Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.
Owczar - 18-02-2016, 13:59
Ja jako punkt odniesienia przyjmuję wskaówkę w punkcie. I w dieslu i w V6 licznik zawyżał o kilka km/h.
Zresztą to norma i nie dotyczy tylko mitsubishi. Dawno nim nie jeździłem, ale żona twierdzi, że jest ok 6-7km/h. Zerknę ile dokładnie.
http://www.autocentrum.pl...iczniki-klamia/
WreX - 18-02-2016, 16:24
Owczar napisał/a: | Ja jako punkt odniesienia przyjmuję wskaówkę w punkcie. I w dieslu i w V6 licznik zawyżał o kilka km/h.
Zresztą to norma i nie dotyczy tylko mitsubishi. Dawno nim nie jeździłem, ale żona twierdzi, że jest ok 6-7km/h. Zerknę ile dokładnie.
http://www.autocentrum.pl...iczniki-klamia/ |
To że licznik zawyża to jest tak normalne jak najstarszy zawód świata ;d
Kwestia jest tego jakie kto ma felgi, a przede wszystkim opony, mało tego samo zużycie bieżnika ma wpływ na odczytywaną prędkość przez licznik. Poza tym im większa prędkość tym większe przekłamanie.
mati_z - 18-02-2016, 17:37
Okej, zawyża ale na seryjnym rozmiarze opon. Przekłamanie jest procentowe czyli wiadomo, że im większa prędkość tym większe przekłamanie. Sprawdziłem jeszcze w EvoScanie i tam w logach prędkość nie jest przekłamywana czyli na seryjnym rozmiarze opon powinno pokazywać prawidłowo. Tutaj jest kalkulator prędkości i obrotów, który kiedyś zrobiłem
Mam nadzieję, że nie odbieracie tego jako bicie piany. Nie chodzi nawet o ten czas do setki, który moim zdaniem jest mniej istotny niż np. elastyczność przy wyprzedzaniu (np. 80-120 km/h). Po prostu wg mnie te 6-7 km/h to trochę za dużo na tym rozmiarze, który podał Owczar
Owczar - 18-02-2016, 23:12
Nie machnąłeś się gdzieś w tym kalkulatorze? Do osiągnięcia setki na 2 biegu potrzeba ponad 5k.
mati_z - 19-02-2016, 08:40
Owczar, no właśnie teraz tak patrzę na swój filmik i rzeczywiście wskazówka przekracza 5 tys. W EvoScanie przy 100 km/h jest dokładnie 5250 obr/min.
Jak robiłem ten kalkulator to brałem przełożenia stąd i jak sprawdzałem to wyniki zgadzają się z tabelkami maksymalnych prędkości na danym biegu (przy 6500 obr/min.).
Może przełożenia tej skrzyni są jednak inne niż tam podają?
Owczar - 19-02-2016, 08:50
Ja kiedyś to liczyłem i dobrze wychodziło. Przełożenia brałem z service manuala.
mati_z - 19-02-2016, 08:52
No właśnie sprawdziłem i w service manualu są dokładnie takie same przełożenia czyli musiałem się gdzieś kopnąć
Edit:
Chyba już wiem. Mój kalkulator nie uwzględnia jednej bardzo ważnej rzeczy jak ugięcie opony. Muszę zmierzyć faktyczną średnicę koła i sprawdzić czy teraz będzie się zgadzać
Owczar - 19-02-2016, 09:33
Zrobiliśmy WreX-owi temat o czasach do setki
7, 8 czy 9, a potem przyjdzie taka pogoda i FWD nie może ruszyć. Wczoraj chciała się ze mną sprawdzić jakaś stuningowana corsa. Ślizgała się także na 3 biegu, a ja z gazem w połowie w RWD sobie po prostu pojechałem. Dzisiaj nowy galaxy został wyhamowany przez kontrolę trakcji. Dlatego te sekundy traktowałbym z przymrużeniem oka. Choć w zasadzie wszyscy jesteśmy zgodni, że z tiptroniciem ~9s to jest maks jaki można osiągnąć.
9s to dużo i mało. Zależy jak na to patrzeć. W zasadzie nie korzystając z tiptronica i bazując na kickdownie robi się spod świateł większość aut- w tym także współczesnych. AT ma ten plus, że ciężko popsuć start i zmianę biegu.
mati_z - 19-02-2016, 09:44
Owczar, myślę że Wrex nie będzie miał nam tego za złe
Wiadomo, że nie ma co się spierać o sekundę w te lub drugą stronę, bo to tylko cyferki i liczy się radość z jazdy. Automat w Galu nie służy do ścigania, ale czasem można się pobawić
A co do startu to jest bardzo duży plus, że możesz wcisnąć gaz w podłogę i koła nawet nie zabuksują, a to zasługa bardzo długich przełożeń
Swoją drogą jestem ciekaw jak wypadłby automat w porównaniu z manualem w starciu od 60 albo 80 do 120. Wydaje mi się, że bardzo podobnie, bo tutaj nie ma już takiej straty jak przy starcie, a w manualu już trzeba zmienić bieg z 2 na 3
WreX - 19-02-2016, 11:50
Owczar, mati_z, e tam ja się zawsze ciesze z merytorycznych dyskusji i fajnie, że to czasami nie ja tylko klepie posty
Ja myślę, że manual przegrałby z kretesem przy 40km/h gdzie 2 bieg się zapięło a AT zrobiłby przy tej prędkości kick down do 1 i ciągnął do ponad 80
mati_z - 19-02-2016, 19:21
WreX, ale z tym ponad 80 to trochę przesadziłeś, bo max. na jedynce to ok. 77 km/h
sveno - 19-02-2016, 19:55
mati_z napisał/a: | Wydaje mi się, że bardzo podobnie, bo tutaj nie ma już takiej straty jak przy starcie, a w manualu już trzeba zmienić bieg z 2 na 3 | dalej zapominasz, że automat mieli olej nieustannie i na to idą koniki, podczas gdy w manualu moment spokojnie przepływa sobie z silnika po zębatkach na koła.
WreX napisał/a: | Ja myślę, że manual przegrałby z kretesem przy 40km/h gdzie 2 bieg się zapięło a AT zrobiłby przy tej prędkości kick down do 1 i ciągnął do ponad 80 | po 1 patrz wyżej
po 2 kick down do 1 też spory ułamek sekundy trwa, wtedy auto nie przyspiesza
po 3 trzeba zrobić testy i rozwiać wątpliwości.
Chciałbym żeby kiedyś jakiś Zlot była w pobliżu starego pasa startowego...
mati_z - 19-02-2016, 20:01
Nie zapominam. Właśnie chodziło mi o to, że w tym porównaniu strata wynikająca z mielenia oleju przez automat byłaby porównywalna do straty podczas zmiany biegów, gdzie moment tak spokojnie już nie przepływa w manualu
sveno, wiem, że nie lubisz automatów, ale ja nigdzie nie napisałem i nie twierdzę, że automat wygrałby z manualem, bo jestem realistą
WreX - 19-02-2016, 23:03
mati_z, możliwe rzuciłem przybliżoną liczbą ale zwyczajnie z ciekawości chętnie bym sprawdził.
sveno - 20-02-2016, 06:45
mati_z napisał/a: | sveno, wiem, że nie lubisz automatów | eeee nieeeee. Po czym wnioskujesz?
mati_z napisał/a: | ja nigdzie nie napisałem i nie twierdzę, że automat wygrałby z manualem, bo jestem realistą | widzisz, a niektórym jak tłumaczysz naście razy, że oficjalne dane, że prawa fizyki, że taka konstrukcja, że mało przełożeń, to i tak będą twierdzić co innego.
Widzimy się na Zlocie?
|
|
|