To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Sportowa Elegancja

Owczar - 18-02-2013, 20:51

Ile Ci teraz pali Twoja rzędówka?
Torp12 - 18-02-2013, 20:57

Owczar napisał/a:
Ile Ci teraz pali Twoja rzędówka?

Przy normalnej jezdzie pali tyle samo co na poczatku czyli 10 po miescie.

Owczar - 18-02-2013, 20:59

Spiderka Vka pali tyle samo po mieście w AT...
Torp12 - 18-02-2013, 21:02

Owczar napisał/a:
Spiderka Vka pali tyle samo po mieście w AT...

Jaaaaasne. Zadna nie zejdzie ponizej 12...

Tomek - 18-02-2013, 21:06

Torp12 napisał/a:

w manualu bez problemu schodzisz do 10,5-11 PB w mieście

Anonymous - 18-02-2013, 21:07

Torp12 napisał/a:

przy spokojnej jeździ do ogarnięcia:

user Maciek z naszego forum:

http://www.spritmonitor.d...528.html?page=2

Torp12 - 18-02-2013, 21:09

Moze nie porownujmy Warszawy do innych miast? Oraz jezdzenia wieczorami do jezdzenia w dzien, krotkich odcinkow do dlugich itd itd .
Owczar - 18-02-2013, 21:13

Moja narzeczona udowodniła mi, że przy spokojnej jeździe i mój może :) Moc nie bierze się z pojemności tylko ze spalania mieszanki paliwowo powietrznej. Ty nie poprawiłeś sprawności swojego silnika ani przekładni, tylko poprawiłeś jego zdolność do przetworzenia większej ilości mieszanki. Nic nie bierze się z próżni. Będziesz wykorzystywał więcej mocy to będzie palił tyle co Vka, a nawet więcej.

Jeżdżąc na tym czymś co dają tylko do zapalniczek nie przejmuję się spalaniem i cisnę swojego z każdych świateł, kickdownuję go i pali mi ile wleję. Często gęsto po mieście nawet 19l LPG, a jak jadę z tłumem, nie szarpię spod świateł to i w 12 po mieście się mieści. - GAZU. Odpowiednio PB około 15% mniej. Jeżdżę po tej samej Warszawie, zresztą Sebastian też.

Inna sprawa, że nie przesadzajmy już z tymi korkami w Wawie, w innych miastach nie jest lepiej. Przykładowo w KrK też sobie swoje odstoisz.

Torp12 - 18-02-2013, 21:20

Owczar napisał/a:
Moja narzeczona udowodniła mi, że przy spokojnej jeździe i mój może :) Moc nie bierze się z pojemności tylko ze spalania mieszanki paliwowo powietrznej. Ty nie poprawiłeś sprawności swojego silnika ani przekładni, tylko poprawiłeś jego zdolność do przetworzenia większej ilości mieszanki. Nic nie bierze się z próżni. Będziesz wykorzystywał więcej mocy to będzie palił tyle co Vka, a nawet więcej.

A ja nie jezdze jak Twoja Narzeczona z całym szacunkiem:)

No moim zdaniem wlasnie obrobka glowcy spowodowala poprawienie sprawnosci silnika...

A ja jak przycisne spale 12-13 litrow a nie 17 jak Ty:]

Anonymous - 18-02-2013, 21:28

Torp12 napisał/a:

może kwestia jak kto przyciska ;)

w każdym bądź razie Vka przy spokojnej jeździ po mieście ma spalanie zbliżone do rzędówki, ale wrażenia akustyczne są niezaprzeczalne...

Owczar - 18-02-2013, 21:39

Torp12 napisał/a:
A ja nie jezdze jak Twoja Narzeczona z całym szacunkiem:)

Z całym szacunkiem, ale ona nie jeździ jak emeryt, tylko tak jak inni- nie wyprzeda gdy tylko jest luka :)

Torp12 napisał/a:
No moim zdaniem wlasnie obrobka glowcy spowodowala poprawienie sprawnosci silnika...

W jaki sposób? Nie bardzo widzę zależność, bo z tego co kojarzę, to mody miały na celu umożliwienie dostarczenia większej ilości powietrza. Sprawność a moc to zupełnie dwie różne kwestie. Sprawność to stosunek mocy użytecznej do energii cieplnej/strat. Żeby zmienić ten parametr trzeba dużo większej ingerencji w silnik.
Najprostsza to np sonda szerokopasmowa i gruntowna przebudowa map bez uwzglęniania poprawek na kata czy egr, który wprowadza pewne ograniczenia.
Inna to np 4 oddzielne sondy lambda dla każdego cylindra po jednej. Przekładnia o lepszej sprawności i wiele innych.

Torp12 napisał/a:

19 litrów lpg to odpowiednik 16 litrów PB. Uważasz, że Twój tyle nie spali? Zdziwiłbyś się... Jeśli ważąca niecałą tonę skoda paliła mi 12 po mieście to Twój spokojnie wciągnąłby 15-16. No i trzeba jeszcze zwrócić uwagę że masz MT i jakby nie było kilka/kilkanaście KM i NM mniej.

I od razu napiszę, że broń bożę nie próbuję udowodnić wyższości Vki nad R4, bo nie o to tu chodzi. Tylko nie bardzo rozumiem Twój punkt widzenia, że zmodzona Rka będzie paliła mniej niż stockowa Vka. Zresztą porównywania spalania w moim poprzerabianym aucie też mija się trochę z obiektywnym porównaniem, bo ECU czyta tylko 2 na 4 sondy, nie mam katów, a korekty są wyjechane pod górną granicę tolerancji. Porównując nie przerabiane auto Sebastiana czy Maćka to te 10 litrów po mieście to nie ma nawet dyskusji ile by spalił gdyby... bo Vka nie pali po prostu więcej, a te 8sek w manualu robi bez problemu.

danino88 - 18-02-2013, 22:20

Cytat:
Porównując nie przerabiane auto Sebastiana czy Maćka to te 10 litrów po mieście to nie ma nawet dyskusji ile by spalił gdyby... bo Vka nie pali po prostu więcej, a te 8sek w manualu robi bez problemu.

mi v-ka spaliła około 6.5litrów pb na autostradzie przy prędkości 140-180km/h, myślę że przy podobnej jeździe vka a r4 spali tyle samo

polaff - 18-02-2013, 22:21

danino88 napisał/a:
6.5litrów
coś chyba przesadzasz....
deejay - 18-02-2013, 22:26

danino88 napisał/a:
mi v-ka spaliła około 6.5litrów pb na autostradzie przy prędkości 140-180km/h, myślę że przy podobnej jeździe vka a r4 spali tyle samo

na jednej głowicy to tak :wink:

robertdg - 18-02-2013, 22:53

danino88 napisał/a:
mi v-ka spaliła około 6.5litrów pb na autostradzie przy prędkości 140-180km/h,
Nie chwal się tak bo nam podciągną akcyze na paliwo do góry :P