To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki

Matik608 - 28-03-2009, 12:11

zuku3210, światełko wyglada tak

ale jakie podswietlanie Ty chcesz zrobic? tych regulacji co sie zmienia moc nawiewu z kratek?
orginalnie to chyba w zadnym samochodzie nie swieci :D

zuku3210 - 28-03-2009, 23:42

Matik608 napisał/a:
światełko wyglada tak

dokładnie tej lampki nie mam, tylko miejsce na nią, a te kable też tam mam co Ty i nieiwem zabardzo co mozna tam podpiąć. :P
Matik608 napisał/a:
ale jakie podswietlanie Ty chcesz zrobic? tych regulacji co sie zmienia moc nawiewu z kratek?
orginalnie to chyba w zadnym samochodzie nie swieci :D

Tej regulacji co sie zmienia moc nawiewu z kratek, chce tam dać LEDy niebieskie 3 mm tylko jeszce nie opracowalem jak je przymocowac, jakies blaszki czy cos w tym stylu dlatego pytam czy ktoś ma sprawdzony patent. Jak nie niedługo może wkleje foty jak zrobie kiedy zrobi sie ciepło.

Btw takie podświetlenie ma audi A6 tylko czerwone :)

Zhan - 29-03-2009, 01:03

zuku3210 napisał/a:
Tej regulacji co sie zmienia moc nawiewu z kratek, chce tam dać LEDy niebieskie 3 mm tylko jeszce nie opracowalem jak je przymocowac, jakies blaszki czy cos w tym stylu dlatego pytam czy ktoś ma sprawdzony patent. Jak nie niedługo może wkleje foty jak zrobie kiedy zrobi sie ciepło.

Btw takie podświetlenie ma audi A6 tylko czerwone :)

ale tam nie ma przezroczystych elementow wiec wsadzenie od tylu diody niewiele Ci da :)

zuku3210 - 29-03-2009, 01:12

Zhan napisał/a:
ale tam nie ma przezroczystych elementow wiec wsadzenie od tylu diody niewiele Ci da :)

Dlaczego miałoby niewiele dać? :twisted: sam element pokrętła nie jest przeźroczysty(jak w kazdym aucie :) ) ale chce wykorzystać prześwity/szpary pomiedzy pokrętłem a deską aby je podświetlić :twisted: szalone, ale zdecydowanie do zrobienia :P uważam ze serynych podswietlen elementów deski jest zdecydowanie za mało :P

Zhan - 05-04-2009, 19:18

dzis znalazlem chwile wiec prace posunely sie do przodu o wlaczniki halogenow :)

przednia plaszczyna klawisza (ta z ikonka) jest dosc mocno oddalona od diody wiec aby poprawić jasnosc wykleilem srodek klawisza biala tasma izolacyjna, roznica jest widoczna

a tak wyglada efekt koncowy

metzger - 07-05-2009, 07:37

nie chcę zakładać nowego tematu, więc podepnę się tutaj

czy lampka w bagażniku powinna się palić po złożeniu tylnego siedzenia przy zamkniętym bagażniku?

Zhan - 07-05-2009, 08:32

nie, wlacznik lampki jest w zamku bagaznika i jego styki zwieraja sie tylko kiedy zwolnisz blokade zamka
metzger - 07-05-2009, 12:02

no to mam przyczynę rozładowania mi aku :\

sprawdziłem, faktycznie lampka w bagażniku nie gaśnie gdy zamek jest ustawiony w pozycji unlock

rick - 07-05-2009, 18:08

a ja mam pytanie czy ktoś w Was ma namiar na sklep internetowy w którym można kupić diody do podświetlenia licznika(u mnie toshiba chyba) bo nie moge nigdzie znaleźć
Koyocik - 10-05-2009, 12:06

Czy ma ktoś namiar, gdzie można dostać żarówki podświetlające wyświetlacz climatronica? Diody mam wszędzie indziej, ale tam akurat mi się nie podobają, wolę normalne żarówki, tylko jedna jest spalona i nigdzie nie mogę tych większych z wąsami dostać - w sprzedaży są albo te całkiem malutkie albo diody :(
Hugo - 05-06-2009, 16:37

Czytam, czytam i nic już nie wiem. Czy są podświetlone ściemniacz podświetlenia deski rozdzielczej, przycisk CRUISE, pokrętło regulacji wysokości reflektorów i przycisk HOLD?
wilk88 - 05-06-2009, 16:49

Ściemniacz podświetlenia- NIE
Pokrętło regulacji reflektorów - TAK
A reszta nie wiem bo nie mam takich ;)

batman - 29-06-2009, 22:54

Witam,
Wiem,że wszyscy sie podpinają ale niestety ja też muszę. I muszę wam o tym napisać poniewaz nie mogłem nigdzie indziej znaleź tematu który rozwiąże mój mały problem. Zakupiłem sobie tarcze INDIGLO z firmy Mo-Man. Trzymając sie ściśle wskazówek montażu zamontowałem tarcze bez wiekszego problemu. Z konwertera który jest w zestawie z tarczami wychodzą 2 przewody, czarny - (masa) oraz czerwony +. Czarny podpiąłem pod masę auta a czerwony pod biegum plusowy jednej z żarówek bo taki opis widniał na instrukcji. Po załączeniu świateł wszystko bardzo ładnie świeci ale jest jedno "ale" dlaczego jak ściemniam zegary to rozjaśnia mi się klimatronik i cała konsola a jak rozjaśniam zegary to wszysto do okoła sie ściemnia. Jest odwrotnośc i nie wiem dla czego. Co zrobiłem źle? Ktoś z Was miał może do czynienia z takimi tarczami! Nie mam fotek jak to podpiąłem i szkoda.Mogę dodać, że przewód + podłączyłem do takiej większej żarówki. :idea:

batman - 06-07-2009, 21:51

BigTomala,
dzięki za link tarcze już założone i świecą z lepszym efektem niż przypuszczałem.Temat ściemniacza tez załatwiłem pozytywnie. :mrgreen: Pozdro

Zhan - 26-07-2009, 22:03

Ledowego szalenstwa ciag dalszy :mrgreen:
Jako, ze kolor ledow podpasowal mi duzo bardziej niz zarowki z niebieskimi kondomami postanowilem przerobic na ledy wszystko co sie da... a da sie wszystko :)
Po przelacznikach, o ktorych juz pisalem na warsztat poszedl panel climatronik, obudowa wybieraka skrzyni biegow oraz przycisk szyberdachu. Jakis czas temu na ledy przerobilem takze swiatlo wewnetrzne kabiny i jest to jeden z moich bardziej udanych projektow ale nie mam fotek wiec poki co nie bede o tym pisal.

Na poczatek szyberdach, przed i po:

niestety troche dalem ciala i nie wzialem pod uwage faktu, ze ten przycisk nie podlega regulacji jasnosci i w efekcie swieci troche za jasno w nocy, troche rozprasza... wiec w planach mam podpiecie go do nowo tworzonej instalacji regulujacej ledy

kolejny byl panelik przy dzwigni zmiany biegow:

i na koniec lekki hardcore czyli kompletna przerobka panelu climatronica:

Koniec z nieczytelnym wyswietlaczem w mocnym sloncu ;)
Zapas jasnosci jest tak duzy, ze w nocy sam wyswietlacz bardzo jasno oswietla pokoj :)
troche tylko irytuje mnie niebieski kolor, jak kiedys mnie najdzie to moze pomysle nad zrobieniem negatywu, wtedy bedzie wiecej bialego...
Ogolnie efekt wiecej niz zadowalajacy, na zywo wszystkie elementy wygladaja znacznie lepiej niz na zdjeciach...
Aktualnie na warsztacie mam uklad automatycznie ustawiajacy jasnosc wyswietlacza w zaleznosci od naslonecznienia poniewaz w nocy maksymalna jasnosc bylaby nie do przyjecia tak samo jak ciagle manualne korekty jasnosci.

To tyle przechwalek, jesli ktoj ma podobne zboczenie to chetnie wymienie sie doswiadczeniami bo mam jeszcze spooooro pomyslow na indywidualizacje auta :)