To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Moja nowa (już stara) Żona.

WreX - 30-03-2016, 15:18

Dorzucam zdjęcia, nie wiem to się lakier utlenia i odłazi czy mi się wydaje? bo zaraz się chyba wybiore do lakiernika zapytać go co to .... jest.

Oczywiście jest jeszcze z 20 mniejszych, wygląda to tak jakby sam lakier odłaził a podkład-kolor zostawał albo do podkładu też miejscami. To odpryski czy co to?

No i proszę spojrzeć na te przejście z lewej do prawej na odbiciu maski.

Wcześniej tego nie zobaczyłem bo dzień krótszy brzydko ciemno człowiek tylko w robocie cieszył się że auto jeździ, a ciągle brudne bo padało śnieg błoto itd.. dopiero teraz jak wziąłem się za czyszczenie to zobaczyłem. Oczywiście pełno rys, tak obstawiam +30% do tego przed lakierownaiem na całym aucie. Na lakierowanych elementach też są.

Owczar - 30-03-2016, 15:24

Odlazi kar. Znając życie lakiernik spuści Cię na drzewo mówiąc ze to mechaniczne uszkodzenia.
WreX - 30-03-2016, 15:26

Owczar napisał/a:
Odlazi kar.

Z czego to może wynikać? bo zamierzam sobie z nim pogadać i w środkach nie zamierzam oszczędzać.

Owczar - 30-03-2016, 15:33

To w zasadzie są uszkodzenia mechaniczne. Ale dobry lakier by aż tak się nie uszkodził - technologia, słabe lakiery, przyczyn może być wiele.
WreX - 30-03-2016, 15:36

Owczar napisał/a:
To w zasadzie są uszkodzenia mechaniczne. Ale dobry lakier by aż tak się nie uszkodził - technologia, słabe lakiery, przyczyn może być wiele.

No rozumiem, tylko że oryginalny lakier wytrzymał 15 lat i nawet w miejscach odprysków nie puchło nic i nie odłaziło. No nic mam nadzieje ze mnie nie poniesie

Torp12 - 30-03-2016, 15:56

Albo słabej jakości lakier, albo za bardzo wyschła baza i klar sie nie "złączył" jak powinien. Morduj papraka :]
mjsystem - 30-03-2016, 15:57

WreX napisał/a:
I jeszcze takie pytanie, czy możliwe żeby przez 5 miesięcy od lakierowania pojawiły się już odpryski na lakierze na masce i zderzaku? czy to raczej kwestia samego lakierowania?
Albo źle położony lakier, albo podłoże kiepsko przygotowane.
WreX - 30-03-2016, 16:01

mjsystem, widziałem tą maskę zapodkładowaną, wyglądała idealnie gładko, ale ja się na tym nie znam, możliwe że podkład poszedł na stary lakier ale nie wiem.
mjsystem - 30-03-2016, 16:08

Cytat:
widziałem tą maskę zapodkładowaną, wyglądała idealnie gładko, ale ja się na tym nie znam, możliwe że podkład poszedł na stary lakier ale nie wiem.

WreX - 30-03-2016, 17:47

mjsystem napisał/a:
Masz złuszczony czy ogniska korozji?

To jest oryginalna maska, i ona miała dużo odprysków i kilka tak głębokich że się takie rdzawe kułeczka robiły w miejscu gdzie było do blachy, ale nie widziałem na przestzreni 2 lat żeby rdza "jadła" lakier czy jakichś burchli albo zeby odpadał po prostu brzydko wygladało ale nic sie nie działo. Później była stłuczka i on tą maske wyklepał i malował. Odkąd auto odebrałem to wiadomo pogoda nie sprzyjała i był brudny częściej ale nie było na niego nic wylewane jeżdżone też aż tak dużo nie było.

W każdym razie byłem już bo bym dłużej nie wytrzymał z nerwów czekając (hehe cisnienie 160/110 miałem jak się "uspokoiłem") no i pokazałem te kwiatki, pierwsze co usłyszałem OOO ODPRYSKI KAMIENIE, na szczęście byłem spokojny i po 5min tłumaczenia i pokazywania palcem, i porównywania odprysków z błotnika pomalowanego i z ori lakierem, uznał że faktycznie w tym jednym miejscu na zderzaku to niepokojące i że niby ori lakier twardszy dużo niż ten i że nie wie dlaczego tak wyszło, że zawsze tak maluje i jest dobrze itd w każdym razie ustaolne jest tak że jak dalej będzie coś sie dziać to maluje raz jeszcze.

Owczar - 30-03-2016, 19:25

Następnym razem wyjaśni ze to wodny lakier i dlatego taki słaby. Szanse ze to pomaluje za free to max 25%.
Hugo - 30-03-2016, 19:29

Bicie czujesz na kierownicy czy na pedale hamulca i całym nadwoziu?
deejay - 30-03-2016, 19:40

Możliwe że było robione "mokro na mokro " i te zmatowienia na masce to wszystko siadlo po czasie lub kiepski lakier bezbarwny.
robertdg - 30-03-2016, 19:50

Owczar napisał/a:
Odlazi kar.
Pierwszy był odprysk - te białe punkciki, na odprysku zaczał odłazić klar. Na odłazenie klaru ma wplyw wiele czynników, poczawszy od materialowych po warunki lakiernicze.
WreX - 30-03-2016, 20:07

Owczar napisał/a:
Następnym razem wyjaśni ze to wodny lakier i dlatego taki słaby. Szanse ze to pomaluje za free to max 25%.

Wtedy mu przypomnę jak czegoś potrzebował od mojego ojca przy załatwianiu sprawy z US bo pracuje w kontroli jako inspektor to myślę że szanse wzrosną tym bardziej że rzadko daje rachunki za swoje usługi ;]

Hugo, jeszcze ciężko określi bo takich hamowań miałem 2-3 a wtedy człowiek aż tak się nie skupiał, chyba będę musiał specjalnie rozpędzić i hamować wtedy powiem.

robertdg, ale to możliwe żeby było AŻ TYLE odpryksów po tak krótkim czasie? ja wiem że "pierwsze bolą najbardziej" ale np na ori lakierze tego tak nie widać że zaraz do podkładu złazi i puchnie...