To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.

MichciuGT - 10-02-2016, 19:13

rób tak żeby było dobrze ;) , a tak na serio, lepiej dobrze zlutowane niż kiepsko zaciśnięte, ale też lepiej dobrze zaciśnięte niż dobrze zlutowane ;)
sveno - 10-02-2016, 19:38

WreX, a masz starą oryginalną sondę? Wtyczkę rozbierz i dolutuj kable do wsuwek, albo jak się da to zagnieć je ponownie.
WreX - 11-02-2016, 12:38

sveno napisał/a:
WreX, a masz starą oryginalną sondę? Wtyczkę rozbierz i dolutuj kable do wsuwek, albo jak się da to zagnieć je ponownie.

Średnio zrozumiałem ;d

Ale udało mi się kupić te specjalne "konektory rurkowe w oplocie z folii termokurczliwej" czy jakkolwiek to się zowie, i chyba zagniotłem prawidłowo tym razem. Błąd skasowany, auto przetestowałem spalaniem 25 na 100 jak się zagrzało i na razie spokój zobaczymy na ile...

A i mój idealny nowiusieńki (prawie) zderzak z pięknie dobranym lakierem dorobił się pierwszej blizny :evil:

Winnym się okazał pedał... rowerowy... jakby sami cykliści na drogach byliby niewystarczającą karą... (oczywiście żartuje... w połowie)

Owczar - 11-02-2016, 16:23

Błąd katalizatora i sondy to nie to samo. ..
WreX - 11-02-2016, 17:00

Owczar napisał/a:
Błąd katalizatora i sondy to nie to samo. ..

Ja wiem, ale uznałem za możliwe że przez złe podłaczenie sondy wyskoczył błąd katalizatora, czy się myle?

Bizi78 - 11-02-2016, 17:11

Jaki dokładnie nr. błędu :?: .
WreX - 11-02-2016, 17:17

Pisałem gdzieś wcześniej:

"00 P0431 Sprawność katalizatora 1 poniżej wartości progowej (rząd 2)"

sveno - 11-02-2016, 20:14

WreX napisał/a:
Średnio zrozumiałem ;d
rozbierasz ori wtyczkę od sondy, tam jest taki pomarańczowy plastik który trzeba wyciągnąć, potem np. spinaczem biurowym podważasz wsuwki i one wychodzą do tyłu z kablem. Odpinasz stare kable od tych wsuwek, zarabiasz nowe od nowej sondy, montujesz wsuwki we wtyczce i masz jak dedykowaną sondę.
WreX - 12-02-2016, 00:24

sveno napisał/a:
WreX napisał/a:
Średnio zrozumiałem ;d
rozbierasz ori wtyczkę od sondy, tam jest taki pomarańczowy plastik który trzeba wyciągnąć, potem np. spinaczem biurowym podważasz wsuwki i one wychodzą do tyłu z kablem. Odpinasz stare kable od tych wsuwek, zarabiasz nowe od nowej sondy, montujesz wsuwki we wtyczce i masz jak dedykowaną sondę.

Dobry pomysł muszę zapamiętać. Tylko że ja ją montowałem X czasu temu i uciąłem trochę starego i troche nowego kabla i nie było szans aż tak go skrócić bo by było za mało.

Błąd po 150km dziś zrobionych na razie nie powrócił, mało tego (nie wiem dlaczego i chyba to nie tylko moje subiektywne odczucia) jakiegoś turbodopalenia żona dostała. Wcześniej czasy do setki były 9.2-9.4s dziś jak jechałem i raz zdarzyło się wyprzedzić to aż banan na gębie wyskoczył mówie hej przecież to tak nie jeździło, trochę tam jeszcze powyprzedzałem gęba się wyszczerzała jakoś bardziej i tak z ciekawości zmierzyłem czas do setki (odcinek ten sam co zawsze, opony te same, stała drogi ta sama itd) i wyszło 8,9s i to jeszcze obładowany statywami aparatami no i dziewczyną ;d
No za babami to nie nadążysz :mrgreen:

Owczar - 13-02-2016, 03:35

Jedna jaskolka wiosny nie czyni, a wyniki ~9,2-9,4s to ksiazkowe wyniki. Wystarczy lekko z gorki i juz jest lepszy czas.
Marcino - 13-02-2016, 23:36

Jak mierzycie czasy ztn czym i w jaki sposób?
WreX - 14-02-2016, 01:00

Owczar napisał/a:
Jedna jaskolka wiosny nie czyni, a wyniki ~9,2-9,4s to ksiazkowe wyniki. Wystarczy lekko z gorki i juz jest lepszy czas.

Wiem wiem, ale nie wiem czemu odczucia z jazdy są inne. Wiem że już masz dość moich abstrakcyjnych czasów do setki ;d

Marcino napisał/a:
Jak mierzycie czasy ztn czym i w jaki sposób?

UKP z synchronizowaną stałą drogi powyżej 100km/h z GPSem no i pomiar UKP

mati_z - 14-02-2016, 14:18

WreX, ostatnio zrobiłem pomiar na płaskiej drodze i też mi wyszło ok. 9s do setki (gdy na liczniku mam 100 to wg GPSa jest około 99 więc przekłamanie rzędu 1%) :)
Jestem świadomy, że takie ruszanie szkodzi skrzyni, ale nie robię tak zbyt często ;)

Owczar, https://www.youtube.com/watch?v=tfQNl52CjfQ

WreX - 14-02-2016, 15:13

mati_z, jakbym tak ruszył choć raz to by mi z 8.4 wyszło :D

Podobno od tego najbardziej konwerter dostaje?

A co do przekłamań na liczniku to też wcześniej mierzyłem jak mi brakowało przy setce 1-2km/h przy 100km/h na GPS i tu dla UKP były dość spore różnice rzędu 0,5s nie wiem dlaczego.

mati_z - 14-02-2016, 15:25

W te 8,4 wątpię ale poniżej 9 sekund byś zszedł. Masz Gala po ostatnim lifcie więc możesz spróbować. Ja robiłem ten test na zimówkach 195/65/15 i trochę przemielił. Jak będę miał okazję to mogę zrobić pomiar ze startem z wolnych obrotów ;)

Trochę konwerter dostaje, ale w VR-4 robią programy z Launch control i ruszają z wysokich obrotów na N, a konwertery jakoś żyją (tak wiem, że to "trochę" mocniejsza konstrukcja).

Nie wiem jak UKP mierzy czas, ale pewnie też ma jakieś przekłamanie.