Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T
Hugo - 14-09-2015, 16:21
qube - 14-09-2015, 16:42
| Hugo napisał/a: | | Na seryjnych sprężynach koleiny nie istniały. | ja po zakupie Gala przymierzałem 18tki identyczne jak na fotce (kupił je Fikus83) i nie mogłem uprowadzić dziada w koleinach na zwykłym zawiasie
mati_z - 14-09-2015, 18:04
Hugo, u mnie na seryjnych sprężynach tył wyżej siedział, a mam jeszcze LPG
Ale ostatnio udało mi się dorwać na OLX Eibachy, chociaż tył teraz trochę bardziej siedzi:
U Ciebie chyba bardziej przód usiadł niż u mnie. Nie wiem czy to nie wina amortyzatorów, bo są jeszcze oryginalne i o dziwo jeszcze się nie wylały
Hugo - 14-09-2015, 19:23
Może u mnie przód bardziej siadł przez to, że tył jest na seryjnych sprężynach... Jeśli masz stare amortyzatory to powinien Ci jeszcze bardziej usiąść.
mati_z - 14-09-2015, 19:37
Co ciekawe, sprężyny które kupiłem są dedykowane do wersji 2.0, więc teoretycznie powinny bardziej się ugiąć pod ciężarem V6
W necie znalazłem taki dokument do tych sprężyn, ja mam wersję EW 6026001/02
Zobaczymy co będzie po wymianie amorów, może się wyrówna. Kayaby Ultra SR to dobry wybór?
Tak przy okazji, jak się spisują Dunlopy?
Hugo - 15-09-2015, 05:46
KYB Ultra SR to bardzo dobry wybór. Dunlopy, jedno słowo-rewelka. Nigdy więcej tanich/używanych opon.
cuuube założę się, że te 18-tki miały szerokość min. 7,5, a może nawet 8 cali, co? Wtedy będzie rzucać w koleinach, jak dasz nieodpowiednie opony to dopiero. Moje felgi to taki trochę ewenement wśród 18 cali, bo mają tylko 7 cali szerokości.
eremita - 15-09-2015, 10:00
| Hugo napisał/a: | | Nigdy więcej tanich/używanych opon. |
Ja też już dawno do tego doszedłem że lepiej kupić nowe
| mati_z napisał/a: | | U Ciebie chyba bardziej przód usiadł niż u mnie. Nie wiem czy to nie wina amortyzatorów, bo są jeszcze oryginalne i o dziwo jeszcze się nie wylały |
Na eibachach tył bardziej siedzi, ja mam nowe sprężyny, amory i przy pełnym zbiorniku LPG i pełnym zbiorniku PB wygląda podobnie jak twój.
| qube napisał/a: | | ja po zakupie Gala przymierzałem 18tki identyczne jak na fotce (kupił je Fikus83) i nie mogłem uprowadzić dziada w koleinach na zwykłym zawiasie |
| Hugo napisał/a: | | cuuube założę się, że te 18-tki miały szerokość min. 7,5, a może nawet 8 cali, co? Wtedy będzie rzucać w koleinach, jak dasz nieodpowiednie opony to dopiero. |
Ja w poprzednim na zwykłym zawiasie miałem 18 7,5" z oponami 18-45-215 pirelli p zero nie miałem problemu w koleinach. Wręcz bardzo dobrze mi sie na tym zestawie jeździło.
Hugo - 15-09-2015, 10:34
| eremita napisał/a: | | pirelli p zero | Katastrofa, miałem je na przodzie na poprzednich 18-tkach o szerokości 7,5 cala i jeszcze na obniżonym zawieszeniu w koleinach prędkość maksymalna to 60 km/h i odbijanie się od krawędzi jezdni do jej środka
Seba75 - 16-09-2015, 11:29
Hugo,jak tam walka z lusetrkami?Znalasłeś już sposób jak je wyciszyć?
Hugo - 16-09-2015, 12:01
Seba75, prawie. Muszę jeszcze coś poprawić, ale to wymaga ponownego odkręcenia i rozkręcenia lusterek, a jakoś mi się nie chce na razie tego robić. Ostatnio odkryłem, że (szczególnie podczas deszczu) sporo szumu dobiega ze szpary pomiędzy przednimi a tylnymi drzwiami (spomiedzy ramek drzwi przednich i tylnych, czyli mniej więcej na wysokości lewego ucha kierowcy). Jutro lub pojutrze będę działał w tym temacie, będzie relacja i fotki.
booohal - 16-09-2015, 12:03
| Hugo napisał/a: | | sporo szumu dobiega ze szpary pomiędzy przednimi a tylnymi drzwiami. |
Wklejałem tam uszczelkę, jak we francuzach. Za wiele to nie dało.
Hugo - 16-09-2015, 12:52
| booohal napisał/a: | | Wklejałem tam uszczelkę, jak we francuzach. Za wiele to nie dało. | Jaką wkleiłeś. Ja kupiłem uszczelkę o profilu "D". Na całej wysokości drzwi dałeś, od dachu aż po dół drzwi?
Nawet Carisma ma taki wąs, który uszczelnia szczelinę pomiedzy ramkami drzwi, jutro zrobię fotki.
booohal - 16-09-2015, 13:19
Uszczelka typu D.
Ale tylko na blaszanej krawędzi drzwi. Na ramki nie miałem względnie schludnego pomysłu...
Hugo - 16-09-2015, 13:37
| booohal napisał/a: | | Na ramki nie miałem względnie schludnego pomysłu... | Właśnie ja też. Dlatego chcę założyć tylne uszczelki drzwi (przednie zresztą też) od Carismy hatchback z 1998 r., bo tylne mają taki wąs uszczelniający szczelinę pomiędzy ramkami drzwi. Problem w tym, że wąs jest za krótki (o ok. 5 cm) na dole i jest szpara. Poza tym uszczelki z Carismy są niemal P&P tylko są za krótkie o ok. 1 cm, ale co to za problem naciągnąć, skoro to guma, no i otwory na kołki montażowe pasują średnio co drugi. Nie bardzo mogę wymyślić czym zrobić te małe otworki na kołki w uszczelce... Druga sprawa to uszczelki z Carismy mają taki kanał spływowy do wody zaraz pod wąsem przylegającym do dachu, w związku z czym woda nie wpływa pomiędzy uszczelki a karoserię i uszczelki się nie przyklejają. Jutro porobię fotki.
booohal - 16-09-2015, 13:44
| Hugo napisał/a: | | Nie bardzo mogę wymyślić czym zrobić te małe otworki na kołki w uszczelce... |
Może takim wycinakiem. Maja ostre krawędzie (przynajmniej na początku) i może nie poszarpią uszczelki.
|
|
|