To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.

John24 - 15-02-2016, 10:56

W 100% się zgadzam już lepiej nie dałoby się tego wytłumaczyć 😄
polaff - 16-02-2016, 09:11

mati_z napisał/a:
Jestem świadomy, że takie ruszanie szkodzi skrzyni, ale nie robię tak zbyt często
a ja cały czas i już drugiego gala męczę bez wymiany oleju w skrzyni i co? nic się nie dzieje. Z tym, że w obecnym od początku skrzynia szarpała więc pewnie i tak ją niedługo wymienie...
polaff - 16-02-2016, 09:13

mati_z napisał/a:
Nie jestem Ci w stanie powiedzieć, ale u mnie po kilku takich startach nic się nie dzieje.

ja cały czas
podłogę pod pedałem gazu mam wgiętą...

Owczar napisał/a:
Raz ze sama skrzynia tego nie lubi, a dwa ze strzał może ukrecic wieloklin konwertera.
nic się nie ukręca. Obecnym galem nakręciłem tak 100kkm poprzednim 3 razy tyle...
Owczar - 16-02-2016, 09:16

polaff, a co ma piernik do wiatraka? Jeden mówi, że ciągnie dziecko za ucho i jeszcze się nie urwalo, a drugi pisze ze poi dziecko brudną wodą i jest ok.

W mojej skrzyni przy 170 tys zaczęło się slizganie 4tego biegu przy dużych obciążeniach. Wymiana oleju odmienila skrzynie nie do poznania.

Owczar - 16-02-2016, 09:37

polaff napisał/a:

mati_z napisał/a:
Nie jestem Ci w stanie powiedzieć, ale u mnie po kilku takich startach nic się nie dzieje.

ja cały czas
podłogę pod pedałem gazu mam wgiętą...

Caly czas startujesz trzymajac jednoczesnie gaz i hamulec? Chyba nie doczytales dokladnie o czym mowa.
Tez startuje galantem z gazem w podlodze, kickdown uzywam nawet na autostradzie, ale ruszanie z hamulca to juz inny rodzaj obciazen.

polaff napisał/a:

Owczar napisał/a:
Raz ze sama skrzynia tego nie lubi, a dwa ze strzał może ukrecic wieloklin konwertera.
nic się nie ukręca. Obecnym galem nakręciłem tak 100kkm poprzednim 3 razy tyle...

Powiedz to tym, ktorym sie ukrecil.

polaff - 16-02-2016, 10:27

Owczar napisał/a:
startujesz trzymajac jednoczesnie gaz i hamulec
a to przeprszam faktycznie nie doczytałem.
Owczar napisał/a:
co ma piernik do wiatraka?
chodzi mi tylko o to , że wszyscy (prawie wszyscy) przeżywają te skrzynie jak by z waty były. Ile razy na forum były wypowiedzi w stylu "w niedzielę do kościoła i na tacę, a w poniedziałek na dokładkę przelew na radio bo dziś zgrzeszyłem kick-down pierwszy raz od pół roku spowodowałem"
Szanowni Państwo bez przesady.

Owczar napisał/a:
Powiedz to tym, ktorym sie ukrecil.
chmmmm. Co jakiś czas Was irytuję publicznie pisząc na forum, że oleju nie wymieniam i skrzynie katuję aż śmierdzi więc chyba nie ma jak bardziej dobitnie tego przekazać...
Owczar - 16-02-2016, 10:47

Ale ja tego nie neguje- ta skrzynia jest bardzo trwala. Olej u siebie zmienilem jak zaczal sie slizgac bieg. Byl masakrycznie przepracowany. Kickdowna tez mu nie zaluje. Ale szczerze mowiac nie ufam tej skrzyni i koniec. W PL wrzuce go na lawete i wroce do domu, ale za granica koszty w stosunku do wartosci calego auta bylyby juz spore to raz. Dwa - nie chce mi sie wyciagac tej skrzyni bo zabawa do przyjemnych nie nalezy. Dlatego uwazam, ze strzelanie z konwertera to mimo wszystko slaby pomysl. Chyba ze ktos ma za duzo czasu i lubi sobie wyciagac skrzynie dla sportu :)

Mnie akurat nie irytujesz :)

polaff - 16-02-2016, 10:49

Owczar napisał/a:
wrzuce go na lawete
jak skrzynia padnie to na sznurek można bo i tak już jej nie zaszkodzisz :) wtedy koszty spadają :)
Owczar - 16-02-2016, 10:59

Jak padnie tylko konwerter to niekoniecznie :)
polaff - 16-02-2016, 11:00

Owczar, taniej kupić kompletną skrzynię niż reanimować trupa i tak ma 15 lat i tak czy ją wymienisz czy włożysz 1000 w naprawę złomu
Fragu - 16-02-2016, 11:36

Moja dostaje ostro po śrubkach bo na torze prawie zawsze gaz w podłodze. Póki co działa. Zobaczymy czy szybciej zdechnie czy wymienię na manual.
mati_z - 16-02-2016, 21:31

polaff, dobrze wiedzieć, że ta skrzynia znosi takie katorgi :D
Widzę, że wywołałem niezłą dyskusję. Z kickdowna korzystam dosyć często, bo lubię szybko wyprzedzać i szybko wracać na swój pas :)

Owczar, specjalnie dla Ciebie nagrałem dzisiaj filmik: http://sendvid.com/svvua67h
Wiadomo, nie jest to zbyt dokładny pomiar i czasem pokaże o 1 km/h więcej lub mniej, ale nie jest to 7 km/h ;)

WreX - 16-02-2016, 21:37

mati_z, ja tam widzę prawie 2-3 km/h nie jeden :D
mati_z - 16-02-2016, 21:38

WreX, gdzie? Jest 100 na liczniku i 99 na GPSie. W tempomacie czasem ciężko trafić idealnie w daną prędkość :P
Ale jak robię pomiar to liczę do momentu jak już wskazówka zejdzie z kreski ;)

polaff - 16-02-2016, 21:45

mati_z, ja za każdym razem tak reaguje jak słyszę obawy dotyczące skrzyni.