Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
Owczar - 14-02-2016, 18:49
Przy takim rozmiarze opon przekłamanie jest większe. A każda różnica choćby o 1km/h w tym zakresie robi różnicę. Producent podaje min czas do setki i jeśli wychodzi komuś mniej to po prostu mierzy źle. Wspaniałe te galanty. Im starsze tym szybsze.
WreX - 14-02-2016, 19:58
Owczar napisał/a: | Przy takim rozmiarze opon przekłamanie jest większe. A każda różnica choćby o 1km/h w tym zakresie robi różnicę. Producent podaje min czas do setki i jeśli wychodzi komuś mniej to po prostu mierzy źle. Wspaniałe te galanty. Im starsze tym szybsze. |
Ale jednego w sieci nie mogłem znaleźć, a mianowicie czy są jakiekolwiek różnice w przedliftowym automacie bez tiptronica a polifcie z tiptronickiem i czy zmieniając biegi manualnie można zrobić to lepiej niż zwyczajnie wdepnąć w podłogę. Wiem, że kombinuje ale mnie to interesuje i nigdzie się nie mogłem dokopać bo wszędzie jest podana wartość tylko dla AT a one się czymś tam różniły poliftowa a przedliftowa?
Owczar - 14-02-2016, 20:52
Tylko możliwością ręcznej zmiany biegów. Przełożenie jest identyczne.
mati_z - 14-02-2016, 23:01
Owczar, przy 195/60/15 licznik zawyża, ale przy 195/65/15 jest prawie idealnie (sprawdzane GPSem i kalkulatorem). Chętnie bym przygarnął VBOXa lub inne cudo do dokładnego pomiaru przyspieszenia
WreX, automat choćbyś nie wiem jak mocno wciskał pedał gazu, nie wejdzie na czerwone pole (zmienia przy ok. 6250 obr/min.). Sprawdzałem wiele razy i ten silnik opłaca się kręcić do odcinki. Tutaj dla porównania start w trybie automatycznym (ok. 10 s).
Tak przy okazji, zna ktoś jakiś darmowy program, w którym można nałożyć stoper na film?
John24 - 14-02-2016, 23:12
Mylisz sie na tipronicu jestes w stanie wejsc na czerwone pole i to do odciecia
mati_z - 14-02-2016, 23:16
John24, może niewyraźnie napisałem, ale o to mi chodziło, że skrzynia w trybie automatycznym nie wchodzi na czerwone pole. Dopiero ręczna zmiana (tiptronic) pozwala na to
WreX - 14-02-2016, 23:29
mati_z napisał/a: | John24, może niewyraźnie napisałem, ale o to mi chodziło, że skrzynia w trybie automatycznym nie wchodzi na czerwone pole. Dopiero ręczna zmiana (tiptronic) pozwala na to |
I właśnie tych różnic w pomiarze do setki szukałem na necie i nigdzie nic nie było.
Owczar - 14-02-2016, 23:49
Mam koła 205/55/16 i przy 100km/h na liczniku mam około 93 na GPS. 7km.h to duża różnica. Na automacie można osiagnąć około 9.7-10 sek. A na tiptronicu ~9 i to jest maks co z tej skrzyni można wycisnąć. Mowa o starcie z wypełnionym konwerterem.
WreX - 14-02-2016, 23:52
Cytat: | Mowa o starcie z wypełnionym konwerterem.
|
Co masz na myśli dokładnie?
mati_z - 15-02-2016, 00:08
Owczar, no to bardzo duże masz to przekłamanie. Nie przestawiła Ci się wskazówka od prędkościomierza? Bo mi właśnie wychodzą takie wyniki jak podajesz.
WreX, chodzi o taki start jak ja robiłem przy swoich pomiarach czyli wciskasz hamulec, potem gaz do oporu i odpuszczasz hamulec
WreX - 15-02-2016, 00:41
mati_z napisał/a: | WreX, chodzi o taki start jak ja robiłem przy swoich pomiarach czyli wciskasz hamulec, potem gaz do oporu i odpuszczasz hamulec
|
Jak duże ryzyko jest uwalenia skrzyni?
mati_z - 15-02-2016, 08:10
Nie jestem Ci w stanie powiedzieć, ale u mnie po kilku takich startach nic się nie dzieje. W wakacje mam zamiar zmienić olej i może zamiast wymiany dynamicznej zrzucę skrzynię, wyjmę konwerter i zobaczę w jakim jest stanie. A jak padnie wcześniej to wsadzę konwerter od GDI i będę jeździł dalej
Owczar - 15-02-2016, 10:21
W przypadku galanta ryzyko jest spore. Raz ze sama skrzynia tego nie lubi, a dwa ze strzał może ukrecic wieloklin konwertera.
Jeśli chodzi o rzeczywista prędkość w stosunku do licznikowej to przy tym rozmiarze o ile dobrze pamiętam setka jest przy ok 5200rpm. Mam skonfigurowane ukp z prędkością GPS.
eremita - 15-02-2016, 10:24
WreX napisał/a: | Jak duże ryzyko jest uwalenia skrzyni? |
Jeden będzie tak robił wiele razy innemu padnie przy pierwszym razie
Fragu - 15-02-2016, 10:56
Muszę tak spróbować u mnie w Colcie Jak zdechnie to zdechnie.
|
|
|