To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM

Marcino - 19-11-2025, 08:40

Ja dysze napewno rozwiercałem, bo to perzychodzi w jakiś standardach. Tu sie nie da zdjać duszy bo jest ona jednoczesnie koncówka wezyka.

Z tym podszybiem sprawdze, ale mialem to rozciete i nie było widać problmów

Marcino - 27-11-2025, 08:10

Nadal mam przeciek - w weekend wyciągam dmuchawe i za nią bede szukał bo tam ze sciany grodziowej jakby podcieka
jacek11 - 28-11-2025, 21:23

To chyba najlepszy sposób, choć pracochłonny, i bardzo niewygodny.
Marcino - 01-12-2025, 08:37

Od strony dmuchawy widac tyle co nic, w ,miare wszytko zaklejone uszczelaniaczem jak od góry rozcinałem. Najlepiej by całość wywalić tzn obudowe wentylatora i tek klima unit.
Pozbyłem się gumowej wykładziny z filcem wiec moze teraz bedzie lepiej widać :)

Janq - 10-12-2025, 23:32

Marcino, Ty weź sprawdź czy Ci się przypadkiem szyba nie odkleiła. Ja w swojej Primerze prawie rok szukałem, gdzie mi się woda leje do środka - koniec końców okazało się, że szyba jest odklejona.
Najśmieszniejsze - jazda w deszczu/ulewie - zero wody, auto stoi na deszczu i woda na wycieraczce.....

Marcino - 11-12-2025, 07:45

Janq napisał/a:
Marcino, Ty weź sprawdź czy Ci się przypadkiem szyba nie odkleiła. Ja w swojej Primerze prawie rok szukałem, gdzie mi się woda leje do środka - koniec końców okazało się, że szyba jest odklejona.
Najśmieszniejsze - jazda w deszczu/ulewie - zero wody, auto stoi na deszczu i woda na wycieraczce.....

Dzięki za sigestie, Jest taka opcja ze to szyba, jak po moim weekendowym usczelnianiu bedzie to samo to napewno sprawdzę. Nawet dzis zobacze bo wczoraj lekko padało. W sumie to chciałem nawet wymienic szybe bo możma dostać zamiennik w przyzwoitych cenach.

wojtas - 11-12-2025, 08:29

Nie wiem jak tam wygląda sytuacja Galantach, ale w niektórych egzemplarzach Sigm to nie było do czego kleić szyby przez rudzielca.
Krzyzak - 11-12-2025, 09:16

Marcino napisał/a:
możma dostać zamiennik w przyzwoitych cenach
i chyba jest nawet produkowany w Tczewie, na Skarszewskiej
Hugo - 11-12-2025, 10:59

wojtas, w Galancie EA jak szyba jest fabrycznie wklejona i nie była wycinana to zero rdzy. Jak już była wycinana to rdza zawsze wychodzi i czasami aż strach wycinać co się zastanie pod szybą.
Marcino - 11-12-2025, 11:46

Krzyzak napisał/a:
Marcino napisał/a:
możma dostać zamiennik w przyzwoitych cenach
i chyba jest nawet produkowany w Tczewie, na Skarszewskiej

Tam chyba do smoachodów nie robią... myśle o Pressglass.

Bizi78 - 11-12-2025, 16:40

Co do presglassa, to kiedyś montowałem w swoim MSS i to była największa porażka.
Nie wiem jaką mają obecnie jakość.

wojtas - 12-12-2025, 11:59

Hugo napisał/a:
Jak już była wycinana to rdza zawsze wychodz

I chyba tutaj jest wspólny mianownik.

Marcino - 12-12-2025, 14:29

Ja mam szybe ori jeszcze. Nawet ślad po niemieckiej naklejce jest juz u mnie 19 rok :)
Janq - 12-12-2025, 23:23

To trzymaj ten oryginał. Z zamienników to chyba tylko Pilkington, który robi też na pierwszy montaż.
Marcino - 15-12-2025, 08:23

Trzymam, nawet polerke tlenkiem ceru robiłem. Puki co jest sucho wiec wycinanie szyby narazie wstrzymane.
Ale zeby nie było różowo - o ile skrzypienie z przodu ustało jak zaspawałem mocowanie wózka to teraz na dołkach i tylko na zakrecie coś stuknie z tyłu tak dwa razy, czyżby w koncu przyszedł czas na te poliuretany które leża juz kilka lat ? Chyba ze mocowanie amorków puszca które mi MTS technik wymieniło jak próbe gwintu robili.