasy.
inq - 10-11-2015, 12:59
kaczka81s, szczerzę mogę polecić Overmax Vertis. Tylko musiałbyś przeżyć z ekranem 5 calowym
i9i - 10-11-2015, 20:59
plecho1 napisał/a: | Jeśli ktoś korzysta ze smartfona jako z nawigacji to ciekawym rozwiązaniem jest obsługa glonass. | U mnie obsługuje oba systemy i dla przeciętnego zjadacza chleba to raczej nie robi różnicy z którego systemu korzysta czy nawet z obu na raz. Więcej zależy od samej aplikacji. Tylko moja opinia jest nieobiektywna. Przed smartfonem broniłem się do września, aż padł ostatni ze "zwykłych" telefonów jakie miałem w domu.
kaczka81s - 10-11-2015, 21:50
Obywatel napisał/a: | Całkiem ciekawą linią smartfonów jest Acer Liquid. |
Mam a raczej miałem Z4 i brakowało mi w nim tylko przedniej kamery, niestety padł i nie chca go naprawić. Myślałem o Z 410 tylko nie mogę znaleźć z ubezpieczeniem.
inq napisał/a: | Tylko musiałbyś przeżyć z ekranem 5 calowym |
Niestety 5 cali odpada 4,0 - 4,3 to jest maximum. Przy mojej robocie (budowa, wykończeniówka) zaraz bym rozwalił ekran. 4 cale to jest takie optimum że jest na tyle duży i widać wyraźnie ekran, a za razem na tyle mały że zmieści się w kieszeni bez ryzyka zgniecenia ekranu.
Byłem zdecydowany na Samsunga J1 ale jak porównałem parametry to mój roczny padnięty Liquid miał lepsze.
irekmiecz - 10-11-2015, 22:35
marcink Jeżeli masz na myśli ten Xcover http://www.mgsm.pl/pl/kat.../gts5690xcover/ to podzielę się swym doświadczeniem. Przez dwa lata użytkował go synek (to jego pierwszy telefon) i po początkowym zachwycie już po kilku miesiącach zaczął się wkurzać że się zawiesza, traci zasięg i co jakiś czas trzeba go wyłączyć i ponownie włączyć by działał poprawnie. Syna ostrzegałem że powinien uważać co instaluje ( same gierki ) często przeznaczone na nowszą wersję androida niż 2.3 .Od czterech miesięcy jest w moim posiadaniu i nic takiego się nie dzieje. Pierwsze co zrobiłem to wyrzucenie wszystkiego co synek zainstalował i przywrócenie systemu do stanu fabrycznego. Od tego czasu zainstalowałem trzy malutkie aplikacje i testowo dwie nawigacje. Przy moim użytkowaniu bateria starcza od 3 do 5 dni i nie przypominam sobie by się zawiesił. To jest teraz mój telefon roboczy, użytkuję go w pracy (stoczniowiec).
Android w takiej postaci ma swoje wady , najważniejsze dla mnie to to że nie mogę (może nie umiem) pewnych aplikacji usunąć np. YouTube i niektórych wyłączyć tak by się nie uruchamiały beż mojego polecenia np. usługi Google, jakieś aktualizacje i inne nic nierobiące poza zżeraniem baterii.
Zaletą jest aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ChrisTowles.RightAngledTriangleSolver&hl=pl (polecam jako rurarz) i ekran na którym da się oglądać zdjęcia.
Do wielkości tego telefonu jakoś się przyzwyczajam, lecz nadal wolał bym coś mniejszego.
Niestety coraz trudniej o niewielki smartfon z rozsądnymi parametrami wewnątrz.
kaczka81s Może ten Ci podpasuje http://www.mgsm.pl/pl/kat...laxysiiiminive/ Tego ma synek i jest puki co zadowolony. A z jeszcze bardziej budżetowych zainteresowałem się ;
z androidem http://www.mgsm.pl/pl/kat...atz-Move-3.html
z windows-em http://www.mgsm.pl/pl/kat...atz-Move-4.html
kaczka81s - 10-11-2015, 22:55
Samsung do mnie jakoś nie przemawia, a K&M trzeba by przetestować, tylko nie wiem czy na te budżetowe modele da rady ubezpieczenie w razie W dokupić.
Morfi - 10-11-2015, 22:58
Teraz wszyscy produceńci robią to coraz większe ekrany mam teraz 4,5 cala i wiekszego sobie nie wyobrażam.
tyku - 11-11-2015, 00:06
Morfi napisał/a: | mam teraz 4,5 cala i wiekszego sobie nie wyobrażam. |
Skoro ogarniasz 4,5 cala, to nie masz się co obawiać większego ekranu dotykowego.
Morfi - 11-11-2015, 09:21
Ta tylko, że większość tel premium ma 5 cali i więcej i się pytam na co komu to.
RaVciO - 11-11-2015, 13:20
Według mnie 5" to jest absolutny max - mam telefon z ekranem 5" tylko dlatego, że nie mogłem się doczekać dostępności u Chińczyków innego modelu z ekranem 4,5"
Żona ma Jiayu G4C 4,7", ale z cienką obudową, więc jest wielkości przeciętnego telefonu 4,5" i taki właśnie model jest według mnie idealny.
Im większy ekran tym trudniej obsłużyć go jedną ręką (tą samą w której się go trzyma).
Kiedyś miałem Nokię e66 i obsługiwałem ją jedną ręką bez patrzenia na ekran.
Od kiedy mam smartfona byłem zmuszony do auta kupić uchwyt i słuchawkę bluetooth, bo inaczej się nie da używać go w aucie.
|
|
|