To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?

Anonymous - 27-01-2009, 07:57

Proponuje poczytac watki o Mazdach 6 na mazdaspeed.pl, chyba tam nie podzielaja Twojego entuzjazmu :-)
PRzynajmniej niektorzy...

Pozdr
AK

tomekrvf - 27-01-2009, 08:01

O nowej Mażdzie 6 jeszcze zbyt wiele nie napisano. No i zawsze można znaleźć niezadowolonych.
Anonymous - 27-01-2009, 14:31

Mazda to inaczej Ford po Japońsku:)
Crimson - 27-01-2009, 16:25

Szukałem samochodu z automatyczną skrzynią biegów, stąd wybór mocno ograniczony. Niby samochody z automatem są ofercie producentów, ale... O jeździe próbnej w wększości przypadków można pomarzyć.

Lista aut, które brałem pod uwagę. Kolejność nie jest przypadkowa.
1. Seat Leon Spirit Turbo 2.0 Die 140 KM TDI, skrzynia automatyczna-6 DSG. Seria limitowana, bardzo dobre wyposażenie wersji Style (88 tyś. zł) w cenie 69,9 tyś. zł. Mieli chyba tylko kilka sztuk, bo oferta szybko stała się nieaktualna.

2. Lancer Sportback - miłość od pierwszego wejrzenia :lol: . Wątpliwości. Jak się będzie jeździło z "kontrowersyjną" skrzynią CVT. Mogłoby być ciszej w trakcie jazdy. W środku dominuje twardy plastik. Jakość audio w wersji Invite wydaje się nieszczególna. Może to wina plastikowego wnętrza?
Po przeczytaniu kilku recenzji dziennikarskich, zacząłem się zastanawiać czy warto kupić samochód, który w mieście pali nie mnie niż 13 litrów, a w trasie nie mniej niż 10 litrów. Na szczęście ludzie piszący na tym forum pokazują, że można osiągnąć spalanie na poziomie danych katalogowych.
Podobno przy wyborze samochodu powinno się kierować przede wszystkim rozsądkiem.
Składając zamówienie na Lancera nie zastosowałem się do tej maksymy.

3. Hyundai i30. Najlepszy stosunek: jakość,wyposażenie,osiągi / cena (model 2008). Szczególnie wersja Comfort po dodaniu "skórzanej" kierownicy. Stosunkowo tanio i efektowanie można go wizualnie "usportowić" wykorzystując fabryczne akcesoria. Dlaczego nie kupiłem. Gdy się zdecydowałem pod koniec grudnia, nie mogłem już dostać wersji koreańskiej. Do tego obecna cena i30 (produkcja 2009) nie jest już tak atrakcyjna.

4. Fiat Bravo 1.4 Ben 120 KM T-Jet, skrzynia automatyczna-6 Dualogic. Dlaczego nie kupiłem. W salonie Fiata miałem wrażenie, żę nie zależy im na sprzedawaniu aut.
Nie udało mi się znaleźć żadnej opini na temat skrzyni Dualogic.

5. Toyota auris - jak szybko wsiadłem, tak szybko wysiadłem.

sla - 28-01-2009, 00:02

Bastek77 napisał/a:

Ja myślę inaczej, Mazda to Japończyk który przejął tylko to co najlepsze z Forda . I akurat w tym przypadku jest to powód do zadowolenia i argument do kupna tego samochodu.

jaca71 - 28-01-2009, 00:29

sla napisał/a:
Bastek77 napisał/a:

Ja myślę inaczej, Mazda to Japończyk który przejął tylko to co najlepsze z Forda . I akurat w tym przypadku jest to powód do zadowolenia i argument do kupna tego samochodu.

Jeśli rdzewiejące blachy to to co ford ma najlepsze to ja dziękuję bardzo.
Tyle że ostatnio mazda chyba chce wziąć rozbrat z fordem - sama zrobiła sobie diesla 2.2 i benzyna 2,3 turbo też jest ich.

Anonymous - 28-01-2009, 08:26

Plyta podlogowa jest z mondeo. Tak samo jak w lancerze jest z outlandera, jakos nie jezdzi sie nim jak SUVem :D
jaca71 - 28-01-2009, 08:33

Ali-En napisał/a:
Plyta podlogowa jest z mondeo.

Pewny jesteś? Bo z tego co czytałem to nowe mondeo ma inną płytę niż mazda 6 i volvo S60.

[/quote]

Radassss - 28-01-2009, 13:39

nie jest ta sama, chcialem ja kupic i doglebnie analizowalem temat
z mondeo to tam chyba nic nie ma... chociaz moze by sie cos znalazlo,
ale plyta jest inna, silniki inne, ale w sumie czy bycie podobnym w niektorych rozwiazaniach do mondeo bylo by zle??

Anonymous - 28-01-2009, 15:04

jedyna opcja zamiast lancera to SUBARU IMPREZA 2.0 DOHC , 4X4 WYPAS, JA szkoda ze tego nie wziolem tak mysle... :(
tomekrvf - 28-01-2009, 15:22

Radassss napisał/a:

Czemu nie kupiłeś mazdy 6? O niebo większy komfort jak w Lancerze.

Radassss - 28-01-2009, 15:35

taaaa tylko ze Impreza z wyposazeniem (2,0 RC) podobnym do Invite kosztuje 23 490 €
czyli w kursie euro na dzisiaj (ok 4,4) daje ok 103000... no ladnie by mnie musiala powyginac zeby dac tyle za Impreze, tym bardziej tak ochydnie wygladajaca... poprzednia wersja byla spoko, a to cos...?? fakt ma AWD ale bez jaj chyba to nie kosztuje 35000??,
a ten 2,0 DOHC to jakos wysmienicie sie nie prezentuje takie same osiagi jak 1,8 w Lancerze tylko max predkosc ma mniejsza od Lancera, wiec nie rozumiem dlaczego zalujesz ze nie kupiles Subaru, moze trzeba bylo przy zakupie pomyslec ze jednak wolisz Impreze??

[ Dodano: 28-01-2009, 15:43 ]
tomekrvf napisał/a:
Radassss napisał/a:

Czemu nie kupiłeś mazdy 6? O niebo większy komfort jak w Lancerze.

bo zalozylem sobie ze wydam na samochod do ok 75000 i mazda 6 kosztowala mniej wiecej tyle, dokladnie wychodzilo cos kolo 77000, 2,0 elegance wiec w sumie w granicach,
ale to bylo jak euro kosztowalo 3,30 ;) , o jakis tydzien sie spoznilem potem ceny poszly w gore... (chcialem kupic przez brokera samochodowego) teraz ta wersia kosztuje ok 95000
i to nie byla kwestia braku pieniedzy tylko zalozenie ze nie ma potrzeby wydawac wiecej na samochod, gdzies jest ta granica rozsadku u mnie byla wlasnie przy 75 ;)
a kupujac Lancera dostalem to czego od samochodu oczekuje w dodatku za bardzo rozsadne pieniadze... i jestem bardzo zadowolony z zakupu :)

sla - 29-01-2009, 00:12

jaca71 napisał/a:

O ile się nie mylę to Mazda nie wzięła od Forda blach dlatego nie bardzo rozumiem co one mają do rzeczy.

jaca71 - 29-01-2009, 00:41

sla napisał/a:
jaca71 napisał/a:

O ile się nie mylę to Mazda nie wzięła od Forda blach dlatego nie bardzo rozumiem co one mają do rzeczy.

Nie wiem skąd biorą blachy (bardziej chodzi mi o huty niż kształt) ford i mazda, ale mogą mieć taka samą technologię zabezpieczania tychże. Faktem jest że problemy z rudą forda przeszły na mazdę co jest smutne.

sla - 29-01-2009, 16:50

jaca71 napisał/a:
Faktem jest że problemy z rudą forda przeszły na mazdę co jest smutne.

Może jakieś konkrety? A na moje ramki okienne rdza przeszła z Forda czy jest oryginalna Mitsubishi?