Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
WreX - 05-02-2016, 15:44
Owczar napisał/a: | Jak widzisz rozładowanie o 20% to ok 500-700 cykli. Ja rozładowywałem o ok 30% i w 3 miesiące po 2 razy dziennie został ubity. Zostało ok 50-60% pojemności. Wsystko zależy od warunków.
|
Jeszcze tylko powiedz jak określić procentowo stopień rozładowania.
Reasumując im bardziej rozładowany aku (a później naładowany do pełna) tym "więcej cykli" z życia akumulatora zabiera?
Wybacz za pewnie głupie pytania ale staram się to zrozumieć i jak widzisz ze sporym oporem mi to wychodzi...
Owczar - 05-02-2016, 16:20
Procent naładowania można określić orientacyjnie po napięciu. Ale to są orientacyjne wartości i zależą od temp.
Ciężko więc coś więcej powiedzieć. Jak znasz prąd rozładowania to mnożysz razy ilość godzin i potem wartość dzielisz przez pojemność aku.
Przykładowo jak rozładowujesz prądem 8A przez 2h, to masz upływ w uproszczeniu 16Ah (bo rozładowanie też zależy od prądu i pojemności - przykładowo rozładuwjąc prądem 1/20 capacity uzyskasz 100 procent pojemności, a np prądem 1/10 80 - to wartości spod palca, bo każde aku ma inną charakterystykę). Jak podzielisz 16h przez powiedzmy 72Ah, to masz 22%.
Moższesz sprawdzić multimetrem prąd średni jaki płynie gdy słuchasz muzyki. Ale myślę, że będzie to więcej niż 10A. Można zacząć od cichej muzyki i sprawdzać dalej w zakresie multimetru. Multimetry mają zwykle max I 10A.
WreX - 05-02-2016, 16:38
Owczar napisał/a: | Procent naładowania można określić orientacyjnie po napięciu. Ale to są orientacyjne wartości i zależą od temp.
Ciężko więc coś więcej powiedzieć. Jak znasz prąd rozładowania to mnożysz razy ilość godzin i potem wartość dzielisz przez pojemność aku.
Przykładowo jak rozładowujesz prądem 8A przez 2h, to masz upływ w uproszczeniu 16Ah (bo rozładowanie też zależy od prądu i pojemności - przykładowo rozładuwjąc prądem 1/20 capacity uzyskasz 100 procent pojemności, a np prądem 1/10 80 - to wartości spod palca, bo każde aku ma inną charakterystykę). Jak podzielisz 16h przez powiedzmy 72Ah, to masz 22%.
Moższesz sprawdzić multimetrem prąd średni jaki płynie gdy słuchasz muzyki. Ale myślę, że będzie to więcej niż 10A. Można zacząć od cichej muzyki i sprawdzać dalej w zakresie multimetru. Multimetry mają zwykle max I 10A. |
Mniej więcej łapie, ze starym wzmakiem analogowym to fakt, od razu bardzo szybko przekraczał pobór 10a i obwód się przerywał bo multimetr więcej nie potrafił puścić. Tylko że ten wzmacniacz który mam teraz jest cyfrowy i sądząc po zastosowanym wewnętrznym bezpieczniku chyba 2 albo 3x mniejszym niż w poprzednim śmiem sądzić że ma dużo mniejszy pobór mocy a raczej samą wydajność prądową. Bo tak jak wspominałem spadki w napięciu z podpiętym CTEKiem który daje przecież 5a widziałem dopiero po dość znacznym podgłoszeniu. Więc średnią byłoby pewnie koło 5a
WreX - 07-02-2016, 21:13
A tak swoją drogą montował ktoś w swoim galancie lusterko fotochromattczne? Jest możliwe zrobić to w miarę sensownie za normalne pieniądze?
Bizi78 - 07-02-2016, 21:21
http://forum.mitsumaniaki...1392604#1392604
http://forum.mitsumaniaki...1326901#1326901
WreX - 07-02-2016, 21:31
Bizi78, Bóg zapłać
Mi się nie wyszukało a nie że jestem taki leniwy
WreX - 08-02-2016, 13:55
Pewnie szukam dziury w całym, ale z tego co tak patrzyłem na youtube to każde to lusterko fotochromatyczne różni się np między innymi szybkością reakcji stopniem przyciemnienia i nie wiem które byłoby z tych "lepszych" ale w zasadzie najważniejsze pytanie to jest takie jak to zamontować bez większej rzeźby z prostymi narzędziami powiedzmy w godzinkę czy dwie, bo zdjęcia przy w/w postach umarły i nie widać nawet jak to jest zamontowane...
I jeszcze taka "ciekawostka" pomierzyłem pobory prądu dla spoczynku Galanta (niestety miernik strasznie zaniża napięcie z 12,6v dawał jakieś 11,5-11,8v więc to też sie chyba na natężenie przekłada?)
Spoczynek, wyjęte kluczyki zamknięty itd: 0,02a
Otwarte drzwi:l 1a
Jedno mijania LED (drugie mi umarło :d): 2a
Kluczyk w stacyjce i przekręcony na 1 pozycje: 0.8a a po 30 sekundach jest to 0,3a z włączonym UKP (jasność LCD na UKP 100% daje pobór 0,31a)
Niestety poboru audio nie mogłem sprawdzić bo napięcie było za małe i się resetowało wszystko co chwilę ;/
MichciuGT - 08-02-2016, 15:40
WreX napisał/a: | niestety miernik strasznie zaniża napięcie z 12,6v dawał jakieś 11,5-11,8v |
Czemu uważasz że zaniża?, mi w sprawnym mierniku zdaje się że jedynie zawyża napięcie przy rozładowanej baterii, "11,5-11,8V" - coś spory rozrzut, może trochę utleniły się miejsca w których mierzyłeś, spróbuj potrzeć lekko sondami i wtedy mierzyć, napięcie powinno pokazywać stałe +- 0,01V.
Jeśli masz niecałe 12V po staniu samochodu przez 2-3 dni, to być może jednak akumulator kończy żywot, o ile elektryka w samochodzie nie rozładowuje go.
Na pomiar natężenia też się przekłada, ponieważ pomiar natężenia to pomiar spadku napięcia na przewodniku o ustalonym oporze .
Prąd w spoczynku: Ok
Prąd przy otwartych drzwiach jeśli jest ciągły 1A, a nie zaświeca Ci się żadne podświetlenie to jest dosyć spory.
Prąd przy światłach mijania wydaje się być ok.
Prąd przy przekręconym kluczyku: Ok
WreX - 08-02-2016, 17:44
MichciuGT napisał/a: | Czemu uważasz że zaniża?, |
Bo mierzyłem napięcie na samych klemach akumulatora, a później sprawdzałem napięcie na UKP po "drugiej stronie" tzn za miernikiem. Poza tym mogło to być też spowodowane a raczej spotęgowane faktem że akumulator wystawiłem z samochodu i kablami rozruchowymi podpiąłem klemy z aku, a kable po mojej organoleptycznej ocenie były dość słabego przekroju więc myślę że 70% winy to są właśnie one.
A aku jest na 100% sprawny jak go nie męczę to trzyma napięcie takie jak trzeba.
A co do otwartych drzwi to weź pod uwagę (nie wiem czy taki pobór jest normalny) że musi zapalić sie kontrolka na liczniku oraz lampka (a tam nie mam leda) narożna w drzwiach to może stąd taki pobór.
MichciuGT - 09-02-2016, 13:46
Wybacz, ale trochę nie jasno napisałeś, najpierw:
WreX napisał/a: | Bo mierzyłem napięcie na samych klemach akumulatora |
czyli wydawałoby się że bezpośrednio na akumulatorze, a po chwili:
WreX napisał/a: | akumulator wystawiłem z samochodu i kablami rozruchowymi podpiąłem klemy z aku |
czyli mierzyłeś miernikiem na klemach, a akumulator był parę metrów dalej?
Jeśli podczas pomiaru napięcia samochód nie pobierał prądu (wyłączony kluczyk, zamknięte drzwi itd.) to napięcie powinien wskazywać dobrze i przewody nie powinny mieć dużego wpływu na pomiar.
UKP przez to że jest podłączony w innym miejscu może mieć inny odczyt napięcia.
Najlepiej porównywać twój multimetr do innego miernika wzorcowego, albo chociaż do takiego miejsca gdzie ma się 100% pewności że napięcie jest prawidłowe np. zasilacz z stabilizatorem napięcia.
Masz racje co do otwartych drzwi, jeśli jest tam jedna 5W żarówka to 5W/12V to już ok. 0,4A.
WreX - 09-02-2016, 20:33
MichciuGT, tak było
A tak w ogóle Hugo dzięki za pomoc odnośnie konsoli i oto efekty:
I taki o to przebieg mnie dziś zastał a zaraz 1km po zdjęciu zapalił się check engine ;d pewnie to znów katalizator ale muszę sprawdzić.... jeśli tak to chyba faktycznie może mieć z tym coś wspólnego podłączenie sondy lambda.
Hugo - 09-02-2016, 20:51
Gites malines
WreX - 09-02-2016, 21:32
Hugo napisał/a: | Gites malines |
Pochwale się bardziej jak jasno będzie
Hugo - 09-02-2016, 22:37
WreX napisał/a: | Pochwale się bardziej jak jasno będzie | Już nie chciałem nic pisać na ten temat
WreX - 10-02-2016, 16:37
Check engine tak jak mówiłem od katalizatora, podłączenie pod kompa rozwiało wątpliwości, jako że majstrowałem ostatnio w okolicy wtyczki sondy lambda którą miałem zalutowaną a później przełożyłem na te "zaciski" które prawie pourywałem i to się średnio trzyma stawiam obie dłonie że to tego wina. Teraz pytanie czym te opaski zastąpić i czy mogę to zlutować i mieć z głowy...
|
|
|