Nasze Miśki - Czerwony Fuks
Hugo - 27-03-2019, 21:54
mkm napisał/a: | żarówka w halogenie. Wymiana zakończyła się tak: | Aj te halogeny w CA0 z metalową obudową... U mnie się jakoś trzymały, ale to było 12 lat temu. mkm napisał/a: | jak dobrze pamiętam, żeby dostać się do tych gumeczek najprościej wyciągnąć silnik... | Nie, wystarczy opuścić wózek zawieszenia, w Space Starze/Carismie jest to samo, bo jest to samo zawieszenie. Z tego co pamiętam odkręcasz śrubę łączącą kolumnę kierowniczą z maglownicą (w kabinie), odkręcasz śruby obejm mocujących tylne tuleje wahaczy, śruby i nakrętki mocujące wózek do podwozia i wózek powinien się już trochę opuścić, resztę naciągasz go w dół jakimś łomem, tak by powstała szczelina, w którą wejdzie ręka i jakoś da się te gumki wymienić
jacek11 - 27-03-2019, 22:23
Hugo napisał/a: |
mkm napisał/a:
jak dobrze pamiętam, żeby dostać się do tych gumeczek najprościej wyciągnąć silnik...
Nie, wystarczy opuścić wózek zawieszenia, w Space Starze/Carismie jest to samo, bo jest to samo zawieszenie. Z tego co pamiętam odkręcasz śrubę łączącą kolumnę kierowniczą z maglownicą (w kabinie), odkręcasz śruby obejm mocujących tylne tuleje wahaczy, śruby i nakrętki mocujące wózek do podwozia i wózek powinien się już trochę opuścić, resztę naciągasz go w dół jakimś łomem, tak by powstała szczelina, w którą wejdzie ręka i jakoś da się te gumki wymienić |
Całe szczęście, że nie trzeba szyby czołowej wyjąć
Hugo - 27-03-2019, 22:30
jacek11 napisał/a: | Całe szczęście, że nie trzeba szyby czołowej wyjąć | Opisałem to bardzo szczegółowo, ale tak naprawdę to nic strasznego i w wielu innych autach jest to duuużo bardziej porąbana robota.
mkm - 21-04-2019, 21:23
Pamiętacie falowanie obrotów?
Poszukałem nieszczelności, ale nie znalazłem.
Zorganizowałem "nową" przepustnicę, ale przed wymianą uznałem, że spróbuję go wyleczyć niekonwencjonalnie.
Szamaństwem .
Wypinanie aku na noc.
Odpał bez poboru prądu i przynajmniej kwadrans na stabilizację obrotów.
Potem skokowe przejście 1000, 1500, 2000, 2500obr/min i trzy sekundy na odcince.
Potem jazda testowa - często bez większych efektów uzdrowicielskich.
Pierwsze zabiegi od 2000tys, bo poniżej nie chciał zjechać.
Za trzecim razem zgubił wolne całkowicie.
Po kolejnych dwóch "zabiegach" złapał obroty i od tygodnia trzyma - zobaczymy jak długo.
Nie wiem czy to temperatura, czy moje działania, ale wygląda na to, że Fuks się uleczył.
jacek11 - 21-04-2019, 21:46
mkm napisał/a: | Wypinanie aku na noc.
Odpał bez poboru prądu i przynajmniej kwadrans na stabilizację obrotów.
Potem skokowe przejście 1000, 1500, 2000, 2500obr/min i trzy sekundy na odcince.
Potem jazda testowa - często bez większych efektów uzdrowicielskich.
Pierwsze zabiegi od 2000tys, bo poniżej nie chciał zjechać.
Za trzecim razem zgubił wolne całkowicie.
Po kolejnych dwóch "zabiegach" złapał obroty i od tygodnia trzyma - zobaczymy jak długo.
|
Coś bardzo niestabilnie
mkm - 24-08-2019, 16:17
Szamaństwa nie pomagały na długo.
W ostatnim tygodniu powróciły skoki 500-2000 już bez względu na temperaturę lub wilgotność.
Przepustnica "się szykuje" , wiec dzisiaj zapadła decyzja z podmianką na przepustnicę Svenssona
Do Fuksa trafiła przepustnica Svenssona - na jego uszczelce, z jego wężykami, bez czyszczenia, odtłuszczania itp.
Do Svenssona poszła przepustnica Fuksa - z wyczyszczonymi i przesmarowanymi zębatkami.
Efekt - obydwa Colty mają stabilne wolne
https://youtu.be/ZHuKq6UAdNw
Przełożyłem, amortyzatory klapy, kliny ograniczników i pooglądałem co by tu jeszcze można podmienić
I na koniec dwa "prawie" bliźniaki
Marcin-Krak - 24-08-2019, 20:12
mkm napisał/a: | Efekt - obydwa Colty mają stabilne wolne |
Jak to jest wilk syty i owca cała
Fragu - 24-08-2019, 20:41
No ładnie się prezentuja no
Krzyzak - 24-08-2019, 22:23
ja ty jeździsz sam dwoma autami?
Tomek - 28-08-2019, 09:53
mkm napisał/a: |
I na koniec dwa "prawie" bliźniaki |
ta biała felga jakaś taka znajoma
mkm - 28-08-2019, 18:48
Tomek, znajome.
Jak już jesteśmy przy wspomnieniach, to muszę podjechać i sfotografować resztę
Twoje Malibu wciąż na drogach w stanie niezmienionym
jacek11 - 28-08-2019, 22:06
Marcin-Krak napisał/a: |
mkm napisał/a:
Efekt - obydwa Colty mają stabilne wolne
Jak to jest wilk syty i owca cała |
Cuda się nie zdarzają. Niebawem będzie wiadomo czy aby to na pewno przepustnica
Marcin-Krak - 28-08-2019, 22:11
Czuję się ostatnio śledzony przez Fuksa
jacek11 - 28-08-2019, 22:24
Marcin-Krak napisał/a: | Czuję się ostatnio śledzony przez Fuksa |
Na 100% ma to związek z przepustnicą
mkm - 31-08-2019, 21:30
Na bank
Jak już ogarnąłem przepustnicę, to przyszła pora na koła.
Fuks dostał set-up letni.
"Lepiej późno niż wcale", jak to mawiają.
Felgi wyważone.
Przy okazji wyczyszczone i przesmarowane "punkty styczne" felg, tarcz/bębnów, piast.
Przy drugiej okazji dostał trochę kranówki, a nie deszczówki.
Dwa zdjęcia przed i po:
I fotka z młodymi plastikami spuchniętymi od sterydów
A tu przedstawiam niezwykłe dzieło filmowe wg scenariusza bez scenariusza, czyli "wystaw rękę za okno i kręć koło"
https://www.youtube.com/watch?v=mtVVAfAlVCk
|
|
|