To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.

Owczar - 14-02-2016, 18:49

Przy takim rozmiarze opon przekłamanie jest większe. A każda różnica choćby o 1km/h w tym zakresie robi różnicę. Producent podaje min czas do setki i jeśli wychodzi komuś mniej to po prostu mierzy źle. Wspaniałe te galanty. Im starsze tym szybsze. :)
WreX - 14-02-2016, 19:58

Owczar napisał/a:
Przy takim rozmiarze opon przekłamanie jest większe. A każda różnica choćby o 1km/h w tym zakresie robi różnicę. Producent podaje min czas do setki i jeśli wychodzi komuś mniej to po prostu mierzy źle. Wspaniałe te galanty. Im starsze tym szybsze. :)

:mrgreen:

Ale jednego w sieci nie mogłem znaleźć, a mianowicie czy są jakiekolwiek różnice w przedliftowym automacie bez tiptronica a polifcie z tiptronickiem i czy zmieniając biegi manualnie można zrobić to lepiej niż zwyczajnie wdepnąć w podłogę. Wiem, że kombinuje ale mnie to interesuje i nigdzie się nie mogłem dokopać bo wszędzie jest podana wartość tylko dla AT a one się czymś tam różniły poliftowa a przedliftowa?

Owczar - 14-02-2016, 20:52

Tylko możliwością ręcznej zmiany biegów. Przełożenie jest identyczne.
mati_z - 14-02-2016, 23:01

Owczar, przy 195/60/15 licznik zawyża, ale przy 195/65/15 jest prawie idealnie (sprawdzane GPSem i kalkulatorem). Chętnie bym przygarnął VBOXa lub inne cudo do dokładnego pomiaru przyspieszenia ;)

WreX, automat choćbyś nie wiem jak mocno wciskał pedał gazu, nie wejdzie na czerwone pole (zmienia przy ok. 6250 obr/min.). Sprawdzałem wiele razy i ten silnik opłaca się kręcić do odcinki. Tutaj dla porównania start w trybie automatycznym (ok. 10 s).

Tak przy okazji, zna ktoś jakiś darmowy program, w którym można nałożyć stoper na film? :)

John24 - 14-02-2016, 23:12

Mylisz sie na tipronicu jestes w stanie wejsc na czerwone pole i to do odciecia :D
mati_z - 14-02-2016, 23:16

John24, może niewyraźnie napisałem, ale o to mi chodziło, że skrzynia w trybie automatycznym nie wchodzi na czerwone pole. Dopiero ręczna zmiana (tiptronic) pozwala na to ;)
WreX - 14-02-2016, 23:29

mati_z napisał/a:
John24, może niewyraźnie napisałem, ale o to mi chodziło, że skrzynia w trybie automatycznym nie wchodzi na czerwone pole. Dopiero ręczna zmiana (tiptronic) pozwala na to ;)

I właśnie tych różnic w pomiarze do setki szukałem na necie i nigdzie nic nie było.

Owczar - 14-02-2016, 23:49

Mam koła 205/55/16 i przy 100km/h na liczniku mam około 93 na GPS. 7km.h to duża różnica. Na automacie można osiagnąć około 9.7-10 sek. A na tiptronicu ~9 i to jest maks co z tej skrzyni można wycisnąć. Mowa o starcie z wypełnionym konwerterem.
WreX - 14-02-2016, 23:52

Cytat:
Mowa o starcie z wypełnionym konwerterem.

Co masz na myśli dokładnie?

mati_z - 15-02-2016, 00:08

Owczar, no to bardzo duże masz to przekłamanie. Nie przestawiła Ci się wskazówka od prędkościomierza? Bo mi właśnie wychodzą takie wyniki jak podajesz.

WreX, chodzi o taki start jak ja robiłem przy swoich pomiarach czyli wciskasz hamulec, potem gaz do oporu i odpuszczasz hamulec ;)

WreX - 15-02-2016, 00:41

mati_z napisał/a:
WreX, chodzi o taki start jak ja robiłem przy swoich pomiarach czyli wciskasz hamulec, potem gaz do oporu i odpuszczasz hamulec

Jak duże ryzyko jest uwalenia skrzyni?

mati_z - 15-02-2016, 08:10

Nie jestem Ci w stanie powiedzieć, ale u mnie po kilku takich startach nic się nie dzieje. W wakacje mam zamiar zmienić olej i może zamiast wymiany dynamicznej zrzucę skrzynię, wyjmę konwerter i zobaczę w jakim jest stanie. A jak padnie wcześniej to wsadzę konwerter od GDI i będę jeździł dalej ;)
Owczar - 15-02-2016, 10:21

W przypadku galanta ryzyko jest spore. Raz ze sama skrzynia tego nie lubi, a dwa ze strzał może ukrecic wieloklin konwertera.

Jeśli chodzi o rzeczywista prędkość w stosunku do licznikowej to przy tym rozmiarze o ile dobrze pamiętam setka jest przy ok 5200rpm. Mam skonfigurowane ukp z prędkością GPS.

eremita - 15-02-2016, 10:24

WreX napisał/a:
Jak duże ryzyko jest uwalenia skrzyni?

Jeden będzie tak robił wiele razy innemu padnie przy pierwszym razie :mrgreen:

Fragu - 15-02-2016, 10:56

Muszę tak spróbować u mnie w Colcie :twisted: Jak zdechnie to zdechnie.