To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - "Spejson" - Renault Espace IV 2.0dCi Privelage

mackbeth - 24-04-2018, 23:17

Tzn? dokładnie to 265832 :)
jacek11 - 24-04-2018, 23:30

Przebieg auta,to rzecz którą bardzo ciężko ustalić :? Jest tylko jedna stuprocentowa możliwość. Jak masz auto od nowości :wink:
Ale czy to ważne ?

ps. czytaj emotki :)

mackbeth - 25-04-2018, 00:38

cóż akurat w przypadku tego egzemplarza mam pewność :)
mackbeth - 14-05-2018, 13:29

Hej,

Ja nie wiem co Renault ma z tymi lampami z tyłu:)

Jadę w pt. ze szwagrem po jego nowe jak się okazało )

auto z Wro do Łodzi po S8. Przy kulturalnej zmianie pasa nagle widzę że prawy kierunek mryga szybko... W Łodzi okazuje się że prawa lampa zgasła...

Oczywiście prozaiczna przyczyna: kostka. Piny wyczyszczone, podgięte aby znowu mocno ściskały się razem:0

Hugo - 14-05-2018, 16:47

Ford extra. Tylne lampy w Reno to standard.
Krzyzak - 15-05-2018, 09:53

ja w sceniku doprowadziłem do tylnych lamp dodatkową masę osobnym kablem
a i tak nie wiem czemu przez 1.5 roku tylna wycieraczka zadziałała tylko 2x...
tak samo jak nie wiem dlaczego tylna szyba się sama opuszczała, wyłączały się zegary i samoistnie włączał się lewy kierunkowskaz po użyciu prawego...

mackbeth - 15-05-2018, 12:26

Na szczęszie to nie masa tyko bezpośrednio styki, bo światło wstecznego działało::)

Z moich doświadczenia w renault trzeba każdą kostkę w tylnej wiązce odpiąć, wyczyścić, ściskać piny/blaszki/wsuwki i spojrzeć czy gdzieś może jednak nie ma przetartych wiązek, oraz dobre oczyszczenie zacisków z masą.

Tak wiem, elektryka renault.. ale szczerze mówiąc wolę to niż wymiana łożysk/wahaczy co chwila w Galancie:) hehe

Krzyzak - 15-05-2018, 12:57

No nie bardzo - wahacz czy łożysko to wiadoma sprawa a takie dziwne działanie elektryki to wielka zagadkownica... nigdy nie wiadomo co i kiedy zaatakuje...
Zresztą łożyska zmieniłem bo lubię, 8 lat temu, przejechałem 100 tysi, wahacze podobnie... a z elektryką to... zagadkownica

mackbeth - 22-06-2018, 06:49

Od zakupu przymierzałem się do wymiany żarników ksenonowych, jakoś nigdy nie było czasu i priorytetu:) W końcu jednak ciemność przed maską już mnie irytuje za mocno:) Przy okazji soczewki wyczyszczone z obu stron, naprawdę dużo kurzu w nich było.

Lampy zdjęte, teraz już wiem ze zajmuje to 5 min na lampę:)

Jak widać żarnik już dawno ma dosyć:

Zaglądając w soczewkę widać na ilu drobinkach światło jest rozpraszane:):)

Nowe żarniki D1S Bosma 4300K

Lewa lampa już wymyta i z nowym żarnikiem:

Prawa stary żarnik i przed myciem. Widać że od brudu soczewka wygląda na mleczno matową, to musi zabierać mnóstwo światła.

Porównanie wiązki z wymytej lampy z nowym żarnikiem ( na górze ) ze starym i brudną lampą:

Lewa soczewka umyta, nowy żarnik:

Prawa przed zabiegami:

I po....

Efekt końcowy (światło w garażu nie było zgaszone :) )

Teraz wiem że mam światłą i widzę w końcu przewagę ksenonów nad tradycyjną lampą, jakoś wcześniej aż tak wielkiej różnicy nie było:)

Lampy po myciu wnętrza zyskały blasku, zrobiły się fajnie szkliste i błyszczące. Wody demineralizowanej nawet 3l nie poszło na wypłukanie:)

lobuzek - 06-07-2018, 09:27

Co dokładnie robiłeś myjąc lampy? Sama woda czy coś jeszcze?
mackbeth - 06-07-2018, 10:01

Tylko woda i szmatka małą bardzo z mikrofibry.

Dla formalności: ogranicznik drzwi kierowcy już miał dosyć. Wyjęty przez otwór głośnika i wymienione obie tulejki na nowe:) Wreszcie cisza.

Xsystoff - 27-07-2018, 00:29

Dobra wiadomosc, ze ogranicznik mozna naprawiac bez scigania tapicerki. Mam to samo czyli strzela :)

Btw polecam zrobic program, zmienia autobus w calkiem zwawa kolubryne, ponad 400Nm juz ladnie ciagnie ta bude i jezdzi sie duzo przyjemniej.

mackbeth - 27-07-2018, 10:49

To jest rodzinny autobus... Dziękuję, ale wystarczy mi ori moc i moment 173KM i 360Nm jak dla mnie jest ok. I tak ładnie wyprzedza, a ja nigdzie już się nie spieszę. Nie wyprzedzam jak nie mam 100% pewności że na spokojnie zdążę bez nerwów... może i za mną szlag niektórych trafia.... ale 20 min później dojechać jest niczym wobec szansy zobaczenia jak mój synek dorasta w zdrowiu z obojgiem rodziców.
jacek11 - 27-07-2018, 12:12

mackbeth, bardzo dobrze to napisałeś =D> =D>
Marcino - 27-07-2018, 14:10

Procedura mycia a wyszczególnosci wysuszenie soczewki mnie interesuje. Być może w 307 tez tak bym sobie odświeżył. Jak długo żyją żarnikiem i jak to ocenić ? Ja mam jakieś 90kkm na swoich w lat są to Narwy
Ile za te swoje dałeś ...