To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Czerwony Fuks

angelos - 16-02-2019, 20:04

Co tu dużo mówić, trzyma fason ;)
jacek11 - 16-02-2019, 22:55

Bzyk_R1 napisał/a:
Niezły wóz

Mnie Fuks też zawsze się podobał 8)

mkm - 17-02-2019, 12:05

Cieszy mnie to bardzo - tak mi piszcie :twisted:

Prowadzę obecnie szeroko zakrojone rozmowy historyczne 8)
Nie wiem czy wkrótce o Fuksie nie będzie trzeba pisać "Pan Fuks" - wiek zobowiązuje :mrgreen:

A tak na serio - wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że będą żółte tablice.

Kleju - 17-02-2019, 18:32

mkm napisał/a:
...A tak na serio - wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że będą żółte tablice...

Ostatnio gdzieś w tv słyszałem, że teraz niby od 30 lat zabytek... A nie jak było wcześniej 25 lat. Prawda to? :D

mystek - 17-02-2019, 18:50

#Kleju - zdaje się, że tak jest w Warszawie i Krakowie od zeszłego roku. Wiem, bo też się orientowałem dla samochodu z 91 roku.
mkm - 17-02-2019, 18:57

Na razie plany, ale z dużymi szansami na wprowadzenie.
Na szczęście trzeba sporo ustaw nowelizować, więc myślę, że to temat na najbliższe kilka lat.
O zaostrzeniu przepisów mówi się od lat.
Mnie też czasami ręce opadają jak widzę "zabytki motoryzacji".

Dlatego mam "rozmowy historyczne", żeby nie strzelić sobie w kolano.
Planowana jest też większa odpowiedzialność za stan zabytku - to jeśli chodzi o właściciela.

mkm - 17-02-2019, 19:01

mystek, to o czym piszesz to może być popłoch wśród rzeczoznawców - będzie dużó większa odpowiedzialność za wydaną opinię :wink:
mystek - 17-02-2019, 20:19

Być może. Z tego co się generalnie orientowałem dzwoniąc do Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków, to samochód w Krakowie musi mieć 30 lat, albo (to było zdaje się od zawsze) - mieć jakieś znaczenie historyczne, wprowadzać jakieś ciekawe rozwiązania techniczne do motoryzacji itp. Tyle rozmowa przez telefon, a rzeczoznawca to rzeczoznawca - on wydaje opinię.
mkm - 17-02-2019, 20:57

W najbliższym czasie będę u źródła to będą wiadomości z pierwszej ręki :wink: , ale 30lat weszło lokalnie rozporządzeniami - podejrzewam, że zrobili to, żeby przyhamować wysyp "zabytkowych E36, Golfów 3, Passatów itp. - mogę się mylić.
Każde auto jest rozpatrywane indywidualnie, a ilość "wyłączeń" jest spora :wink:

Ja idę w unikatowość, stan zachowania i historię modelu :mrgreen:
Jakby nie patrzeć jedno z najmocniejszych cywilnych aut z początku lat 90-tych :mrgreen:

jacek11 - 17-02-2019, 22:16

Ale wtedy auto go garażu pod kocyk,i modlić się,żeby nikt go nie trącił podczas niedzielnej przejażdżki :|
mkm - 17-02-2019, 23:23

jacek11, nie tego się boję - do momentu do którego moje warsztaty mi robią auta żadnej naprawy się nie boję :D

Boję sie naszych ustawodawców.
Cały czas kombinują jak "poprawić bezpieczeństwo na drogach" w Polsce.
Ostatnio wygrzebali stary projekt, żeby auta ze szkodą całkowitą były wyrejestrowywane... :roll:
Jak to kiedyś przejdzie to:
Fuks warty 3tys przed szkodą - szkoda całkowita to naprawa przekraczająca 1500zł.
TU części liczą na oryginałach.
Pęknięta lampa i system wyrzuci, że auto do kasacji :roll:

Wiadomo, że teraz jeszcze jest w miarę ok (chociaż stacje diagnostyczne przykręciły śrubę dość mocno), ale za jakiś czas może się wszystko zmienić, a moja partnerka niezmiennie, bez względu na upływ czasu, chce Coltem jeździć kolejne 10lat :mrgreen:

A powtarza to od chwili zakupu pierwszego CA - ponad 18lat temu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

jacek11 - 17-02-2019, 23:45

No to masz wyzwanie :D teraz już wiem po co kupujesz te wszystkie colty :) części zamienne będą potrzebne :)
mkm - 16-03-2019, 15:41

Oczywiście u konserwatora jeszcze nie byłem, więc temat żółtych blach "wisi".
Tymczasem dzisiaj kilka sobotnich fotek - "lato" w pełni :D

Ile to się podczas "sesji" człowiek z ochroniarzami nagada... Jeszcze dobrze się Fuks nie ustawi, a już się zjawiają :mrgreen:

Bizi78 - 16-03-2019, 18:48

mkm napisał/a:
Ile to się podczas "sesji" człowiek z ochroniarzami nagada... Jeszcze dobrze się Fuks nie ustawi, a już się zjawiają :mrgreen:

No bo 1.5m nie zostawiłeś pieszym na chodniku, dobrze że mandatu nie dostałeś :P .

mkm - 16-03-2019, 19:23

Bizi78, pouczenie :roll: W tym przypadku nawinęła się Straż Miejska :mrgreen:
Mam już nawet "czasówkę" - 60sek i odjazd... Jak przeciągnę to ktoś dobiegnie/dojedzie...
Permanentna inwigilacja! :mrgreen: